Hullunkuriset perheet

Pelasin joululomalla hullunkuriset perheet -korttipeliä. Tiedättehän, sitä klassista peliä, missä kerätään neljä samaan perheeseen kuuluvaa jäsentä. Suomalaisessa versiossa perheeseen kuuluivat äiti, isä, tytär ja poika. Sattumalta pelitoverini kommentoi, että pelin ranskalaisessa versiossa perheeseen kuuluisivat vielä isovanhemmat. Tämä sai minut miettimään perheen käsitettä.

Perheen merkitys korostuu usein juhlapyhien, kuten joulun alla. Tein pientä kyselyä lähipiirissäni heidän joulunviettotavoistaan. ”Perheen kesken”, kuului enemmistön vastaus, odotetusti. Laajempi tarkastelu kuitenkin osoitti, että perheestäkin on moneksi. Eräs ystäväni pohti, viettäisikö joulua poikaystävänsä vai omaan perheensä parissa, eräs taas laati plussia ja miinuksia ison sukujoulun ja oman perheen Thaimaan loman välillä. Eräs ystäväni aikoi viettää joulua kaveriporukalla, ”toisen perheensä” parissa.

Perheen rajoja luodaan koko ajan, ne venyvät, muuttuvat ja vakiintuvat. Perhe voi suomalaiselle merkitä eri asioita, eri tilanteissa. Ydinperhe, suurperhe, uusperhe, yksinhuoltajaperhe, lista vain jatkuu. Perheestä tosiaan on moneksi.

Samalla kun tunnustamme suomalaisten perheiden monipuolisuuden, olisi hyvä tunnistaa myös perhekäsityksen kulttuurillinen monimuotoisuus. Perheet ovat kaikkialla maailmassa moninaisia, mutta kulttuuri antaa kuitenkin viitekehyksen sille, millaisia muotoja perhe yleensä ottaa eri yhteiskuntien sisällä. Paitsi perheen määrittely, myös sen sisäiset roolit ja dynamiikka eroavat kulttuurista toiseen. Esimerkiksi Itä-Euroopassa perinteisesti avioidutaan nuorempana kuin läntisessä Euroopassa, ja nuoripari on tyypillisesti hyvin riippuvainen miehen suvusta.  Perinteisessä afrikkalaisessa perhemallissa taas moniavioisuus on yleisempää kuin missään muualla.

Varmaa on se, että maailmallakaan perheet eivät ole immuuneja ulkopuolisille muutostekijöille. Esimerkiksi köyhyys ja hiv ovat Afrikassa kasvattaneet isovanhempien, tätien ja setien roolia lastenkasvatuksessa. Maahanmuuton seurauksena eri tavat toteuttaa perheitä kohtaavat yhä useammin saman katon alla. Perheet muuttuvat ja muotoutuvat. Tulee uusia tapoja viettää jouluja, jossa eri perinteet ja erilaiset perhemallit yhdistyvät. Syntyy uusia, ainutlaatuisia, ja ehkä jopa hieman hullunkurisia perheitä. Se, jos mikä, on rikkaus.

”Jokainen perhe on salaperäinen maailma, jonka elämää muut eivät ymmärrä. Sen jäsenet tottelevat lakeja, jotka eivät sido ketään muita ihmisiä, ja noudattavat tottumuksia, jotka usein muuttuvat koko perheen tunnusmerkeiksi muiden silmissä.”

–          Kersti Bergroth

mikäperhekansi.jpg
Lue lisää:

MIKÄ PERHE? – Perhe eri kulttuureissa

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.