Mitä on inhimillisten voimavarojen politiikka, jota Väestöliitto nyt ajaa?


Onnellisuus ja merkityksellinen elämä koetaan yksilöinä ja lähiyhteisöissä. Samalla ne kasvattavat koko yhteiskunnan kestävyyttä ja kyvykkyyttä. Vaaleissa Väestöliitto haastaa tulevia kansanedustajia toimimaan perheiden, lasten, nuorten ja koko väestön turvallisten ihmissuhteiden, ihmisoikeuksien ja hyvinvoinnin vahvistamiseksi muuttuvassa maailmassa.

Olemme nimenneet vaalitavoitteemme inhimillisten voimavarojen politiikaksi erotuksena siitä, että tarkastelisimme yhteiskunnan resursseja vain esimerkiksi talouden näkökulmasta. Inhimilliset voimavarat ovat perusta niin talouden kehitykselle kuin luonnonvarojen varjelemiselle ja viisaalle käytölle. Inhimilliset voimavarat ja tasapaino luonnon kanssa liittyvät kestävään väestönkehitykseen. Kestävä väestönkehitys tarkoittaa kohtuullista tasapainoa syntyvyyden, muuttoliikkeen ja elinajanodotteen kesken.

Inhimillisten voimavarojen politiikan ohjaamana katseemme kääntyy ihmisiin, elämän jatkuvuuteen, seksuaalisuuteen iloa tuovana ja elämää kannattelevana voimana ja siihen, että me ihmiset olemme monin tavoin yhteydessä ja riippuvaisia toisistamme. Yksilötasolla jokaiselle kuuluu vapaus päättää lapsitoiveistaan tai itsellisestä elämästä.

Inhimillisten voimavarojen vahvistamiseksi ja kestävän väestönkehityksen saavuttamiseksi Väestöliitto ehdottaa seuraavia tavoitteita:

–  seksuaali- ja lisääntymisoikeuksien vahvistamista eri ikävaiheissa

– nuorten mielenterveyden ja hyvinvoinnin sekä tulevaisuuden luottamuksen vahvistamista

– lapsitoiveiden tukemista kaikkia perheitä ja lapsiystävällisyyttä tukevalla politiikalla

– tukea lapsiperheiden pärjäämiseen: neuvontaan, palveluihin ja toimeentuloon

– maahanmuuton lisäämistä ja panostamista kotoutumiseen.

Väestöliitto korostaa läheisten ihmissuhteiden merkitystä. Ne antavat tukea epävarmassa maailmassa. Jokaisella tulee olla mahdollisuus omaa elämäänsä rikastuttaviin ihmissuhteisiin. Ihmissuhteet ovat myös hyvän mielenterveyden perusta. Perheitä ja vanhemmuutta on tuettava. Väkivalta ei kuulu lähi- tai muihin ihmissuhteisiin, vaan kunkin itsemääräämisoikeus ja turvallisuuden kokemus.

Turvallinen läheisyys ja hyvät ihmissuhteet perustuvat niin Suomessa ja Euroopassa kuin kehittyvissä maissakin sukupuolten tasa-arvoon ja kaikkien ihmisten yhdenvertaisuuteen. Seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja oikeuksien hyvä kehitys Suomessa on varmistettava. Samalla Suomen on vaikutettava kansainvälisesti ja kehitysyhteistyössä niiden edistymiseen.

Inhimillisten voimavarojen politiikka on myös arjen tekoja. Arkinen tuen ja avun tarve, maahan muuttaneiden ottaminen mukaan eri yhteisöihin, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen ei ratkeaa vain lakeja säätämällä tai valtion budjettirahoituksella. Jokainen meistä voi olla voimavarojen vahvistaja vaikka läheisten ja ystävien joukossa, naapurustossaan, työpaikalla tai vapaa-ajalla ja harrastustoiminnassa.

Myös me Väestöliitossa olemme sitoutuneet edistämään näitä tavoitteita oman työmme kautta: tuotamme tutkimustietoa, vaikutamme yhteiskuntaan ja tarjoamme palveluja. Työmme perustuu siihen, että onnelliseen ja merkitykselliseen elämään me tarvitsemme toisiamme. Väestöliiton lupaus on olla toivon, onnellisuuden ja ihmisoikeuksien asialla. Säännöissämmekin onnellinen elämä on määritelty koko toimintamme tavoitteeksi.

******

Tämä Eija Koivurannan blogi aloittaa eduskuntavaalitavoitteitamme avaavan kirjoitussarjan. Seuraa blogiamme ja tutustu vaalitavoitteisiimme Väestöliiton verkkosivuilla.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.