Seksuaaliterapian tarpeessa?

Seksuaalisuuden äärellä ihminen on kaikkein paljaimmillaan ja samalla haavoittuvimmillaan. Seksuaalisuudessa kohtaamme itsemme ja toisemme syvimpien kysymysten äärellä. Juuri sen vuoksi sekä yksilön, että parisuhteen keskeneräiset ja kohtaamattomat kysymykset, eli kysymykset joita toinen ei ole kuullut, huomioinut tai niihin ei ole vastattu, näyttäytyvät myös erilaisina seksuaalisuuteen liittyvinä ongelmina.  

Mitä seksuaaliterapia on?

Seksuaaliterapiaa toteutetaan yksilö- ja/tai pariterapiana. Seksuaaliterapiassa on tärkeää katsoa oireen, kuten esimerkiksi seksuaalisen halun puutteen taakse ja pyrkiä käsittelemään oiretta synnyttäviä tekijöitä.  Terapia lähtee erilaisista lyhytterapeuttisista viitekehyksistä integroiden eli soveltaen erilaisia psykoterapeuttisia menetelmiä joustavasti, potilaan tilanteeseen sopivalla tavalla.  Seksuaaliterapiassa voidaan käyttää apuna erilaisia luovia menetelmiä kuten valokuvia, musiikkia, rentoutumismenetelmiä ja kehollisia harjoituksia.

Miksi terapiaan tullaan?

Seksuaalisuuteen ja seksiin liittyy paljon erilaisia epävarmuuden, riittämättömyyden, syyllisyyden ja häpeän tunteita. Liiallinen ”kiltteys” on saattanut johtaa rajattomiin ja itseä vahingoittaviin seksikokemuksiin. Osalla asiakkaista on vaikea sietää toisen ihmisen läheisyyttä ja seksi jähmettyy ja kangistuu kapeisiin kaavoihinsa. Toisinaan asiakkaan kysymykset liittyvät omaan seksuaaliseen identiteettiin sekä seksuaalisuuden ilmaisemiseen. Joskus ongelmat näyttäytyvät vaikeutena kiihottua, saada erektio tai orgasmi. Myös yhdyntäkivut ja erilaiset riippuvuudet ovat tyypillisiä tulosyitä vastaanotolle.

Aikuisen ihmisen seksuaalisuuteen vaikuttavat varhaiset ihmissuhteet; kuten kiintymys, läheisyys ja turvallisuus. Erilaiset laiminlyönnit, hylkäämiset ja väkivallan kokemukset jättävät herkästi syviä traumaattisia muistoja mieleen ja kehoon. Nämä haavat aktivoituvat useimmiten läheisessä ihmissuhteessa juuri esimerkiksi seksuaalisuuden ja seksin alueella.

Mitä terapiassa tapahtuu?

Terapiassa luodaan yhteyttä asiakkaan omaan seksuaaliseen minäkuvaan, vahvistetaan yksilön ja parin voimavaroja, luodaan terveitä rajoja ja resursseja sekä pyritään luomaan konkreettisia selviytymis- ja ratkaisukeinoja. Terapian avulla on mahdollista avata myös ”ikävien muistojen kabinetteja”. Ahdistavat seksuaaliset muistot pyritään kohtaamaan kunnioittavasti ja varoen, etteivät sulkeutuisi kuoreensa.

Seksuaaliterapiassa on mahdollista oppia omasta ja parisuhteen dynamiikasta: mitä tekee, miten toimii, mistä kyseessä oleva tapa on tuttua ja miten haluaa nyt toimia. Tämän jälkeen ihmisellä on aina uudenlainen valinnan mahdollisuus oman seksuaalisen asenteen, toiminnan, ajatusten ja tunteiden suhteen.

Ajanvaraus Väestoliiton seksuaaliterapiaan

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.