Vuosi sotaa – vuosi kansanmurhaa

Äiti pitää lastaan sylissä pommisuojassa, Ukrainassa.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on koskettanut meitä kaikkia. Brutaali ja raaka sota on jatkunut jo vuoden. Emme kuitenkaan saa unohtaa, että Ukrainan itsenäisyyttä ja alueellista koskemattomuutta Venäjä on uhannut jo pitkään. Itä-Ukrainan separatistialueilla on käyty taisteluja jo kahdeksan vuotta, Krimin Venäjä miehitti vuonna 2014.  

Kun Venäjän tankit vyöryivät rajan yli, avasi Väestöliitto ukrainalaisille pakolaisille ja heidän läheisilleen mahdollisuuden saada lyhytkestoista, ammatillista keskustelutukea. Alkuun Walk-in toiminta pyöri muun Väestöliiton ihmissuhdetyön ohessa, mutta sittemmin toimimme Helsingin kaupungin rahoituksella vuoden 2022 loppuun saakka.  Alusta saakka olemme toimineet tiiviissä yhteistyössä Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n kanssa.

Yhdistyksen Helsingin Vallilassa sijaitseva avustuskeskus on tarjonnut yhteistyöalustan, informaatioyhteistyötä sekä mahdollisuuden tarjota keskusteluapua siellä, missä ukrainalaiset, tilapäistä suojelua hakeneet liikkuvat.  

Vuoden loppuun mennessä olemme vastanneet yli 1000 puheluun, kohdanneet satoja ukrainalaisia, tilapäistä suojelua hakeneita F2F, järjestäneet ryhmätapaamisia vapaaehtoistyötä tekeville ja tilapäistä suojelua hakeneille, osallistuneet lukemattomiin verkostotapaamisiin sekä jakaneet tietoa yhteistyökumppanille ja muille kiinnostuneille.

Vaikka olemme vuoden aikana kuulleet paljon, kokeneet Suomessa yhdessä ukrainalaisten yhteisön kanssa monenlaista, myötäeläneet ja surreet yhdessä, emme kuitenkaan ole kokeneet sotaa samoin kuin ukrainalaiset.

Me emme ole eläneet kellareissa, emme ole paenneet metrotunneleihin, emme ole menettäneet kotejamme, haudanneet pommituksissa kuolleita pihoillemme, emmekä surreet kadonneita läheisiämme tai Venäjälle ryöstettyjä lapsiamme.  

Täysimittaisen Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen Ukrainasta on paennut yli seitsemän miljoonaa ihmistä. Tätä kirjoittaessa Suomesta on hakenut tilapäistä suojelua noin 50 000 ukrainalaista.

Jokainen heistä on menettänyt enemmän kuin osaamme kuvitella. Usein unohdamme – tai emme edes tiedä, että Neuvosto-Venäjä on järjestelmällisesti tavoitellut Ukrainan kansan, kulttuurin ja kielen hävittämistä aiemminkin.

Vuosien 1932-33 Stalinin Neuvostojohdon määräämä, poliittinen nälkäterrori, Ukrainan kansanmurha Holodomor, johti yli kymmen miljoonan ihmisen kuolemaan. Holodomorin jälkeen alkoi suunnitelmallinen venäläistäminen. Jokainen ukrainalainen perhe menetti Holodomorin kansanmurhassa läheisiä. Putinin Venäjä tavoittelee samaa.

Sota tuhoaa lähes kaiken ympäriltä, mutta venäläistäminen ei onnistu. Se ei onnistunut aiemmin, eikä tule onnistumaan nyt. Ukrainalaisten kansallistunne, kieli ja kulttuuri eivät katoa. Tehdään me se, mikä täällä on mahdollista – tuetaan naapuriin muuttaneita  pakolaisia, lahjoitetaan mitä voidaan, osoitetaan tukea työkaverille, joka on Ukrainasta. Seistään Ukrainan lippujen takana yhdessä ukrainalaisten kanssa.  

********

Tänään ja lähipäivinä järjestetään Suomessa paljon Ukrainaa tukevia mielenosoituksia ja tapahtumia. Seuraa niitä Ukrainalaisten yhdistys Suomessa -sivulta, löydät niitä myös tästä osoitteesta ja oman paikkakuntasi tiedotteista. Yhdistyksen sivulta löydät myös muita tapoja auttaa sodan uhreja ja Ukrainaa. Tule mukaan tapahtumiin ja ojenna auttava kätesi!

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.