Väestöpolitiikan tulee lukujen sijaan keskittyä siihen, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan.
YK:n Maailman väestöpäivää vietetään tänään 11. heinäkuuta. Vuonna 1989 YK:n kehitysohjelma totesi, että tarvitsemme päivän, joka korostaa väestökysymysten merkitystä ja sitä, miten väestötilannetta tarkasteltaisiin pitkäjänteisesti ja väestökysymyksiin voitaisiin löytää ratkaisuja.
Väestökysymyksistä puhuttaessa huomio pitäisi kiinnittää ihmisiin, ei lukuihin.
Puhutaan nyt kuitenkin ensin vähän niistä luvuista. Maailman väkiluku on nyt noin 7,7 miljardia. Sen arvioidaan kasvavan vuoteen 2030 mennessä 8,5 miljardiin. Väkiluvun kasvulla on kieltämättä seurauksia kehitykselle. Sillä on vaikutuksia niin kestävään kehitykseen, ympäristön kantokyvylle, terveydenhuoltoon kuin ihmisten hyvinvointiinkin.
Lukujen takana on kuitenkin ihmisiä, yksilöitä, joiden hyvinvointi tulisi olla kaiken keskiössä.
Ei numeroita vaan ihmisiä
Vuonna 1994 Kairon väestö- ja kehityskonferenssi (ICPD) toi yhteen kansainvälisen yhteisön pohtimaan uutta näkökulmaa väestönkasvuun. Valtiot päättivät yhdessä siirtää huomion pois numeerisista väestötavoitteista, ihmisten oikeuksia ja arvokkuutta korostavaan lähestymistapaan, jolloin jokainen voi päättää itse omasta lapsiluvustaan.
Kairon väestö- ja kehityskonferenssin toimintaohjelman mukaan jokaisella on oikeus kokonaisvaltaisiin lisääntymisterveyspalveluihin. Se tarkoittaa esimerkiksi mahdollisuutta ehkäisyyn, turvallisiin raskaus- ja synnytyspalveluihin sekä seksitautien ehkäisyyn ja hoitoon.
Toimintaohjelma myös tunnustaa, että lisääntymisterveys ja naisten voimaannuttaminen ovat yhteydessä ja ne molemmat ovat välttämättömiä yhteiskuntien kehityksen kannalta.
Tänä vuonna Maailman väestöpäivä haluaa muistuttaa vuoden 1994 Kairon väestö- ja kehityskonferenssin toimintaohjelman edelleen saavuttamattomista tavoitteista. Siitä on nyt 25 vuotta kun nämä 179 valtiota tunnustivat, että seksuaaliterveys ja lisääntymisoikeudet sekä sukupuolten välinen tasa-arvo ovat kestävän kehityksen keskiössä. Marraskuussa Nairobissa järjestetään uusi konferenssi, jonka tarkoituksena on vauhdittaa näiden tavoitteiden saavuttamista. Seksuaalioikeuksien toteutuminen on edellytys kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
Väestöpolitiikan tulee lukujen sijaan keskittyä siihen, että jokaisella ihmisellä on mahdollisuus päättää omasta kehostaan ja lapsiluvustaan.
Lähde: UNFPA
Myös Suomessa olisi parannettavaa.
Suomen steriloimislaki on vanhanaikainen ja loukkaa itsemääräämisoikeutta omaan kehoon.
Steriloimislaki asettaa ihmiset eri asemaan iän, lapsiluvun, perhemuodon ja terveydentilan perusteella.
-Ikäraja 30 vuotta on korkea. Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Islannissa ikäraja on ollut 25 vuotta jo 1970-luvulta. Tanskassa ikäraja laski 18 vuoteen puolen vuoden harkinta-ajalla 2014 ja Islannissa päätettiin 9.5.2019 ikärajan laskemisesta 18 vuoteen.
-Lapsiluku kolme lasta on korkea ja lapsiluvussa otetaan huomioon omien lisäksi vain aviopuolison lapset eikä avopuolison tai vastaavan lapsia. Perheistä 82% on alle kolmelapsisia.
TykkääTykkää