Keskustelukortit osana nuorten seksuaalisuuden tietämysmatkaa

Seksuaalikasvatus on tärkeä osa nuorten kasvatusta, mutta sen aloittaminen ja ohjaaminen voi olla haasteellista. Opinnäytetyössämme olemme kehittäneet yhteistyössä Väestöliiton asiantuntijoiden kanssa keskustelukortit, jotka tarjoavat tehokkaan työkalun 12–17-vuotiaiden nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille.

Kortit sisältävät Väestöliiton chat-palveluun tulleista lasten ja nuorten yleisimmistä kysymyksistä koostuvia aiheita sekä asiantuntijoiden kanssa yhdessä pohdittuja kysymyksiä. Ne on suunniteltu avaamaan keskusteluja seksuaalisuudesta ja seksuaali-identiteetistä, auttaen aikuisia toimimaan parempina seksuaalikasvattajina.

Opinnäytetyön tietoperustassa on tietoa lasten ja nuorten seksuaalisuudesta, seksuaali-identiteetistä ja seksuaalisuuden kehitystasoista sekä ammattilaisille tarvittavaa tietoa kysymysten kohtaamiseen ja keskustelujen tueksi.

Miksi keskustelukortit ovat tarpeellisia?

Nuorten seksuaalinen kehitys on monimutkainen prosessi, ja monet aikuiset saattavat tuntea epävarmuutta tai hämmennystä siitä, miten puhua nuorille seksuaalisuudesta. Keskustelukortit tarjoavat rakenteellisen ja helposti lähestyttävän välineen, joka kannustaa avoimeen oppimiseen monimutkaisista aiheista, jotka liittyvät seksuaalisuuteen ja seksuaali-identiteettiin.

Miten kortit tukevat aikuisia seksuaalikasvattajina?

Keskustelukortit luovat turvallisen ympäristön nuorille keskustella seksuaalisuudesta avoimesti ja ilman tuomitsemista. Aikuiset voivat käyttää kortteja tukenaan, helpottaen avointa keskustelua, joka perustuu luottamukseen ja kunnioitukseen. Korteissa pyritään käsittelemään monipuolisesti eri aiheita kuten kehon muutokset, tunteet, suhteet ja seksuaaliterveys.

Seksuaalisuus on monimuotoista ja kulttuurisesti sidonnaista. Nykyajan yhteiskunta on hyvin monimuotoinen, ilmiöt ja tilanteet muuttuvat nopeasti. Myös seksuaalisuuden käsitteet ja termit muuttuvat ja niitä tulee jatkuvasti lisää. Keskustelukortit opettavat aikuisille kulttuurista herkkyyttä ja auttavat heitä tunnistamaan ja kunnioittamaan erilaisia seksuaalisia arvoja ja identiteettejä.

Kortit voivat kannustaa aikuisia kyseenalaistamaan omia ennakkokäsityksiään ja asenteitaan seksuaalisuutta kohtaan. Tämä edistää avointa ja inklusiivista keskustelua, joka ottaa huomioon seksuaalisen moninaisuuden. Keskustelukortit voivat myös auttaa aikuisia kehittämään parempaa ymmärrystä omasta seksuaalisuudestaan, mikä puolestaan auttaa olemaan avoimempi ja tukemaan nuoria heidän matkallaan. Aikuisen ei tarvitse tietää kaikkia vastauksia, vaan korttien avulla pyritään kehittämään yhteistä keskustelua aikuisen ja nuoren välillä, oikeita ja vääriä vastauksia ei ole.

Kirjoittajat: Erika Leiviskä (sairaanhoitaja, AMK-opiskelija, DIAK) ja Sini-Maria Limnell (sosionomi, kirkon nuorisotyö, AMK | DIAK 2024).

Keskustelukortit seksuaalisuuden ja seksuaali-identiteetin kysymyksiin, 12–17-vuotiaiden nuorten kanssa työskenteleville ammattilaisille. Leiviskä, Erika; Limnell, Sini-Maria (2024).
Opinnäytetyö ja keskustelukortit (s.38)

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.