Arkeen paluu lapsiperheessä – oletko valmis?

Selästä päin kuvattuna kaksi pientä lasta reput selässä potkulaudoilla ja aikuinen heidän keskellään pitää heitä kädestä.

Onko sisätossut hankittu ja vaatteet nimikoitu? Löytyykö koululaiselta jo penaali? Mikähän käyttäjätunnus ja salasana omalle työkoneelle olikaan? Kuka ehtii tehdä ensi viikon kauppareissun?  

Kesäloman loppu alkaa useassa perheessä häämöttää ja arjen alku tulee ajankohtaiseksi. Arjen kuviot voivat kesäloman jälkeen tuntua takkuiselta ja ahdistavaltakin. Onhan loman päättyminen odotetun ajanjakson loppu ja arki vaatii erilaista orientoitumista ja priorisointia. Toisaalta monelle arki on kesäloman mukavistakin hetkistä huolimatta odotettu asia. Päivähoidon tai koulun alku voi tuoda toivottua rytmitystä ja selkeyttä arkeen. Taloudellisesti arkeen paluu voi myös helpottaa monessa kodissa, kun lapsi saa maksuttoman aterian päivän aikana. Jokainen kokee arjen alun omalla tavallaan. Erilaiset kokemukset ja tunteet ovat tavallisia ja sallittuja. 

Vanhempi voi pohtia kuinka arjen rytmittää, kun omien töiden lisäksi huolehdittavana on lasten vienti ja haku varhaiskasvatukseen taikka kouluun. Osa perheistä voi olla täysin uuden äärellä, kun lapsi aloittaa varhaiskasvatuksen tai koulutaipaleen. Vanhempi voi joutua yllättävienkin tunteiden äärelle arkeen paluun hetkillä. Mieli voi olla jännittynyt tai levoton siitä, miten lapsi tulee reagoimaan uuteen ja toisaalta itse voi kokea stressiä siitä, miten kaiken saa hoidettua.  

On tavallista, että lapsi reagoi muutokseen. Lapsi voi olla normaalia rauhattomampi tai väsyneempi. Lapsi voi olla myös varsin innokkain ja odottavaisin mielin. Toisia jännittää, toisille tuntuu helpolta ja mielekkäältä palata loman jälkeen esimerkiksi hoitoon. Lasta voi ja saa rohkaista uuden edessä, mutta on hyvä antaa sijaa myös haastaville tunteille sekä lapsen tarpeille. Vanhemman on tärkeä olla lapsen tukena muutoksissa. Lapsi ei välttämättä osaa vielä sanoittaa tunteitaan ja vanhempana voi olla haastavaa ymmärtää lapsen kokemusta. Tueksi voi ottaa Väestöliiton tuottaman Hyvä kysymys -sivustolta löytyvän Vireysmittarin. Sen avulla voi yhdessä lapsen kanssa harjoitella säätelemään ja sanoittamaan erilaisia tunnetiloja. 

Olisi hyvä muistaa, että arjen jalkoihin ei tulisi unohtaa yhteistä aikaa perheen kesken. Varhaiskasvatuksen tai koulutien alettua, vapaa-aikaan ja iltoihin on hyvä varata rauhallista aikaa kotona olemiselle. Alkava syksy tuo tullessaan usein myös harrastukset arkiviikoille. Kannattaa kuulostella ja pohtia yhdessä lapsen kanssa, kuinka paljon ja mitä oma lapsi jaksaa tässä elämäntilanteessa harrastaa. Harrastukset eivät ole mikään välttämättömyys pienen lapsen elämässä. Lapselle varhaiskasvatus- tai kouluarki on jo itsessään täynnä tapahtumia, kohtaamisia ja sääntöjä. Osalle lapsista harrastukset tämän lisäksi voivat tuntua turhan kuormittavilta.  

Lasten kanssa voi tehdä yhdessä kivoja juttuja, jotka tuottavat elämyksiä myös kesän jälkeen – marjastus, luontoretket tai iltapäivän pyöräretket tuovat iloa perheenjäsenille ja palauttavat päivän askareista. Sateisella kelillä pelit ovat mahtavaa ajanvietettä. Heittäytykää riemuntäyteiseen pelihetkeen vaikkapa Väestöliiton tuottaman Tikapuut -pelin parissa Hyvä kysymys -sivustolla.

Arjen pyörittämisen keskellä vanhemman oma aika jää helposti vähemmälle tai sille ei tule varattua aikaa. On kuitenkin koko perheen etu, että vanhempi pitää huolta omasta jaksamisestaan. Nautitko esimerkiksi kävelylenkistä tai juttelutuokiosta ystävän kanssa? Saatko ladattua akkuja kahvilassa kirjan ääressä tai rentoudutko saunan lämmössä lasten mentyä nukkumaan? Mieti siis, mikä tuottaa juuri sinulle vanhempana jaksamista ja tukee sinun omaa hyvinvointiasi. 

Jos sinusta vanhempana tuntuu, että teidän perheen arjen startti loman jälkeen on tahmeaa sekamelskaa, niin älä huolestu. Moni jakaa saman kokemuksen. Hiljalleen arki kuitenkin löytää oman uomansa. Jos huomaat arjen tuottavan stressiä ja kuormitusta, olet lämpimästi tervetullut keskustelemaan Väestöliiton asiantuntijoiden kanssa. Voit käydä tutustamassa maksuttomiin palveluihin Hyvä kysymys -sivustolla.

Väestöliiton asiantuntijat

Maria-Kaisa Ankkuri ja Sanni Pulma  

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.