Perheystävällisyys on eniten asennetta ja pieniä arjen tekoja

Minna Gardemeister, Henkilöstö- ja viestintäpäällikkö, Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.
Minna Gardemeister,
Henkilöstö- ja viestintäpäällikkö,
Maatalousyrittäjien eläkelaitos Mela.

Maatalousyrittäjien eläkelaitos Melassa perheystävällisyys on ollut mukana työnteon arjessamme jo ennen Perheystävällinen työpaikka -ohjelmaan liittymistä: käytössä oli muun muassa joustava ja liukuva työaika ja osa-aikatyön mahdollisuus. Lisäksi vapaata sai meillä jouhevasti perustelluista perhesyistä. Sairaan lapsen tai vanhemman hoitamiseen löytyi tarvittaessa joustoa.

Työntekijöiden kokonaisvaltainen hyvinvointi oli huomioitu jopa strategiassamme: ”Työssään hyvinvoiva työntekijä tuottaa parhaan asiakaskokemuksen vakuutetuillemme”. Hyvinvointi näkyy laadukkaana asiakaspalveluna, joten haluamme olla perheystävällisiä, jotta jokainen melalainen voi antaa työssään parhaansa.

Mitä opimme?

Vaikka asiat käytännössä sujuivat hyvin, emme olleet riittävästi avanneet perheystävällisyyttä teemana, varsinkaan laajan perhekäsitteen osalta. Myös käytäntöjä oli kehitettävä yhdenmukaisemmiksi.

Nostimme laajan perhekäsitteen esille Melan näköisesti sanoitettuna ja koko henkilöstölle avattuna. Tärkeää oli myös esihenkilöiden valmentaminen, sillä perheystävällisyys on usein eniten asennetta ja pieniä arjen tekoja. Emme myöskään olleet viestineet asiasta riittävästi. Monet ohjeet oli upotettu vanhan intramme syövereihin. Väestöliiton kanssa yhteistyössä löysimme ’heikot paikkamme’ ja ryhdyimme systemaattisesti kehittämään niitä.

Yhteisen ymmärryksen ja perheystävällisyyden käytäntöön vieminen vaatii teeman esilläpitoa, sen laaja-alaisuuden avaamista ja erityisesti ohjeiden helppoa löydettävyyttä. Esihenkilöt valmensimme ottamaan asioita esille arjen tilanteissa, intran uudistimme ohjeiden löytämiseksi, ja perheystävällisyyden otamme keskeiseksi osaksi sisäistä viestintäämme.

Missä onnistuimme?

Osin koronaepidemian puskemana huomasimme, että lähes kaikki työtehtävämme soveltuvat etätyöskentelyyn. Tämä on ollut henkilöstömme palautteen perusteella tärkeä asia perheen ja työelämän yhteensovittamisessa. Perheystävällisyyskyselyn tulosten perusteella olemme onnistuneet huomioimaan perheystävällisyyttä arjessa ja pelisäännöissä aiempaa paremmin. Myös henkilöstön työhyvinvointi sekä yhdenvertaisuuden ja tasa-arvoisuuden kokemus ovat kehittyneet parempaan suuntaan.

Erityisesti olemme aiempaa ketterämpiä huomioimaan työntekijöidemme arjen joustotarpeita perheystävällisemmin, esimerkiksi nuoren vaikean sairauden lääkityksen valvominen etätyön ohessa tai nelijalkaisen perheenjäsenen lääkärissäkäynnit keskellä työpäivää on saatu hyvin järjestettyä työntekijän työn ja perhe-elämän tasapainon tukemiseksi. Näillä pienillä vastaantuloilla työntekijäkokemus kehittyy suotuisasti ja näin tuemme sekä työntekijöidemme motivaatiota että tuloksellisuutta.

Jatkossa perheystävällisyydestä vahvuus ja vetovoimatekijämme

Tavoitteenamme on tukea työn ja muun elämän yhteensovittamista elämän eri vaiheissa ja tilanteissa sekä edistää perheystävällistä asennetta työpaikallamme. Käytännössä toteutamme tätä hyvällä esihenkilötyöllä, yhteisesti sovituilla pelisäännöillä ja arvostamalla toistemme erilaisia elämäntilanteita.

Olemme päättäneet tehdä perheystävällisyydestä henkilöstöömme liittyen pito- ja vetovoimatekijämme. Työeläkelaitoksena meillä on velvollisuus edistää työntekijöidemme työkykyisyyttä ja pitkiä työuria. Tähän liittyy vahvasti työntekijäkokemus ja työhyvinvointi. Näitä asioita kehitämme jatkossa aktiivisesti huomioiden erityisesti perheystävällisyyden työpaikkamme vahvuutena.

Melan perheystävällisen esihenkilötyön teesit:

  1. Asenne ratkaisee
  2. Yhdenmukainen toiminta yksiköiden erilaiset tarpeet huomioiden
  3. Kartoita, kuuntele, keskustele, kannusta. Älä vähättele tai tyrmää
  4. Kun työnantaja joustaa, myös työntekijä joustaa ja tekee parhaansa.

Minna Gardemeister
Kirjoittaja toimii Melassa henkilö- ja viestintäpäällikkönä ja on ollut Melan puolelta yhteyshenkilönä Perheystävällinen työpaikka -ohjelmassa vuodesta 2019 lähtien.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.