Sateenkaarioikeudet tarvitsevat vahvempaa tukea Afrikan mantereella

Viimeisten vuosien aikana Afrikan mantereella kasvava viha ja syrjintä sateenkaari-ihmisiä kohtaan on ajanut heidät yhä ahtaammalle omissa yhteiskunnissaan. Useat Afrikan maat ovat muuttaneet ja kiristäneet lainsäädäntöään sateenkaari-ihmisten ihmisoikeuksia rikkoen. Noin 30:ssä Afrikan maassa homoseksuaaliset teot ovat kriminalisoitu.  Esimerkiksi Ugandassa, Ghanassa ja Keniassa lainsäädäntö on erittäin tiukkaa.  

Sateenkaarijärjestöjen toiminta on näiden lakien ja asenteiden vuoksi erittäin haastavaa. Siksi tuemme pieniä sateenkaarijärjestöjä Sambiassa ja Zimbabwessa sekä sateenkaarijärjestöjen kattojärjestöä Etelä-Afrikassa. Kumppanijärjestömme työskentelevät haastavissa olosuhteissa muun muassa mahdollistaen turvallisia tiloja sateenkaari-ihmisille sekä kouluttamalla terveydenhuollon henkilökuntaa sateenkaari-ihmisten kohtaamisesta.

SAMBIASSA lainsäädäntö kriminalisoi samaa sukupuolta olevien ihmisten suhteet, seksuaalisuuden ja sateenkaari-ihmisten näkyvyyden. Samaa sukupuolta olevien ihmisten seksuaalisesta suhteesta voi saada peräti kymmenen vuoden vankilatuomion. Yhteiskunnan asenteet sateenkaari-ihmisiä kohtaan ovat jyrkän kielteisiä ja esimerkiksi homoseksuaalisuus nähdään moraalittomana.

Lainsäädäntö ja yhteiskunnalliset asenteet estävät sateenkaari-ihmisiä myös pääsemästä tarvitsemaansa terveydenhoitoon, sillä mahdollisten seuraamusten pelossa terveydenhuollon henkilökunta ei halua tarjota muun muassa hiv-testausta ja -neuvontaa heille. Lainsäädäntö ei myöskään mahdollista sukupuolen korjausta.

ZIMBABWESSA kansalaisyhteiskunnan tila on hyvin kapea, ja valtio kaventaa entisestään ihmisoikeuksien puolustajien toimintaa. Myös Zimbabwessa lainsäädäntö kriminalisoi samaa sukupuolta olevien ihmisten suhteet ja seksuaalisuuden. Esimerkiksi miesten välisestä suostumuksellisesta seksistä voi saada yhden vuoden vankeustuomion tai sakot. Samaa sukupuolta olevien avioliitot on perustuslaissa kielletty, eikä lainsäädäntö turvaa erityisesti sateenkaari-ihmisten oikeuksia.

Yhteiskunnalliset asenteet sateenkaari-ihmisiä kohtaan ovat hyvin kielteiset ja sateenkaariteemat ovat tabuja. Vihapuhe sateenkaari-ihmisiä kohtaan on hyvin yleistä ja sekä poliitikot että uskonnolliset yhteisöt puhuvat avoimesti sateenkaari-ihmisten oikeuksia vastaan. Sateenkaari-ihmiset joutuvat usein pidätysten, pahoinpitelyiden ja häirinnän kohteeksi. Lisäksi sateenkaarijärjestöjen rekisteröinti on lähes mahdotonta.

Koventuneet asenteet ja lait rikkovat räikeästi sateenkaari-ihmisten oikeuksia. Kansalaisyhteiskunnan ja ihmisoikeuspuolustajien tukeminen on erittäin tärkeää. Myös sinä voit olla tukemassa sateenkaari-ihmisten oikeuksien toteutumista. Lue lisää työstämme ja lahjoita. Jokainen lahjoitus on tärkeä. Kiitos!

Kirjoita kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.