Mykkäkoulu on henkistä väkivaltaa

mykkäkouluLasten leikeissä yhden lapsen jättäminen ulkopuolelle näkyy siinä, että hänelle ei puhuta enää. Luokkakaverit saattavat korkeintaan murjaista jotain ilkeää tai naureskella. ”Ole sinä siellä keskenäsi. Et ole tarpeeksi hyvä meidän leikkeihin.”

Miten kaksi toisiinsa sitoutunutta aikuista päätyvät samaan tilanteeseen? ”Jos et nyt ole kunnolla, niin minä en enää puhu sun kanssa.”

Mykkäkoulu on toisen hylkäämistä. Se on rangaistus niistä ahdistavista tunteista, joita mykkäkoululainen ei kestä. Se on avuttomuutta. Mykkäkoulu on vallan ottamista tavalla, jonka kokee ainoaksi toimivaksi. Kun puoliso ei saa omaa ääntään kuuluville, mykkäkoulu on äänekäs viesti. ”Täällä minä olen. Minä päätän nyt.”

Joku voi ajatella, että mykkäkoulu on parempi vaihtoehto kuin riiteleminen. Jos ilmassa on väkivallan uhka, näin onkin. Puhumattomat asiat voivat olla niin kipeitä, että parisuhde on vaarassa joutua hätätilaan. Mykkäkoulu on selviytymiskeino. Olisiko aika löytää muita keinoja?

Vinkkejä mykkäkouluihin:

  1. Mieti, suojaako mykkäkoulu suhdettanne joltain vaikealta aiheelta. Mikä asia jää puhumatta?
  2. Mikä on ensimmäinen merkki siitä, että mykkäkoulu lähestyy? Pystytkö tässä vaiheessa kertomaan huomiosi puolisolle?
  3. Pohdi puolisosi kanssa, minkälaisia tunteita mykkäkoulu teissä herättää. Miten mykkäkoulu vaikuttaa parisuhteeseenne?
  4. Piirrä puolisosi kanssa sukupuu. Onko sukujenne historiassa ollut muita mykkäkoululaisia?
  5. Hae apua. Mykkäkoulut ovat hyvä syy varata aika pariterapiaan.

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.