Mentoroinnissa kohdataan ja kotoudutaan

Kaksi hymyilevää naista keskustelee.Väestöliiton Womento-mentoroinnissa aloittaa joka vuosi noin 40 vapaaehtoista mentoria, jotka ovat omalla alallansa työelämässä aktiivisia Suomessa asuvia naisia. Aktorit, eli mentoroitavat, ovat Suomeen muuttaneita, korkeasti koulutettuja naisia, jotka etsivät oman alansa töitä. Mentoria ja aktoria yhdistää sama koulutus- tai työtausta. Mentoroinnin tavoitteena on aktorien pääsy koulutustaan ja työkokemustaan vastaaviin töihin Suomessa, sekä ammatillisen itsevarmuuden ja kielitaidon vahvistuminen.

Mentoroinnin ytimessä on arvostava kohtaaminen. Kohtaamisen keskeinen merkitys nousee esiin sekä aktoreiden että mentoreiden puheenvuoroissa. Joillekin mentori saattaa olla ainoa kontakti omassa arjessa, jonka kanssa voi harjoitella paitsi ammattisanastoa ja työnhakuun liittyviä termejä, myös kahvipöytäkeskustelua – ilman epäonnistumisen ja nolostumisen pelkoa. Jännitys ymmärretyksi tulemisesta on suuri, varsinkin työyhteisöissä tai tilanteissa, joissa oman osaamisen sanoittaminen on tärkeää.

Mentori on myös Suomalainen tuttava, jolta voi kysyä tapakulttuurista tai niitä kuuluisia hölmöjä kysymyksiä, joihin tiedetään vastaus vain hiljaisen tiedon kautta. Usein mentori yllättyy itsekin huomatessaan, miten paljon oikeastaan tietää ja osaa. Yhteys mentoriin on aktorille tärkeä kokemus siitä, että on joku, joka kuuntelee ja neuvoo. Womento-mentorointiohjelman pituus on noin 8 kuukautta – siinä ajassa mentorilla ja aktorilla onkin aikaa tutustua ja edetä kohti tavoitteita.

Mentorin kanssa voi keskustella myös työn ja perheen yhdistämisestä ja työntekijän oikeuksista. Moni korkeasti koulutettu Suomeen muuttanut nainen on perustanut Suomessa perheen ja tutustunut lasten arjen kautta yhteiskunnan perheitä tukeviin rakenteisiin. Mentori osaltaan toimii myös esimerkkinä ja kannustimena hahmottamaan mitä kaikkea voi tavoitella ja saavuttaa omalla työuralla.

Vaikka työuramentoroinnin keskiössä ovat aktorin uratavoitteet, kohtaamisen vaikutusten kautta mentorointi edesauttaa kaksisuuntaista kotoutumista. Mentorit laajentavat omaa kokemuspiiriään ja tuovat sitä omissa yhteisöissään sekä arjessaan esiin, omalta osaltaan edistäen yhteiskunnan vastaanottavuutta. Aktoria tukiessaan mentorit usein huomaavat heille aiemmin tuntemattomia, konkreettisia haasteita käytännön tasolla, esimerkiksi rakenteellisesta syrjinnästä, hankalista kielivaatimuksista ja risteävien eriarvoisuuksien vaikutuksista. Haasteet tiedostettuaan mentorit voivat olla mukana kehittämässä ratkaisuja ja muuttamassa toimintamalleja myös omissa työyhteisössään sekä arjessaan, omien esimerkkiensä kautta.

Mentorit saavat roolinsa kautta kokemusta myös kulttuurisensitiivisyyden merkityksestä, erityisesti ennakkoluulojen ja erilaisten lähtökohtien tiedostamisessa sekä vahvistusta omaan monimuotoisuusosaamiseensa. Vapaaehtoiseksi mentoriksi lähteviä yhdistääkin halu tutustua uusiin ihmisiin sekä edistää tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta käytännön tasolla, oman toiminnan kautta.

Väestöliiton Womento-mentorointiin on nyt haku auki sekä mentoreille että aktoreille.

Lisätietoja ja hae mukaan tästä

Väestöliiton Womento-mentorointia on toteutettu jo 12 vuoden ajan. Vuodesta 2020 toiminta on laajentunut valtakunnalliseksi ja siihen voi hakea mukaan kaikkialta Suomesta. Ryhmätapaamiset, koulutukset sekä parimentorointi toteutetaan etäyhteyksien kautta.

Womento-mentorointi

Pilvi Aro-Marques

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.