Sateenkaarityön tukea Zimbabwessa

Aitaan on maalattu eri värisiä ihmishahmoja ja sateenkaarevia termejä Zimbabwessa.

”Joka aamu pohdin, mitä voin tehdä ja miten tänään pääsen liikkumaan eri paikkoihin, jotta pysyn turvassa” 

”Välillä tuntuu, että olen hukkumassa tämän kaiken edessä. Kohtaan niin paljon väkivallan uhkaa, se on niin läpitunkevana kaikkialla” 

”Aina kun poistun kotoani, joku on heti siinä huutelemassa minulle” 

Näin zimbabwelaiset Voice of the voiceless -järjestön toiminnassa mukana olevat kertoivat elämäntilanteistaan, kun pääsin hiljattain tapaamaan heitä. Voice of the voiceless – tuttavallisemmin VOVO – tavoittaa zimbabwelaisia lesboja, biseksuaaleja, queernaisia sekä trans- ja intersukupuolisia ihmisiä. Järjestö tarjoaa turvallisen kokoontumispaikan, tukea ja oman yhteisön.  

Mikä muu voisi olla tärkeämpää maassa, jossa lainsäädäntö kieltää samaa sukupuolta olevien suhteet, ja jossa useimmat uskonnolliset yhteisöt, ihmisten asenteet ja usein jopa omat perheenjäsenet ovat avoimen vihamielisiä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä kohtaan? Väkivaltaa, sen uhkaa ja avointa vihapuhetta tulee vastaan joka päivä sekä kaduilla, kodeissa että sosiaalisessa mediassa. Miten sen kaiken keskellä voi pysyä järjissään?    

”Heti kun nuo portit sulkeutuvat, tunnen, että voin taas hengittää!”, kiteyttää yksi vovolaisista. Järjestön huomaamattomasta portista kuljettuaan pääsee järeiden muurien ja hälytyslaitteiden turvaamaan taloon, jossa sateenkaariyhteisön jäsenet voivat olla henkisesti ja fyysisesti turvassa. Tunnen itsekin sen rauhan ja turvan, jota vovolaisten talo huokuu. ”Rakastan meidän keskustelujamme täällä. Saan täällä rauhassa pohtia, kuka olen. Asioiden jakaminen täällä auttaa tosi paljon”.  

Vihamielisessä ympäristössä tämänkaltaisten turvallisten tilojen merkitys on äärimmäisen suuri. Alkaneessa yhteistyössämme teemme kaikkemme, jotta yhä useampi sateenkaari-ihminen löytää VOVOn luomaan turvapaikkaan, saa tarvitsemaansa apua ja tukea ja löytää itselleen merkityksellisen yhteisön. Yhtä paljon teemme töitä sen eteen, että jossakin ei-niin-kaukaisessa tulevaisuudessa sateenkaari-ihmiset voivat hengittää vapaasti ja tuntea olonsa turvalliseksi myös muurien ulkopuolella.    

Väestöliitto edistää kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevien ihmisten seksuaalioikeuksia ulkoministeriön ohjelmatuella. Sateenkaarityön tukeminen Etelä-Afrikassa, Sambiassa ja Zimbabwessa on yksi ohjelman teemoista.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.