Tuleva kansanedustaja, seksuaalioikeudet täytyy nostaa Suomen hallitusohjelmaan 

Seksuaalioikeudet ovat kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia, jotka kattavat esimerkiksi kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen, seksuaaliterveyspalvelut, turvallisen abortin, ehkäisyn, äitiysterveyden, suostumuksen sekä oikeuden ilmaista seksuaalisen suuntautumisensa ja sukupuolensa. Se, että nämä oikeudet turvataan kansainvälisillä sopimuksilla, ei vielä riitä. Valtiot ja erilaiset tahot eri puolilla maailmaa rajoittavat ja rikkovat ihmisten seksuaalioikeuksia.  

Saavutettuja oikeuksiakaan ei voida pitää itsestäänselvyyksinä. Naisten oikeuksia ja erityisesti seksuaalioikeuksia on viime aikoina vastustettu ja kyseenalaistettu maailmanlaajuisesti ja sen seurauksena tasa-arvon suhteen on menty myös takapakkia. Konservatiivinen, naisten oikeuksia, seksuaalioikeuksia ja sateenkaarioikeuksia vastustava liike on vahvistunut maailmanlaajuisesti. Tämä niin kutsuttu anti-gender-liike ei kuitenkaan ole mikään yksittäinen taho, vaan koostuu erilaisista populistisista, nationalistisista, uskonnollisista, äärioikeistolaisista ja -konservatiivisista toimijoista. Vaikka liike koostuu erilaisista toimijoista, on se hyvin verkostoitunut ja hyvin rahoitettu.  

Liike on löytänyt yhteisen sävelen vastustamalla keksimäänsä gender-ideologiaa. Gender-ideologia on terminä saatu vakiinnutettua ja monet luulevat, että sellainen on oikeasti olemassa. Näin ei kuitenkaan ole. Yhden kattotermin alle on saatu koottua erilaisia asioita ja näin on luotu niin sanottu yhteinen vihollinen. Gender-ideologian alle listataan muun muassa sukupuolen moninaisuus, tasa-arvo, naisten oikeudet, sateenkaarioikeudet, seksuaalioikeudet ja yhdenvertaisuus. Sen vastustamista perustellaan usein ”perinteisten arvojen” ja ”perhearvojen” tärkeydellä, joissa perhe esimerkiksi nähdään vain ydinperheenä. Anti-gender-liike on huolissaan siitä, että gender-ideologia rikkoo heidän mukaansa ”luonnollisen yhteiskuntajärjestyksen”. Ei ole olemassa mitään luonnollista yhteiskuntajärjestystä. Seksuaalioikeuksien näkökulmasta keskeistä on juuri se, että jokainen saa itse määrittää omat perhearvonsa. Se ei ole yhteiskunnan tehtävä. 

On kuitenkin tärkeää huomioida, että anti-gender-liikehdintään kuuluu myös laajemmin ihmisoikeuksien, demokratian ja valinnan vapauden vastaustamista. Näin ollen heidän tarkoituksenaan on myös muuttaa koko yhteiskuntajärjestelmää ja valtasuhteita. Liikkeen tavoitteet ovat hengenvaarallisia kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville. Yhteiskunnilla on velvollisuus suojella ihmisiä ja kohdella kaikkia yhdenvertaisesti. Liikkeen tavoitteet ovat näiden velvollisuuksien vastaisia.  

Siksi erityisesti näin eduskuntavaalien alla on äärettömän tärkeää äänestää ja tehdä töitä seksuaalioikeuksien, tasa-arvon, yhdenvertaisuuden ja globaalin vastuun puolesta. Seksuaalioikeuksien vastaisen liikkeen voimistuessa maailmalla, Suomen tulevan hallituksen tulee vahvistaa rooliaan seksuaalioikeuksien aktiivisena puolustajana ja edistää seksuaalioikeuksia kaikilla areenoilla. Seksuaalioikeuksien puolustajia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Seksuaalioikeudet vahvistuvat vain aktiivisesti niitä edistämällä. Suomi voi olla sellainen rohkea maa, joka kirjaa hallitusohjelmaansa seksuaalioikeuksien edistämisen osaksi ulko- ja kehityspolitiikkaansa ja asettaa sille kunnianhimoiset tavoitteet. Jäitkö vielä harkitsemaan? Lue tavoitteemme ja vakuutu.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.