Mitä jos tämä olisi sinun arkesi?

Kuva naisen kasvojen alaosasta. Suu on peitetty teipillä, jossa lukee Women, Life, Freedom.
On kaunis kesäinen hellepäivä. Valitset yllesi kauniin kevyen kesämekon, letität hiuksesi löysälle letille ja hyppäät pyörän selkään. Poljet suoraan lähimmälle uimarannalle, vaihdat yllesi juuri ostamasi uima-asun ja tunnet, kuinka lämmin hiekkaranta hellii jalkapohjiasi. Otat muutaman juoksuaskeleen ja juokset viileään järviveteen.
Tämä on monelle meille tavallinen kesäpäivän kokemus ja itsestään selvä mahdollisuus.

Nyt kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa mikään yllä mainituista ei olisi sinulle mahdollista. Hellepäivästä huolimatta sinun olisi pukeuduttava tahdostasi riippumatta polviin yltävään, kehoasi peittävään kaapuun. Joutuisit piilottamaan hiuksesi hunnun alle, eikä sinulla olisi oikeutta polkea julkisella paikalla polkupyörällä, eikä varsinkaan pukeutua kokovartaloa peittämättömään uima-asuun.

Kuulostaa uskomattomalta, eikö niin? Tämä on kuitenkin monen Iranissa asuvan tytön ja naisen arkipäivää ja todellisuutta. Tämä on heidän tahdostaan riippumaton pakko. 

Kuvittele itsesi tilanteeseen, jossa koet vääryyttä sekä epätasa-arvoisuutta. Haluaisit saada äänesi kuuluviin ja tulla kuulluksi. Toivoisit olevasi vapaa tekemään itseäsi koskevia päätöksiä ja elämään omannäköistä elämää. Saisit tuoda julki koko muulle maailmalle kokemasi vääryydet, tehden näkyväksi yhteiskunnassasi vallitsevat epäkohdat. Sinulla ei kuitenkaan ole tähän mahdollisuutta tai oikeutta.

Iranissa naisen aseman parantaminen aiheuttaa väkivaltaisia mielenosoituksia ja viattomien siviilien kuolemia. Oman äänen ja mielipiteiden esille tuominen ei ole helppoa ja yksinkertaista. Rohkeus nousta yksittäisenä kansalaisena epäoikeudenmukaisuutta vastaan tapahtuu oman hengen uhalla. Mielipiteiden esiin tuominen pyritään hiljentämään pelottelulla, uhkailuilla sekä erilaisia valtakeinoja käyttäen. Viestimistä ja yhteydenpitoa sekä tiedonsaantia ulkomaailmaan vaikeutetaan sulkemalla maanlaajuisesti internetyhteydet.

Pelosta ja hengenvaarasta huolimatta rohkeat Iranin kansalaiset ovat nousseet yhteisvoimin vaatimaan naisille ja tytöille oikeutta – lähes koko muu maailma tukenaan. Sanat nainen, elämä, vapaus kaikuvat mielenilmaisuissa ympäri maailmaa tuhansien ihmisten äänenä.

Tässä maailmantilanteessa, erilaisten kriisien läsnä ollessa, korostuu yhteisön ja yhteisen määränpään ajamisen tärkeys. Annamme tukea toinen toisillemme tässä ja nyt. Iranin kansa, tytöt ja naiset tarvitsevat tukeamme, myös sinun.

Omalla toiminnallamme voimme auttaa heitä saamaan äänensä kuuluviin. Meillä on mahdollisuus antaa tukemme, jotta ihmisoikeudet toteutuvat. Jokainen ansaitsee samanlaisia kesäpäivän kokemuksia, joita me pidämme itsestään selvyytenä. Jakamalla tietoa ja uutisia sosiaalisessa mediassa lisäämme tietoisuutta vallitsevasta tilanteesta.

Tämänhetkinen tilanne on yksi seuraus toteutumattomista ihmisoikeuksista. Myös muihin Iranin kansaa ohjaaviin ihmisoikeuksia rikkoviin säädöksiin tulisi saada muutosta. On tärkeää, että emme hiljene ja unohda niitä, jotka ovat menettäneet henkensä ja taistelleet oikeuksien puolesta.

Vapaus, oikeus ja tasa-arvo kuuluvat meille kaikille!

#MahsaAmini #WomenLifeFreedom

Nimim. Nainen, elämä, vapaus

Julkaisemme blogin poikkeuksellisesti ilman kirjoittajan nimeä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.