Nuorisotyöttömyys on yhteinen asia

Merja Kyllönen

blogiinpallot
Tämän kevään aikana olemme kuulleet lukuisia viestejä nuorisotyöttömyyden kasvusta. Erityisen vaikea tilanne on Pohjois-Pohjanmaalla, jossa 16 kunnassa alle 25-vuotiaiden työttömyysprosentti on noussut yli 20 prosenttiin. Pohjois-Pohjanmaa ei ole ongelman kanssa yksin, koska sama tilanne alkaa olla eri puolilla Suomea, mutta myös ympärillämme muualla Euroopassa.

On aika tunnustaa, ettei nuorisotyöttömyyden ongelmaan pure enää menneisyyden toimintamallit. Meidän on yhdessä mietittävä, ovatko työttömyyden ratkaisemiseksi luodut palvelut vain meidän aikuisten ja virkamiesten kannalta hyviä ja palvelevia, vai tuotetaanko aidosti palvelua, josta juuri nuoret hyötyvät?

Keskustelu nuorten kanssa paljastaa nopeasti, etteivät meidän aikuisten ajatukset välttämättä vastaa lähimainkaan niitä ajatuksia, joita nuorilla itsellään on. Nuoret tahtovat oikeisiin töihin tai tehtäviin, jotka aidosti antavat valmiuksia saada työtä ja päästä kiinni työelämään. Tekemällä oppiminen ja kouluttautuminen sitä kautta nousee monenkin ajatuksissa esillä.

Koko eurooppalainen koneisto tarvitsee uuden pohdinnan keinoista vastata nuorisotyöttömyyteen. Meidän on uskallettava kuunnella nuoriamme enemmän, hakea tämän päivän elämää vastaavia työkokeiluja, uskallettava kehittää kuntouttavaa työtoimintaa myös nuorille. Mikään nuorisotakuu ei tule onnistumaan, ellemme toimi niin, että kaikkialta löytyy ihmisiä, jotka aidosti hakevat ja etsivät nuorten kanssa yhdessä aitoja työllistymis- ja kuntoutumiskohteita.

Tässä on haastetta jokaiselle, jotka puhuvat suu vaahdossa eläkeiästä. Me unohdamme, että jonkun pitäisi olla mukana työelämässä vielä meidän jäätyämme eläkkeelle. Vain työn tekeminen maksaa tulevien sukupolvienkin eläkkeet. Nyt jos koskaan on aika tehdä toimia elvyttävän talouspolitiikan suuntaan. On löydettävä uusia innovaatioita energian ja biotalouden suunnalta, joista voimme saada uusia vientituotteita ja joilla voimme luoda uutta teollisuutta ja työtä.

Eurooppamme ei kestä kasvavaa työttömyyskriisiä, joka leviää pian myös sosiaaliseksi kriisiksi ja voi johtaa isoihin ongelmiin koko maanosassamme. Kaikki liikkeelle äänestämään työn ja toimeentulon puolesta uutta suuntaa Euroopalle! Enää ei ole varaa jäädä vaaleissa nukkuvien puolueeseen, kun päätetään meidän kaikkien ja ennenkaikkea nuortemme tulevaisuudesta.

Merja Kyllönen on Vasemmistoliiton kansanedustaja ja eurovaaliehdokas

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.