Menetkö ensi vuonna naimisiin?

Luin artikkelin, jossa kerrottiin joulunajasta Yhdysvaltojen suurimpana kihla-aikana. Vuodenaika on romanttinen, parinsa löytäneet ikionnellisia ja suvut ja perheet kokoontuvat perinteiden ääreen lämpimissä kodeissa. Ilmankos moni rohkaistuu kosimaan juuri ennen joulua. Kihlasormuksen voi antaa kauniissa paketissa aattona, vaikka yllätyslahjana. Tai voi pudota polvilleen romanttisen illallisen jälkeen ja pyytää toista puolisokseen…

Innostuin tietenkin tekemään kenttätyötä kultasepänliikkeissä. Kyselin ja kuulostelin heitä, jotka kihloja myyvät. Milloin on Suomen kihlojen kulta-aika? Voi ei, suomalaiset eivät pääse ihan yhtä romanttisiin joulutunnelmiin kuin jenkit. Meillä ei ole kesän voittanutta, mitä tulee kihla- ja vihkisormusten myyntiin. Yhä eniten uskollisuuden valoja vannotaan juhannuksena ja kauniina kesäviikonloppuina. Selkeänä huippuna näkyvät myös päivämäärät, jotka on helppo muistaa. 12.12.12 oli huippupäivä. Kaiverruksia sorvattiin yötä päivää ennen noita selkolukuja, sepät kertoivat. 1.4.14 voi odottaa samaa.  Monen rakastuneen mielessä varmaan häilyy ikuisuuskysymys, muistanko sitten tulevina vuosina elämäni tärkeimmät päivämäärät!

Kultaseppien mielestä tammikuu on se kuukausi, jolloin kaupoissa alkaa näkyä seuraavan kesän vihki- ja kihlapareja sormuksiaan sovittelemassa. Tavallisinta on ostaa hyllystä valmiit ja aika kalliit sormukset. Teettäminen on harvinaisempaa kuin mitä kuvittelin.

Menetkö sinä naimisiin ensi vuonna? Älä vaan sano, että odotat kosintaa. Nyt eletään vuotta 2013. Nainen kykenee samaan perheen elättämiseen, kouluttautumiseen ja elämän suunnitteluun kuin mieskin. Nainen voi olla perheen pää siinä missä mieskin. En käsitä, miksi miehen pitäisi kosia ja naisen odottaa.

Kosinnasta saa ainakin yhden todella hyvän lopputuloksen. Saa tiedon siitä, haluaako toinen tulla mieheksesi tai vaimoksesi vai ei. Niin, ’emmätiedä’ -vastauksia ei hyväksytä.  Eikä  ’katotaan’ -vastauksia.

Romanttista joulunaikaa, hyvät lukijat. Ja romanttista tammikuuta saman tien.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.