Surullinen kukka

Image

Helou, täällä ylijakaja. Tällä kertaa nimiaisaa. Ja pitkästi.

Kuten useampaan kertaan mainittu (täällä, täällä, täällä ja täällä) olen ollut sitä mieltä, että jos meille tulee tyttö, sen nimeksi tulee Lily. Kirjoitettuna Lily eikä Lili, sillä Suden mielestä Lili on altis haukkumaväännöksille jonkun englannin kieleen liittyvän onomatopoeettisen jutun takia, jota en ihan tajunnut.

Olin käsittänyt, että Susi ja minä oltiin päätetty nimestä Atlantin rannikolla sijaitsevan Grapevine-nimisen ravintolan sisäpihalla. En muista tarkkaan milloin, mutta sen oli pakko olla vuonna 2009, luultavasti eteläisen pallonpuoliskon talvella. Varmaa on, että se oli ennen tammikuuta 2010, sillä hankaloitin hääjärjestelyjä haluamalla pöytiin ihan välttämättä liljoja, vaikkei ollut minkäänlainen lilja-aika (kiitos Jennin, niitä saatiin – lopputulos kuvassa).

Siellä Grapevinen sisäpihalla huvitettiin itseämme käymällä läpi kaikki maailman nimet, jotka toimii sekä suomeksi että englanniksi. Kun päästiin Lilyyn, se tuntui itsestään selvältä. Pojalle ei keksitty mitään.

Perjantaina ultran jälkeen kävi ilmi, että Lily-päätös kuului samaan kategoriaan kuin tiskikonepäätös, jonka todellinen luonne paljastui niin ikään äskettäin. Väärinkäsityksiä molemmat. Suden mielestä Lily on ihan kiva, mutta ihan ekaksi siitä tulee mieleen surullinen kukka.

(Tiskikonepäätös oli sellainen, että oltiin kumpikin käsitetty, että toinen meistä vastustaa tiskikoneen käyttöä, ja siksi tiskikone on seissyt käyttämättömänä siitä saakka kun muutettiin tähän asuntoon elokuussa 2012.)

***

Luulen, että voin saada taivuteltua Suden hyväksymään Lily-nimen, mutta olishan se nyt aiheellista, että kumpikin vanhempi pitäisi lapsen nimestä ilman taivutteluja.

Eli pitää miettiä uusiksi.

Susi ehdotti Sabine tai Simone. Sabine kuulostaa siltä kuin me oltais katseltu liikaa päiväaaikaan lähetettäviä saksalaisia tv-sarjoja. Simone on kai ihan ok, mutta en osaa kuvitella sitä suomenkielisen lauseen keskelle. Ja kuka haluaa, että lapsen nimi on ihan ok? Sen pitää olla just hyvä, ihan mahtava!

Ja nimeen olis kiva olla jonkinlainen suhde. Niin kuin Lilyyn mulla oli semmonen suhde, että se on Harry Potterin äidin nimi.

(Ja Lily on muuten myös Garpin siskon nimi John Irvingin Garpin maailma -kirjassa, tuli just mieleen. Hilpeä kaksikko: Lily Potter or murhattu ja Garpin sisko hyppää katolta.)

***

Haluaisin nimen, joka on konstailematon ja sievistelemätön ja lausutaan samalla tavalla suomeksi ja englanniksi. (Hätäpäissäni ehdotin jo että Ruth / Ruut, ja sehän ei kuulosta ollenkaan samalta mun suusta kuin Suden. Eikä mulla ole siihen minkäänlaista suhdettakaan. Eikä se mun mielestä ole just hyvä.)

Olis myös hyvä, jos nimeä ei olis jo lähipiirissä. Voisin tykätä Annasta, Aurasta, Ellasta, Minasta, Sarasta, tai Rebekasta, mutta ne kaikki karsiutui viimeistään tällä kriteerillä. Samoin Mona, josta Susi olis tykännyt. Ja sit mä tykkäisin Hannasta ja Allista, mutta niitä Susi ei halua.

Yksi noista ensin mainituista on muuten sudenpentujen äidin nimi. Kun karsin sen, Susi sanoi hövelisti, että sille olisi kyllä sopinut nimetä poika mun ex-miehen Herra Pekonin mukaan. HP:llä on kieltämättä tosi kiva etunimi, mutta helou en todellakaan haluaisi antaa sitä lapselleni.

***

Sitten käveltiin Freya-rintaliivimainoksen ohi ja muistin, että siitä nimestä oon tykännyt joskus aikanaan. Silloin ilman sen kummempaa suhdetta kuin että maailman pelottavimmassa Hiidenvirta -tv-sarjassa 80-luvulla oli yksi sen niminen hahmo. Ja myöhemmin se oli ystävän ystävän lapsen nimi.

Nythän Freya/Freja, skandinaavisen mytologian hedelmällisyyden jumalatar, olis mitä osuvin. Taikauskoisempi vois jopa alkaa spekuloida, mitä kaikkea voi tapahtua, jos lapsesta ei luvata tehdä Freyaa.

Susi tykkäsi heti ja kutsuu nyt vauvaa nimellä Lil’ Frey.

Mäkin melkein varmasti tykkään. (Freyasta – Lily-Freya olis, hmmm.)

Mutta vähän toi F-kirjain tekee Freyasta ei-konstailemattoman. (Ja silti en haluais myöskään suomenkielistä vastinetta, Reijaa. Jonka myös Susi hylkäsi suoralta kädeltä.)

Ehkä vauvasta näkee sen synnyttyä, mikä sen nimeksi pitää laittaa?

 

 

20 kommenttia artikkeliin ”Surullinen kukka

 1. Kiinnostavaa! Sekä Lily että Freja ovat ihanat nimet. Tunnen pikku-Lilyn. Nimen voi minustakin lopullisesti päättää kun on nähnyt tyypin. Poikamme a oli selkeästi se nimi joka oltiin jo eka päätetty. Poikamme b oli hankala, lempinimi natsasi mutta oikea nimi ei, ja nyt kukaan ei edes muista mikä on se oikea nimi koska kaikki tietää vaan lempinimen. Ehkä koulussa sitten.

  Luettelen mielestäni nättejä tyttöjen nimiä. Liina/Lina. Anni/Anna. Mina/Miina. Ja sit se jonka FB:ssa kerroin joka muistuttaa omaa nimeäsi.

  Tykkää

  1. Liina on hyvä nimi, jonka oon unohtanut. Meillä olis siihen sukurasitettakin.

   Ja aivan, myös mä yritin eilen saada päähäni, mikä teidän poika b:n oikea nimi on.

   Mun ensimmäisen poikaystävän perheessä (sen jonka perheessä oli 9 lasta) oli muuten semmoinen traditio, että niillä oli kokoelma nimiä, joita ne luetteli vauvalle siihen saakka, kun vauva vaikutti siltä, että se on erityisen tykästynyt johonkin niistä.

   Tykkää

 2. Oi, Lily on tyylikäs ja kaunis. Mutta onhan tässä vielä aikaa päättää. Meillä myös tilanne 1 ja 2 (vrt. sun edellinen postaus) ja työnimi Taimi. Haaveilen toiseksi nimeksi jotain kukkaa, mutta vaikeaa on. Linnea eli Vanamo olisi yksi vaihtoehto. Tai Pelargonia!? (parvekeistutukset mielessä)

  Tykkää

  1. Haa, jee! Oonkin miettinyt miten siellä menee.

   Taimi on muuten kiva! Ja Linnea kanssa, mutta se on mulla samassa kastissa Rebekan kanssa: Herra Pekonin entisiä tyttöystäviä kumpikin.

   Ei ehkä näitä: Voikukka, Leskenlehti, Tuhatkauno, Siankärsämö, Kaktus.

   Tykkää

 3. Tiskikone on lahja. Sitä tulee käyttää aina kun mahdollista. Amen.

  ps. kyllä se nimi sieltä tulee, meillä ei vielä ole mitään mielessä kakkoselle, ei ensimmäistäkään josta molemmat tykkäisi.

  jeba

  Tykkää

  1. Taloutemme toinen osapuoli on sisäistänyt hyvin tän lahja-jutun. Eilen tiskikoneessa oli kahvinkeittimen pannu ja paistinpannu, eikä sinne hirveesti muuta mahtunut.

   Aforismi: Mies on ihminen, jonka mielestä tunnelmavalaistuksessa haaskautuu sähköä, mutta joka pyörittää tiski- ja pyykkikonetta puolityhjänä.

   Tykkää

 4. Frejalle ääni täältä – upea nimi! Ellette sitten lähde Bucket linjalle… Hayacinth, Daisy tai Violet 😉

  Tykkää

 5. Olen ajatellut, että laitan nimimietintämyssyn päähän, kun äitiysloma alkaa. Siihen on enää vajaa kolme viikkoa. (!!!!) Nimiasia ei ole ihan iisi, just tuo että lähipiirissä sitä ei mielellään saisi olla. Aino oli pitkään suuri lemppari, mutta sitten tapasin ei-niin-mukavan Ainon ja ylipäätään se nimi on kokenut toisen tai ties monennenko tulemisen viime vuosina. A(a)dat ja A(a)vat jää myös väliin.

  Hassua miten moni nimi tuntuu ihan sopimattomalta, esim. Sirpa tai Tiina, vaikka ne nimet on normaaleja kivoja nimiä 😮

  Tykkää

 6. Mun siskon supisuomalainen tyttö on nimeltään Freja, ja ihan hyvin se on kohta viis vuotta sillä suomenkielisissä ympyröissä pärjännyt! Kestänee tosin vielä jonkin aikaa, että hän oppii itse nimen sanomaan! Kannatan!

  Tykkää

  1. Kukkuu ja hyvää viikonloppua sinne! Täälläpä on nyt ehkä yhtä kuuma kuin siellä. Rohkaiseva nimiuutinen tuo. Freja yhä vahvassa harkinnassa.

   Tykkää

  1. Hmm. Pitää miettiä. Ainakin kuulostaa aika eri nimeltä suomeksi ja englanniksi lausuttuna. Ja ehkä mulle tulee mieleen italialainen ruokaketju. Mutta se on kyllä Vapianon syytä.

   Tykkää

 7. Siis eikö Herra Pekoninkaan entisen tyttöystävän nimeä voi antaa? Se on musta kyllä vähän mutkikasta. Vai oliko kommentissa lipsahdus?
  Freya on hyvä, eikä Freja ole enää ollenkaan konstaileva suomeksikaan. Ja kaksi/monikielinenhän lapsesta joka tapauksessa tulee.
  Mut mun ääni menee silti Lilylle!

  Tosin Linnea on sillei kiva, että se on latinaa. Se on tavallaan aika hyvä kaksikielisen perheen kompromissi.

  Tykkää

  1. Ei voi. (Ja Linnea olis mulle niistä hankalin, sillä se oli tosi kaunis ja sen a4-kokoisiksi suurennettuja valokuvia oli tallessa viisi senttiä paksu pino vielä 7 vuotta suhteen päätyttyä.)

   Tykkää

  1. Susi on tyrmännyt Marian syystä, jota en enää muista. Niin muuten myös Maijan. Eira tai Aira ei taitais oikein taipua enkuksi.

   Pupuista kesää!

   Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.