Nautinnon ilosanomalla kohti kestävää kehitystä

Väritaustalla lukee Puhutaan nautinnosta.

Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miten nautinto, ihmisoikeudet ja kestävä kehitys liittyvät yhteen? Vaikka tämä voikin kuulostaa yllättävältä yhdistelmältä, on nautinto ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen kannalta merkittävä asia. Sitä ei välttämättä tule heti ajatelleeksi, ja siksi nautinnosta onkin puhuttava enemmän. Haluaisin, että nautinnosta puhuminen olisi valtavirtaa ja siksi onkin tärkeää puhua ensin siitä, mitä tarkoitan sanalla nautinto.  

Ensin haluan tehdä selväksi, että kun puhun nautinnosta, en puhu pelkästään seksuaalisesta nautinnosta vaan nautinnosta laajemmin. Nautinto nähdään helposti seksuaalisen nautinnon synonyyminä, vaikka seksuaalinen nautinto on vain yksi osa koko nautinnon kirjoa. Seksuaalinen nautinto yhdistetään hyvin yksityiseen ja ehkä siksi myös yleisesti nautinnosta puhuminen saattaa tuntua oudolta tai siitä ei puhuta ollenkaan. Olisi kuitenkin tärkeää, että nautinnosta voitaisiin puhua yleisellä tasolla ja ymmärtää sen merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin ja sitä kautta juuri ihmisoikeuksiin ja kestävään kehitykseen.

Nautinnosta tulee ensimmäisenä mieleen sana mielihyvä. Nautintoa saa sellaisesta, josta tulee hyvä mieli ja sitä asiaa, joka tuottaa nautintoa myös haluaa paljon. Nautinnon kokemus vetää puoleensa ja siihen kannattaa jopa pysähtyä kunnolla. Nautintoa on niin monenlaista kuin on meitä ihmisiäkin. Siksi jokainen voi määritellä itselleen ne asiat, jotka tuottavat nautintoa. Tässä sanoja, joita haluaisin myös liitettävän nautintoon: suostumus, luottamus, haavoittuvuus, rajat, itsemäärittelyoikeus, empatia, kokonaisvaltainen hyvinvointi ja voimavara. Nautinto on kaikkea tätä ja paljon enemmän.

Nautinto on ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen ytimessä

Avaan nyt tätä ajatusta, että miten nämä kolme, nautinto, ihmisoikeudet ja kestävä kehitys liittyvät yhteen. Nautinto on seksuaalioikeus, joka kuuluu kaikille. Seksuaalioikeudet taas ovat ihmisoikeuksia, jotka liittyvät seksuaalisuuteen. Ihmisten hyvinvointi ja heidän oikeuksiensa toteutuminen on yksi osa kestävää kehitystä. Hyvinvoivat ihmiset myös ovat valmiimpia toimimaan kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Ei ole siis yhdentekevää puhua nautinnosta ja siitä, että ihmiset myös saisivat kokea elämässään nautintoa.

Se, että nautinnosta ja tässä kohtaa nyt erityisesti seksuaalisesta nautinnosta puhutaan esimerkiksi seksuaalikasvatuksessa ja yleisessä keskustelussa lisää ihmisten tietoa omista oikeuksistaan ja oikeudestaan nautintoon. Samalla se purkaa osaltaan kontrolloivaa, konservatiivista ja heteronormatiivista kuvaa seksuaalisuudesta, jossa seksi on ollut vain lisääntymiseen tähtäävää. Tämä taas edistää ihmisoikeuksia ja mahdollisuutta olla aktiivisia toimijoita omassa elämässään ja yhteiskunnissa. Joten jatketaan nautinnosta puhumista ja julistetaan nautinnon ilosanomaa, koska se lisää meidän kaikkien nautintoa ja hyvinvointia.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.