Kun keskustelu ei riitä 

Väestöliiton vaalikuva, jossa lukee perheiden pärjääminen.

Väestöliitto tukee lapsiperheiden pärjäämistä kuormittavissa elämäntilanteissa tarjoamalla maksutonta neuvontaa ja keskustelutukea. Kävimme vuonna 2022 lähes 1800 keskustelua pienten lasten vanhempien kanssa. Tukemme koettiin palautteen mukaan tärkeänä. Yli 95% kanssamme keskustelleista kertoi olonsa helpottaneen. Huojentuneena on helpompi yhdessä pohtia keinoja toimia tilanteessa sekä ottaa vastaan tietoa siitä, mistä apua voi saada, jos pelkkä keskustelu ei riitä.  

Joskus tunnistamme, että asiakas tarvitsisi keskustelua konkreettisempaa tukea. Esimerkiksi mahdollisuuden yksinkertaisesti nukkua univelkaa pois, kotipalvelua jaksamisen ja arjesta selviämisen tueksi, tai terapiaa tiukemman parisuhdesolmun avaamiseen. Konkreettisen avun ja terapian saatavuudessa on kuitenkin suuria alueellisia eroja. Apua saavat varmimmin he, jotka tietävät, mistä sitä saa, joilla on osaamista ja voimavaroja sitä itse vaatia ja hakea, jotka voivat sitä ostaa tai he, joiden tilanne kestää kärjistymättä jopa kuukausien odottelun. 

Turhauttavimpia tilanteita meille perheitä auttaville ammattilaisille ovat ne, joista näkee, että vanhempi tekee jaksamisensa äärirajoilla jo kaikkensa, mutta kuormittavaa tilannetta ylläpitävät tiukassa istuvat epäkohdat yhteiskuntamme rakenteissa. Silloin hyvää tarkoittavat neuvot tuntuvat hyödyttömiltä. Kuin kaataisi vettä vuotavaan ämpäriin. Haluaisimme auttaa, mutta aina emme siihen pysty. Emme saa otettua yötä päivää itkevää vauvaa syliin, jotta vanhempi saisi levähtää. Emme myöskään pysty vähentämään perheiden taloudellista ahdinkoa, mikä tuo ihan omat kertoimensa huoliin ja kuormitukseen.  

Perheiden taloudellista pärjäämistä tuettava 

Pienituloisessa perheessä elää tilastojen mukaan edelleen yli kymmenesosa lapsista Suomessa. Rankimmin pienituloisuus ja merkittävä elinkustannusten kasvu on kurittanut yhden vanhemman perheitä. Joissain yhden vanhemman perheissä edes kahden työn turvin ei selvitä pakollisista elämisen kustannuksista. Osa lapsista voi vain haaveilla puhtaista vaatteista tai hygieniatuotteista – hankintoja vaativista harrastuksista puhumattakaan.  

Vaikka elämiseen vaadittavat perustarpeet tyydyttyisivätkin, taloudellinen niukkuus voi aiheuttaa sekä lapsille että vanhemmille häpeää, ulkopuolisuuden tunnetta ja kuormittaa henkisesti. Useiden tutkimusten mukaan lapsuudessa koettu taloudellinen niukkuus aiheuttaa kohonnutta riskiä huono-osaisuuteen ja syrjäytymiseen myöhemmin elämässä

Köyhyyden rakenteellisiin aiheuttajiin tarvitaankin ripeitä ja konkreettisia toimia, mikäli lapsen oikeudet ja perheiden hyvinvointi ovat päättäjille aidosti tärkeitä arvoja, ja taloudellisen ahdingon aiheuttama ylisukupolvinen syrjäytyminen kustannuksineen halutaan katkaista. Yksikään lapsi ei voi vaikuttaa vanhempansa työllistymisen edellytyksiin tai perheiden sosiaaliturvan riittävään tasoon, mikäli vanhemmalla ei ole työtä tai työkykyä. Lapsi ei pysty kehittämään palvelujärjestelmää niin, että sen silmukoista ei oma perhe putoa. Lapsi ei voi vaikuttaa inflaation seurauksiin. Huhtikuussa valittavat uudet kansanedustajamme voivat. 

TUTUSTU VÄESTÖLIITON VAALITAVOITTEISIIN EDUSKUNTAVAALEISSA 2023 
Löydät vaalitavoitteet verkkosivuiltamme

Lisätietoa:

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S235282731930014X

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.1111/ijsw.12444

http://llcsjournal.org/index.php/llcs/article/view/471

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.