Suomeen muuttaneiden koulutettujen naisten #OsaaminenNäkyviin

Hymyilevä punahiuksinen nainen nojaa toimiston seinään papereita käsissään.

Meillä kaikilla on elämän eri osa-alueilta kertynyttä osaamista. Osa siitä on todistusten, tutkintojen sekä työtodistusten kautta kertynyttä akateemista tai työelämätaitoihin liittyvää osaamista. Osa taas on elämänkokemusten, harrastusten sekä kiinnostusten kautta kertynyttä moninaisempaa osaamista. Työelämässä tarvitaan sekä virallista, pätevöittävää osaamista että kokemusten kautta opittua laajempaa osaamispalettia.

Suomeen muuttaa paljon korkeasti koulutettuja osaajia, joilla on näyttöä monenlaisesta osaamisesta. On todistuksia, tutkintoja sekä työkokemusta, sekä muista maista että usein myös Suomesta hankittua. He kohtaavat usein ulkomailla hankitun osaamisen tunnistamisen, tunnustamisen sekä arvostamisen haasteita. Rekrytointitilanteissa on mahdollista että oman kokemuspiirin ulkopuolelta hankittua osaamista ei arvosteta yhtä paljon kuin tutumpaa, ’lähempää’ hankittua osaamista. Tämä on haaste sekä yksittäisille työnhakijoille jotka kohtaavat syrjintää, että niille organisaatioille ja yrityksille joilta jää moninaisen työyhteisön osaaminen ja potentiaali käyttämättä.

”On tärkeää vähentää ennakkoluuloja ulkomailla hankittua osaamista kohtaan. Sekä maahanmuuttajat että paluumuuttajat törmäävät usein siihen, että ulkomaisia tutkintoja tai ulkomailla hankittua työkokemusta ei pidetä samanarvoisena kuin Suomessa hankittua” – Miten huomata yhä moninaisempaa osaamista (sitra.fi) 2022

Tällä viikolla vietetään #OsaaminenNäkyviin viikkoa, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) koordinoimana. Väestöliiton Womento-mentoroinnista olimme viime vuonna #OsaaminenNäkyviin- viikoilla mukana ideoimassa Sitran ”Miten huomata yhä moninaisempaa osaamista?” muistiota. Tänä vuonna työstämme yhdessä Womento-mentorointiin osallistuvien mentoreiden ja aktoreiden kanssa osaamisen tunnistamisen ja näkyväksi tekemisen työkaluja.

Väestöliiton Womento-mentorointi on työuramentorointia korkeasti koulutetuille Suomeen muuttaneille naisille. Vapaaehtoisten, samalla alalla työelämässä toimivien mentorien tuki ja urasparraus auttavat aktoreita – eli Suomeen muuttaneita osaajia – sekä tunnistamaan että tekemään omaa osaamistaan näkyväksi. Sekä eri maiden että eri ammattialojen välillä on erilaisia tapoja osoittaa ja todentaa alakohtaista osaamista. Mentorin tuki ja oman alan osaamisen kautta kertynyt hiljainen tieto työelämän sekä työnhaun käytännöistä on erittäin arvokasta. Mentorointi on myös mentorille mahdollisuus sekä jakaa että kehittää omaa osaamistaan.

Syksyllä alkavaan mentorointiohjelmaan on tällä hetkellä haku auki, sekä aktoreille että mentoreille. Mukaan voi hakea kaikkialta Suomesta, mentorointiohjelma toteutetaan etäyhteyksin. Hae mukaan mentoriksi, jos olet aktiivisesti työelämässä olevan nainen ja oman alan kansainvälisen osaajan urasparraus olisi sinulle ajankohtainen haaste! Järjestämme mentoreille koulutusta ennen ohjelman alkua. Hae mukaan aktoriksi, jos olet Suomeen muuttanut korkeasti koulutettu nainen ja kaipaat tukea ja neuvontaa omalla urallasi etenemiseen Suomessa.

Lisätietoja tästä linkistä.

Pilvi Aro-Marques

 

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.