Transnuorella on oikeus tulla kohdatuksi oikeassa sukupuolessa

Kuva translipusta.

1.2.2022 Eduskunnassa äänestettiin translakiuudistuksen hyväksymisen puolesta. Historialliset muutokset ovat pian käsillä, mutta vain transsukupuolisille aikuisille. Translasten ja -nuorten oikeuksista kuitenkin käydään keskustelua paraikaa. Tällä hetkellä sukupuolen juridinen vahvistaminen ei ole mahdollista alle 18-vuotiaille, ja meiltä puuttuu edelleen kolmas juridinen sukupuoli ”muu”. Tässä on myös syytä mainita, ettei intersukupuolisten lasten oikeudesta keholliseen koskemattomuuteen juuri puhuta julkisessa keskustelussa. Lasten oikeudet jäävät siis monilta osin toteutumatta Suomen laissa moninaisuuteen liittyvissä kysymyksissä, puhutaan sitten esimerkiksi sukupuolen juridisesta vahvistamisesta tai oikeudesta keholliseen koskemattomuuteen.

Uutisointi translain ja lasten oikeuksien ympärillä on ollut osittain hämmentävää. Esimerkiksi nuorisopsykiatrian professori Riittakerttu Kaltiala vastustaa avoimesti alaikäisten oikeutta juridisen sukupuolen vahvistamiseen Helsingin Sanomissa 27.1.2022. Hänen mukaansa nuoren juridisen sukupuolen vahvistaminen tarkoittaisi sitä, että aikuinen ohjaa nuorta sukupuolen kokemuksessaan johonkin suuntaan. On helppoa olla samaa mieltä siitä, ettei aikuisen totisesti tule pyrkiä ohjaamaan nuoren kokemusta. Olen kuitenkin Kaltialan kanssa täysin eri mieltä siitä, että nuoren juridisen sukupuolen vahvistaminen olisi tulkittavissa puhtaasti ohjaamiseksi. Kun toive sukupuolen juridisesta vahvistamisesta lähtee nuoresta itsestään, puhutaan ennemminkin nuoren kuulemisesta ja nähdyksi tulemista yhteiskunnassa, ei varsinaisesti nuoren ohjaamisesta kokemuksessaan johonkin suuntaan. Sen sijaan juridisen sukupuolen vahvistamisen epääminen nuorilta on teko, jolla yhteiskunta estää nuoren itsemäärämisoikeuden toteutumisen. Meidän tulee tunnistaa myös se, kuinka sukupuolen juridisen vahvistamisen kieltäminen nuorilta on valittua ja aktiivista poliittista toimintaa, jolla on seurauksia.

Työskentelen Väestöliiton seksuaalineuvontachatissa, jossa kohtaamme nuoria. Seksuaalineuvonnan eettiseen toimintatapaan kuuluu kohdata ihminen hänen itsensä määrittelemässä sukupuolessa. Seksuaalikasvatuksen periaatteisiin puolestaan kuuluu nuoren toimijuuden vahvistaminen sekä yhteistyökumppanuuden vaaliminen kasvatuksessa. Nuorten seksuaalisuuden ja sukupuolen kysymysten kanssa työskentely edellyttää siis nuoren itsemäärämisoikeuden kunnioittamista sekä nuoren äänen kuulemista häntä koskevissa asioissa. Nuori on oman elämänsä asiantuntija, myös sukupuolensa suhteen. Nuorella on oikeus määritellä tai olla määrittelemättä sukupuoltaan. Nuorella on oikeus olla epävarma ja aikuisen tehtävä on uskaltaa kohdata epävarmuutta sortumatta määrittelemään sukupuolta nuoren puolesta.

Jää nähtäväksi, kuinka Suomi tulevaisuudessa huomioi translasten ja -nuorten oikeudet lain tasolla esimerkiksi juridisen sukupuolen vahvistamisen suhteen. Jää myös nähtäväksi, milloin Suomeen saadaan kolmas juridinen sukupuoli, ja milloin intersukupuolisten lasten kosmeettisesta silpomisesta ja kehon muokkauksesta tehdään laitonta. Lain muutoksista huolimatta meillä jokaisella aikuisella on kuitenkin mahdollisuus kohdata nuori ja lapsi siinä sukupuolessa, mitä hän sanoo itse olevansa. Olethan sinäkin tässä asiassa lapsille turvallinen aikuinen?

Viivi Sihvonen
Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija, Väestöliitto

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.