Perheiden ja lasten pärjääminen varmistettava hallitusohjelmassa

Eija Koivurannan kuva.

 

HEIDÄN NIMENSÄ ON TÄNÄÄN

Monet asiat, joita haluamme, voivat odottaa.

Lapsi ei voi.

Hänen ruumiinsa ja aistinsa kehittyvät koko ajan.

Hänelle me emme voi sanoa: huomenna,

Hänen nimensä on tänään.

  • Runoilija, nobelisti Gabriela Mistralin runo Tänään kuvaa lapsen kasvua.

Väestöliitto perustettiin vuonna 1941 tukemaan suomalaisia perheitä. Tällä tiellä olemme edelleen. Niin yhteiskunta kuin perheetkin ovat muuttuneet monin tavoin sitten 1940-luvun. Suomi on sitoutunut toteuttamaan lapsen oikeudet ja toimimaan lapsen edun ensisijaisuuden periaatteen mukaan. Yhteinen vastuumme huolehtia perheistä ja lapsista on kirjattu perustuslakiinkin: julkisen vallan on tuettava perheen ja muiden lapsen huolenpidosta vastaavien mahdollisuuksia turvata lapsen hyvinvointi ja yksilöllinen kasvu. Suuri osa perheistä, lapsista ja nuorista voi hyvin. Tavoitteena pitää kuitenkin olla kaikkien hyvinvointi ja osallisuus, yhteiskunnassa mukana pysyminen. Tärkeää on tunnistaa perheiden moninaisuus ja ottaa erilaiset perhetilanteet huomioon toimeentuloturvassa, palveluissa ja perheen ja työn yhteensovittamisessa.

Sotien jälkeen syntyivät suuret ikäluokat, jotka rakensivat hyvinvointivaltiota. Nyt syntyvät ennätysmäisen pienet ikäluokat. Strategisen tutkimuksen laaja Demography-ohjelma kiteyttää eduskuntavaalien alla julkaisemansa tietopaketin päätelmäksi: Väestörakenteen muutos haastaa yhteiskunnan kestävyyden.

Valtakunnallisissa vaalitenteissä lasten, nuorten ja perheiden asia jäi  kovin vähälle huomiolle. Lapset ja nuoret nähtiin lähinnä koulutustarpeen kautta. Nuorten mielen pahoinvointi tuotiin esiin. Katujengit käytiin läpi. Lapsiperheiden merkitys mainittiin, mutta teema ei sytyttänyt laajempaa keskustelua.

Lapsiperheköyhyys on huolestuttavasti ollut kasvussa elinkustannusten hintojen nousun myötä.  Köyhyyden tiedetään olevan kaikkein vahingoittavinta aivan pienten lasten kohdalla. Toisiinsa lomittuvat kriisit ovat uuvuttaneet monia vanhempia. Nuorten hyvinvointi ja mielenterveyden haasteet ovat polarisoituneet. Ulkomaalaistaustaisista nuorista tiedetään, että erityisesti yläkouluikäiset ulkomaalaistaustaiset pojat voivat tyttöjä ja suomalaistaustaisia huonommin.  

Perheiden, lasten ja nuorten tilanne vaatii nyt kiireellisesti korjaavia täsmätoimia ja laajaa ennaltaehkäisevää työtä niin valtakunnallisissa linjauksissa kuin hyvinvointialueilla ja kunnissakin. Järjestöt, myös Väestöliitto, ovat valmiita kumppanuuteen terveyden, hyvinvoinnin ja turvallisuuden vahvistamiseksi . Lapsiperheiden hyvinvoinnin parantamisessa on kyse yhdenvertaisuuden rakentamisesta ja syrjään jäämisen estämisestä elämän alusta alkaen. Erilaisia perhemuotoja tulee kohdella mahdollisimman tasapuolisesti. Toimenpiteet lujittavat samalla koko yhteiskunnan kestävyyttä ja investoinnit koituvat lopulta kaikkien eduksi. Yksi uuden eduskunnan ja tulevan hallituksen tärkeimpiä tehtäviä on huolehtia lapsiperheistä ja nuorten sukupolvesta.

Perheiden, lasten ja nuorten nimi on tänään.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.