Aika nostaa seksuaalioikeudet kehityspolitiikan kärkeen

Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien edistäminen on keskeinen osa Suomen kehityspolitiikkaa, ja Suomi tunnetaan tästä myös maailmalla. Voimme olla ylpeitä Suomen roolista, sillä seksuaalioikeuksia puolustavia maita ei ole montaa maailmassa. Ensi hallituskaudella seksuaalioikeuksia on edistettävä yhä vahvemmin ja nostettava ne kehityspolitiikan kärkeen.

Seksuaalioikeuksien puolustajia tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Samalla, kun konservatiivinen, naisten oikeuksia ja seksuaalioikeuksia vastustava liike vahvistuu, koettelee myös ilmastokriisi kehittyviä maita ja uhkaa seksuaalioikeuksia.

Seksuaalioikeuksien toteutumisessa on valtavia haasteita, sillä yhä

  • Joka kolmas tyttö joutuu lopettamaan koulunkäynnin lapsiavioliiton tai -raskauden takia.
  • 225 miljoonaa naista haluaisi käyttää ehkäisyä, mutta heillä ei ole siihen mahdollisuutta.
  • Joka kolmas nainen kokee fyysistä tai seksuaaliväkivaltaa.
  • Vuosittain tehdään arviolta 25,1 miljoonaa vaarallista aborttia, ja 97 prosenttia niistä tehdään kehittyvissä maissa.
  • Joka neljäs maailman ihminen asuu maassa, jossa homoseksuaalisuus on lailla kielletty.

***

Ilmastonmuutoksen eteneminen haastaa seksuaalioikeuksien toteutumista entisestään. Ilmastokriisin vaikutukset näkyvät eri puolilla maailmaa, mutta suurimman taakan vaikutuksista kantavat kehittyvät maat. Lisääntyvä kuumuus, kuivuus ja ruokakriisit aiheuttavat äideille ja vastasyntyneille vakavia terveyshaittoja ja komplikaatioita: 60 prosenttia estettävissä olevista äitiyskuolemista tapahtuu konfliktien, siirtolaisuuden ja luonnonkatastrofien yhteydessä.

Sukupuolistuneen ja seksuaaliväkivallan odotetaan lisääntyvän, kun arvioiden mukaan jopa 1,2 miljardia ihmistä joutuu jättämään kotiseutunsa ilmastonmuutoksen ja luonnonkatastrofien vuoksi vuoteen 2050 mennessä. Katastrofitilanteissa ja humanitaarisissa kriiseissä seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet ovat valitettavasti aliresursoituja. 

***

Suomen seuraavalla hallituksella on mahdollisuus puolustaa arvojaan, lunastaa kansainvälinen maineensa tasa-arvon edistäjänä ja nostaa seksuaalioikeudet rohkeasti kehityspolitiikkansa kärkeen.

Tämä tarkoittaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien painottamista kaikessa kehitysyhteistyössä, seksuaalioikeuksien tukemista äänekkäästi kansainvälisillä foorumeilla sekä seksuaaliterveyden ja -oikeuksien rahoittamista humanitaaristen kriisien keskellä. Lisäksi seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet tulee ottaa läpileikkaavasti huomioon kaikissa ilmastonmuutokseen sopeutumiseen tähtäävissä toimissa, ja erityishuomiota tulee kiinnittää haavoittuvimmassa asemassa oleviin ryhmiin.

Suomen kehitysyhteistyörahoitus seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien tukemiseen on viime vuosina ollut kasvu-uralla. Tämä suunta on pidettävä nousujohteisena, jotta tavoitteet seksuaalioikeuksien edistämiseksi voidaan saavuttaa.

Hallitusohjelmaan tuleekin tehdä kirjaus seksuaalioikeuksien kunnianhimoisesta edistämisestä Suomen kehityspolitiikassa.

***

TUTUSTU VÄESTÖLIITON VAALITAVOITTEISIIN EDUSKUNTAVAALEISSA 2023

Vaadimme vaalitavoitteissamme seksuaalioikeuksien nostamista kehityspolitiikan kärkeen. Väestöliiton vaalitavoitteet kokonaisuudessaan löydät verkkosivuiltamme. Tutustu myös siihen, miten ilmastokriisi uhkaa seksuaalioikeuksia.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.