Botin posket eivät noloudesta punastu

Piirroskuva robotista.

Yritän taiteilla seksipositiivista ja nautintoa korostavaa tekstiä seksitauteihin liittyen (tiedän, ei kuulosta kovin ilmiselvältä yhdistelmältä). Samalla yritän ymmärtää, että nämä sanat kääntyvät muutamassa sekunnissa kinyarwandaksi, chichewaksi, malaijiksi, hindiksi ja lähes pariksi sadaksi muuksi kieleksi. Teen tekstiä suomalaisen Neuvo Globalin kehittämään Eloisa-terveysbottiin, johon meitä pyydettiin tuottamaan seksuaalisuuteen liittyvät sisällöt.

Kirjoittamani teksti kääntyy Neuvon botissa käyttäjän kielelle, ja tekoäly oppii koko ajan paremmaksi vastausten antajaksi sitä mukaa kun sitä käytetään. Tuntuu aivan käsittämättömältä, että terveysbotti ihan missä päin maailmaa tahansa voi pian kertoa tietoa etsivälle juuri näitä sanoja. Vastuu painaa, mutta samalla innostaa.  

Kehitysyhteistyössämme olemme aina pohtineet sitä, miten tuoda seksuaalisuuteen liittyvä tieto ihmisten luo. Esteitä on maissa monia: nuorten seksuaalikasvatus tai HLBTIQ-teemojen (homot, lesbot, bi-ihmiset, transihmiset, intersukupuoliset ja queerit) käsittely voi olla laitonta, seksuaaliterveysneuvontaa tarjotaan vain naimisissa oleville, koulujen seksuaalikasvatus voi olla erittäin olematonta, aiheesta puhuminen on aikuisille hämmentävää, noloa tai jopa pelottavaa… Joskus tuntuu toivottomalta vaikkapa malawilaisen nuoren puolesta, ettei missään tunnu olevan tahoa, jonka puoleen kääntyä luottamuksellisesti seksuaalisuuteen liittyvissä huolissa.

Yksi ratkaisu esteiden ylittämiseen tulee nykypäivänä luonnollisesti digitaalisuudesta. Kasvava määrä kehittyvien maiden ihmisistä pääsee jo tavalla tai toisella netin äärelle ja määrä kasvaa kohisten. Mutta mistä löytää luotettavaa tietoa juuri omiin, yksilöllisiin kysymyksiin? Riittääkö se, että löydetään reitti vaikkapa seksuaaliterveysjärjestön tietosivuille? Saako sieltä räätälöityjä vastauksia? Myös seksuaaliterveysappeja on enenevässä määrin saatavilla. Mutta käsi ylös: kuinka moni teistä haluaisi ladata vaikkapa seksitaudeista tai ehkäisymenetelmistä kertovan sovelluksen puhelimeen, jos joudut jakamaan sen koko perheesi kanssa, kuten kehittyvissä maissa usein saattaa olla?
Hmm, en nyt virtuaalisieluni silmin näe yhtäkään kättä pystyssä.

Näin se vain tuntuu olevan kaikkialla maailmassa, että seksuaalisuuteen liittyvät asiat ovat useimmille ihmisille hyvin yksityisiä asioita, ja niistä halutaan kysyä ja etsiä tietoa anonyymisti. Halutaan suora vastaus suoraan kysymykseen. Vaikka ei ole mitään kaikenkattavaa apparaattia, joka ratkaisisi kaikkien maailman ihmisten kaikki seksuaalisuuteen liittyvät tietotarpeet, on Eloisa-botti huikea harppaus ja mahtava lisä ihmisten tietoa kasvattamaan. Botin posket eivät noloudesta punastu.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.