Seksuaalioikeuksien vastustus uhkaa meitä kaikkia

Katsoin lamaantuneita yhdysvaltalaisten ihmisoikeusaktivistien videoita, joissa transperheitä neuvotaan muuttamaan Floridan osavaltiosta toistaiseksi turvallisiin osavaltioihin, joissa lainsäädäntö vielä turvaa sateenkaari-ihmisten oikeudet. Floridaan ollaan tuomassa lakiesitystä, joka tekisi käytännössä kaikesta sukupuolen vahvistamiseen liittyvästä hoidosta laitonta. Tämä lakiesitys on kuitenkin vain jatkumoa Yhdysvaltojen eri osavaltioiden alati kovenevasta linjasta, joka rajoittaa lukemattomin tavoin esimerkiksi seksuaaliterveyspalveluita, seksuaalikasvatusta tai vapautta sukupuolen moninaisuuden ilmaisuun.

Yhdysvalloista jatkuvasti kantautuvia huonoja uutisia tasapainottamaan tarvittaisiin maailmalta hyviäkin uutisia, mutta niitä on harvassa. Päinvastoin, juuri New Yorkissa pidetystä YK:n väestö- ja kehitystoimikunnan vuotuisesta istunnosta palanneet kollegani kertoivat, kuinka vaikeiden ja vihamielistenkin neuvottelun päätteeksi ei saatu tulokseksi päätöslauselmaa. Seksuaalioikeuksia, ja erityisesti seksuaalikasvatusta hyvin vahvasti vastustavien maiden joukko oli tiivis, äänekäs ja voimakas. Tunnelma oli vahvasti polarisoitunut.

Toinen kollega kertoi hollantilaisten järjestökollegoiden huolestuneen, kun ensimmäistä kertaa jopa seksuaalikasvatuksen mallimaassa Hollannissa heidän työtään yritetään häiritä ja seksuaalikasvatuksen tärkeyttä ja yleistä hyväksyttävyyttä mitätöidä. Tässä samaan hengenvetoon uutisoitu Ugandan lakiehdotus, joka toteutuessaan olisi yksi maailman jyrkimmistä sateenkaari-ihmisten oikeudet kieltävistä laeista, sai viimeistään jopa kaltaiseni ikioptimistin horjumaan.  

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, mikä meille seksuaalioikeuksia edistäville järjestöille on näkynyt selkeästi jo pitkään: Ihmisten seksuaalioikeudet – erityisesti seksuaalikasvatus, aborttioikeus ja sateenkaarioikeudet – ovat iskujen kohteena ja niiden vastustaminen on kovaa valuuttaa poliittisessa valtapelissä. Suomi ei ole tyhjiössä ja viitteitä samanlaisesta liikehdinnästä näkyy myös täällä. Oikeat, todelliset ihmiset, joiden valinnanmahdollisuuksia, hyvinvointia, onnellisuutta, terveyttä, nautintoa ja itsemääräämisoikeutta pyritään heikentämään, tarvitsevat periksiantamatonta työtä enemmän kuin koskaan!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.