”Kyllä jokainen osaa kertoa, että tytöillä on pimppi ja pojilla pippeli.”

Otsikon kommentteja kuulen joskus, kun puhumme lasten seksuaalikasvatuksesta – siis kehotunnekasvatuksesta, joka on lapsilähtöisempi sana. Ajatellaan, että kyse on helposta opista, jonka kaikki osaavat kertoa lapsille.

Kaikki vanhemmaksi tulleet varmasti tietävät, miten lapsia tehdään tai millaisia sukuelimiä kenelläkin on. Mutta mikä onkaan ikätasoinen vastaus lasten kysymyksiin ja tiedon tarpeeseen?

Sekä vanhemmat että ammattilaiset haluavat edistää lasten tervettä kasvua ja kehitystä, turvallisuutta, ja hyvinvointia lisäten. Mutta miten se tehdään?

Tutkimusten mukaan lapset tarvitsevat oikeaa, mutta ikätasoista tietoa sekä arjen pieniä taitoja, joita he voivat harjoitella ihmissuhteissaan. Oikeutta puhua omasta kehosta ja kieltää ei-hyvä kosketus, ja toisaalta oikeutta saada ikään kuuluvat tiedot, olla utelias ja oppiva sekä nauttia omasta kehosta.

Paitsi riittävän tiedon, taidon ja myönteisen asenteen tarjoamista, lapset tarvitsevat meidän kaikkien suojaa: kasvurauhaa ja lapsen kehityksen ja viattomuuden arvostusta. Lasten kehoitsetunto ja seksuaalisuus ovat tärkeimpiä suojelukohteita, mitä voin kuvitella. Samoin opein suojataan itseä edelleen nuoruudessa ja aikuisuudessa. Uskallat puolustaa itseäsi, kunnioittaa omaa ja toisten kehoa sekä tunnistat kehoon liittyvät loukkaukset.

Vanhempien ja ammattilaisten yhteistoiminta on ehdottomasti hyödyllistä varhaiskasvatuksessa ja koulussa tehtävään terveys- ja kehotunnekasvatukseen. Olemme kouluttaneet ammattilaisia ja vanhempia kehotunnekasvatuksen sisällöstä, malleista ja materiaaleista jo vuosia. Kehotunnekasvatus on yleistä terveystietoa, jonka sisällöt ovat avoimesti esillä ja arvioitavissa.

Kyselyssämme lasten seksuaalisuudesta vuonna 2014 saimme vanhempien omista seksuaalikasvatuskokemuksista joskus surullisia kommentteja:

  • ”Ylimyönteisyys oli jopa ahdistavaa. Etenkin näin vanhemmiten ole ymmärtänyt, että seksuaalisuudesta kovin vapautuneesti puhuminen oli vallankäyttöä.”
  • ”Isä ei puhunut ollenkaan, äiti puhui ja käyttäytyi turhankin avoimesti ottaen huomioon ikäni. Käytös jatkui samanlaisena, kunnes aikuisena, itsekin äitinä, tajusin, etteivät sellaiset asiat kuulu lapselle.”

Lapsen kehitystason kunnioittaminen on tärkeää. Lapselle ei tyrkytetä aikuisten kokemuksia tai tunteita, joiden luonnetta hän ei pysty tajuamaan. Lapsen pitää voida muodostaa itse omantasoiset mielikuvat. Siksi kehotunnekasvatuksessa käytetään lapsen tasoisia piirroskuvia lasten kohtaamista tilanteista. Aina tällaista kunnioitusta ei ole. Kaksimieliset jutut ja ronski aikuisseksuaalinen puhe, kuvat tai videotkin eksyvät lasten tietoisuuteen.

  • ”Aikuiset puhuivat seksistä keskenään kavereidensa kuullen, aikuisten termeillä. Se oli hämmentävää. Valisti, vaikkei ollut valistusta. Negatiivisessa mielessä.”
  • ”Saamani seksuaalikasvatus ja esimerkki ovat olleet ristiriitaisia ja jättäneet minuun vaikeutta suhtautua omaan seksuaalisuuteeni.”
  •  ”Nämä kokemukset ovat vaikuttaneet omaan käsitykseeni seksuaalisuudesta hyvin paljon, valitettavasti.”

Kokemuksemme mukaan, jotta lasten saama asiallinen tuki ja suoja toteutuisivat, on tärkeää tutustua tutkittuun tietoon aiheesta. Onneksi helppokäyttöisiä, maksuttomia ja selkokielisiä materiaaleja on paljon. Ja kiva tapa opastaa lasta ovat Väestöliiton suosittamat ja tekemät kirjat.
Löydät meidän materiaalit tästä linkistä.

Raisa Cacciatore
asiantuntijalääkäri, lastenpsykiatri

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.