Chat-työn tulee olla häirinnästä vapaa vyöhyke  

”Teetkö sä chatissä duunia?”, kysyin työkaverilta ja jatkoin: ”Ootko kokenu siellä koskaan seksuaalista häirintää?”. ”Kyllä olen.”
Kävimme myötätuntoisen, tärkeän ja pysäyttävän keskustelun. Haluamme jakaa muutamia mietteitä kanssanne.
  

Nuorten parissa tehtävä chat-työ on inspiroivaa, mielenkiintoista ja merkityksellistä. Nuorten kysymykset ovat pääosin aitoja, rohkeita ja valtavan tärkeitä. Anonymiteetti madaltaa kynnystä yhteydenotolle ja arkaluontoisten asioiden puheeksi ottamiselle. Toisinaan anonymiteetin tarjoamalla suojalla palveluita myös käytetään väärin. Chat-työtä tekeviin kohdistuu ajoittain asiatonta käytöstä ja häirintää, vaikka chatin tulisi muiden työympäristöjen tapaan olla turvallinen paikka kohtaamiselle – niin yhteydenottajalle kuin asiantuntijallekin. 

Chat-työssä työntekijän kohtaamistaidot korostuvat  

Chatissa työtä tekevä ammattilainen ottaa jokaisen yhteydenoton tosissaan ja uskoo lähtökohtaisesti asiakkaan kertoman. Pitkään chat-työtä tehnyt on harjaannuttanut taitoja, joita ei ehkä aivan heti uskoisi. Hän oppii aistimaan tilanteet, joissa yhteydenottaja ei välttämättä ole avun tai tuen tarpeessa, vaan käyttää tilannetta vääriin tarkoitusperiin. Työntekijä oppii myös tunnistamaan toistuvasti palvelussa epäasiallisesti käyttäytyvän yhteydenottajan tämän tavasta kirjoittaa. Lisäksi hänelle syntyy usein aavistus, mikäli yhteydenottaja ei ole palvelun kohderyhmään kuuluva nuori, vaan nuorta esittävä aikuinen.  

Chat-työ muuttuu ikäväksi tilanteissa, joissa aikaasi, osaamistasi ja työpersoonaasi käytetään “runkkumateriaalina”. Seksuaalista häirintää tekevä on monesti suora, kuvaileva ja ilmaisultaan tarpeettoman graafinen. Yhteydenottaja saattaa hyvinkin yksityiskohtaisesti kertoa jostakin tapahtuneesta tilanteesta, joka usein on räikeän keksitty. Tällaisissa yhteydenotoissa asiantuntijaa johdatellaan usein kysymään tarkentavia kysymyksiä, ikään kuin kuljettamaan keksittyä tarinaa eteenpäin. Asiantuntijalta saatetaan myös udella intiimejä asioita, liittyen esimerkiksi tämän kehoon tai seksuaalisiin mieltymyksiin. Hänelle saatetaan ehdotella hyvinkin seksuaalissävytteisesti erilaisia asioita. 

Seksuaalifantasiat, mieltymykset ja niistä kertominen tai niiden jakaminen on ok – kunhan se tapahtuu kuulijan suostumuksella. Yksityiskohtaisten seksifantasioiden tai seksitapojen kuvailu ei usein ole kuitenkaan tarpeen, sillä niihin liittyviä huolia voidaan käsitellä yleisellä tasolla taikka käymällä läpi niihin liittyviä tunteita, kuten syyllisyyttä ja häpeää.  

Chatissa tapahtuvaan häirintään pitää puuttua 

Chat-työtä tekevän on tärkeää tunnistaa omat rajansa ja tilanteet, joissa niitä rikotaan. Tilanteen salliessa yhteydenottajalle on hyvä sanoittaa hänen käyttäytymisensä olevan sopimatonta ja loukkaavaa – jossain tapauksissa voidaan tästä päästä hyvinkin antoisaan keskusteluun. Vaan ei aina. Tällöin asiantuntijan tulee varjella omaa hyvinvointiaan ja jaksamistaan päättämällä keskustelu. 

Ammattilaisen kokemaa, chatin kautta tapahtuvaa seksuaalista häirintää ei pidä vähätellä sen vuoksi, että se ei kohdistu häneen yksityishenkilönä. Ammattilaiset kohtaavat yhteydenottajat aina omalla persoonallaan, antaen tälle kaiken aikansa ja ymmärryksensä. Kun tätä herkkyyttä käytetään hyväksi, voi se nostattaa asiantuntijassa hyvinkin hankalia tunteita. Niiden kanssa ei pidä kuitenkaan jäädä yksin!  Joskus tähän auttaa kollegan kanssa ajatusten ja kokemusten jakaminen ja tuuletus. Joskus siihen tarvitaan työnohjausta. Työtiimeissä on tärkeää syventyä tämän teeman käsittelyyn, löytää työkaluja häirintään puuttumiseen sekä luoda yhdessä sovittuja pelisääntöjä. Työntekijällä on oltava tieto ja lupa siihen, että hän voi luottaa omaan kokemukseensa silloin, kun tuntee omien rajojen ylittyvän asiakkaan toimesta.  

Chatissa työtä tekevien toimijoiden ja organisaatioiden tulee yhdessä löytää toimivia työkaluja seksuaalisen häirinnän vähentämiseen sekä sitä kohtaavien työntekijöiden tukemiseen. Myös palveluntarjoajien tulee kehittää tarvelähtöisiä ja toimivia teknisiä ratkaisuja häirintään puuttumiseen ja siten chat-työtä tekevien työhyvinvoinnin tukemiseen. Suomessa tuotetaan paljon nuorille suunnattuja apua ja tukea tarjoavia chat-palveluita. Vaikka seksuaaliseen häirintään ei chat-työssä törmää usein päivittäin tai viikoittainkaan, siihen liittyvien ilmiöiden avaaminen yhdessä helpottaa yksittäisen työntekijän työtaakkaa sekä auttaa löytämään toimivia käytäntöjä turvallisempien keskustelujen käymiselle.  

Kirjoittajat: 

Tommi Huhtaniemi, Poikien Puhelimen nuorten asiantuntija
Sari Hälinen, Nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.