Työpaikka löytyi Womento-mentoroinnin avulla

Kuvassa kaksi naista etäkeskustelussa keskenään.

Väestöliiton Womento-mentorointi on tavoitteellista työuramentorointia korkeasti koulutetuille maahan muuttaneille naisille. Siinä heitä tuetaan löytämään koulutustaan vastaavaa työtä.  Mentoroinnin avulla luodaan yhteyksiä maahan muuttaneiden ammattilaisten ja saman ammattialan suomalaisten naisten välille ja tuetaan Suomeen muuttaneiden naisten oman alan asiantuntijuutta sekä suomalaisen työelämän ja -tapojen tuntemusta.

Alla eräs Womenton mentorointipari kertoo omista kokemuksistaan sekä aktorin että mentorin näkökulmasta.

Aktori kertoo:

Osallistuin Väestöliiton Womento-mentorointiin korkeasti koulutetuille maahan muuttaneille naisille viime vuonna. Sain tietoa Womento-mentoroinnista ystäväni kautta. Womento-mentoroinnissa on mukana aktorit ja mentorit. Aktori on omalle alalleen pyrkivä maahanmuuttajanainen, ja mentori on samalla alalla työskentelevä tai vastaavan koulutuksen saanut suomalainen nainen. Womento-mentorointi kestää 7-8 kuukautta.

Mentorien ja aktorien yhteisessä aloitustapaamisessa ohjaajat kertoivat, miten Womento-työuramentorointi toimii sekä koko prosessin aikatauluista. Aloitustapaamisen lopussa mentorit soittivat aktoreille Teams -puhelun ja tutustuimme toisiimme. Meille annettiin myös materiaalipaketti, joka sisältää muun muassa paritapaamisten keskusteluaiheita ja ideoita mentoriparin työskentelyyn.

Alana meitä yhdistää mentorini kanssa kansainvälinen konfliktinratkaisu. Olin yllättynyt siitä, että Womento-mentoroinnin ohjaajat löysivät minulle mentorin alalta, joka liittyi omaan uraani. Mentorini neuvoi, miten tehdä parempia työhakemuksia ja kertoi omasta urapolustaan. Hän kertoi minulle myös oikeuksistani työntekijänä. Vaikka viime vuoden Womento-mentoroinnin jakso on loppunut, hän ystävällisesti vielä neuvoo minua töihin liittyvissä asioissa.

Kaikki yhteiset tapaamiset olivat etätapaamisia. Tämä mahdollisti osallistumisen koko Suomesta. Ensimmäisessä välitapaamisessa pääsimme kaikki mukaan kuulemaan muiden kuulumisia ja keskustelemaan mentoroinnin ajankohtaisista asioista. Toisessa välitapaamisessa kuultiin toistemme kuulumisia ja tsempattaisiin yhdessä eteenpäin. Lopputapaamisessa juttelimme myös tulevaisuuden suunnitelmista.

Aktorien etäkahveilla pääsimme tutustumaan muihin aktoreihin, verkostoitumaan, kysymään kysymyksiä, kertomaan ajatuksia ja kysymään muilta aktoreilta mitä heille kuuluu. Puhuttiin voimavaroista ja hyvästä mielestä, työnhaun ohessa. Tapasimme myös kokemusasiantuntijana aiempia Womento aktoreita, jotka kertoivat omista kokemuksistaan.

Kun aloitin osallistumiseni Womento-mentoroinnissa, minua ei ollut kutsuttu haastatteluun 8 kuukauteen. Womento-mentoroinnin aikana sain kutsun työhaastatteluun kerran kuukaudessa, kunnes sain vihdoinkin kokopäiväisen työpaikan kahden vuoden työnhaun jälkeen!

Olen suosittelut ja suosittelen vielä Womento-mentorointiin osallistumista muille. Se oli minulle paras tapa ratkaista työllistymishaasteeni. Toivon, että joskus voisin antaa takaisin esimerkiksi mentorina itse.

Mentori kertoo:

Nykyisessä työssäni koordinoin ja pohdin paljon kollegoideni kanssa heidän seuraavia urasiirtojaan. Tämä ei ole ydintyötäni mutta olen ajautunut urasparrauskeskusteluihin, koska nautin niistä. Myös kollegani ovat kokeneet, että osaan kysyä oikeita kysymyksiä ja antaa näkemyksiä heidän urapohdintoihinsa. Oman urani aikana olen työskennellyt useasti ulkomailla ja koen halua auttaa. Innostuin Väestöliiton Womento -mentorointiohjelmasta, koska siinä yhdistyi urapolun pohtiminen, auttaminen ja kansainvälisyys.

Väestöliitto antoi mentoreille perehdytystä ja työkaluja mentoroinnin aloittamiseen. Tämä oli minulle henkilökohtaisesti tärkeää, koska Womento-ohjelma oli ensimmäinen kerta, kun toimin mentorina. Mietin etukäteen, olisiko minulla annettavaa ja osaankohan auttaa, mutta into kokeilla auttoi pääsemään epävarmuuksista yli. Epävarmuutta hälvensi myös se, että ohjelmassa aktori-mentoriparit valittiin taustojen yhteensopivuuden perusteella. Tämä antoi luottoa, että ainakin taustani puolesta minulla voisi olla annettavaa aktorilleni.

Ohjelman aikana järjestetään noin 4 kaikille osallistujille yhteistä tapaamista. Mentoroinnin ytimessä on kuitenkin parimentorointi. Tapasimme aktorini kanssa noin kerran kuussa verkon välityksellä ja jokaiseen tapaamiseen olimme etukäteen määritelleet teeman. Näihin tapaamisten aiheisiin saimme Väestöliitolta rungon ja ideoita mitä niissä voi käsitellä. Lisäksi pidimme yhteyttä viestein ja soittelemalla.

Työskentely aktorini kanssa lähti mielestäni alusta saakka hyvin liikkeelle. Aktorini oli vastaanottavainen ja hyvä mentoroitava. Hän on valtavan ahkera ja heti alusta saakka oli selvää, että hän oli halukas tekemään töitä tavoitteensa eteen. Hän myös ymmärsi, että työn tekee todella aktori itse, mentorin tehtävä on kulkea rinnalla, sparrata ja tsempata. Ohjelman aikana yhteistyöskentelymme myös kehittyi ja oma mentori-identiteettini alkoi kehittyä. Mentorina toimiminen on ollut vielä antoisampaa kuin olisin osannut etukäteen kuvitella. Laurenin tavoitteen toteuduttua tuntui, jos mahdollista, vielä paremmalta kuin jos olisi itse saanut työpaikan.

Olen kiitollinen, että olen saanut aloittaa oman mentorointiurani Väestöliiton Womento-ohjelmassa. Voin lämpimästi suositella Womento-ohjelmaa, jos mielessä on käynyt, että sinulla voisi olla annettavaa mentorina.

Kirjoittajat:

Lauren Stevens ja Sini Kumpulainen

Väestöliiton Womento-mentorointiin haetaan tällä hetkellä uusia aktoreita ja mentoreita. Lisätietoja Väestöliiton verkkosivuilta.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.