Seksuaalikasvatus mahdollistaa nuorten osallistumisen rauhantyöhön

Nuoret rauha ja turvallisuus -päätöslauselman (2250) tarkoituksena on tunnustaa nuorten aktiivinen rooli rauhan ja turvallisuuden rakentamisessa. Se hyväksyttiin YK:n turvallisuusneuvoston toimesta vuonna 2015. Suomi julkaisi viime syksynä ensimmäisenä maana kansallisen toimintaohjelman päätöslauselman toimeenpanemiseksi. Toimintaohjelman tarkoituksena on ohjata 2250-työtä sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Yksi toimintaohjelman painopisteistä on väkivallan ennaltaehkäisy. Ennaltaehkäisevällä työllä voidaan puuttua väkivallan ja konfliktien taustalla oleviin rakenteellisiin tekijöihin, kuten eriarvoisuuteen, syrjintään, syrjäytymiseen sekä ihmisoikeusloukkauksiin. Paras keino tähän on laadukas ja tutkittuun tietoon perustuva koulutus, jonka olennainen osa on kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus. Seksuaalikasvatuksen kautta voidaan lisätä tasa-arvoa, seksuaalista hyvinvointia ja seksuaalioikeuksien toteutumisen vahvistumista. Nämä kaikki ovat myös rauhan ja turvallisen yhteiskunnan kannalta merkittäviä osatekijöitä.

Toimintaohjelmassa muistutetaan, ettei nuoria tule nähdä vain toiminnan kohteena, vaan myös myönteisenä voimavarana ja aktiivisina toimijoina väkivallan ennaltaehkäisyssä. Jotta nuoret voivat osallistua kestävän rauhan rakentamiseen ja ylläpitämiseen, on varmistettava, että heillä on turvallinen ja osallistumisen mahdollistava ympäristö toimia ja elää. Mikäli mahdollisuus olla avoimesti oma itsensä tai tehdä itse omaan elämään liittyviä valintoja puuttuu, on vaikeaa osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. Siksi vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksien esteettömyyteen ja saavutettavuuteen on kiinnitettävä erityishuomioita. Kokonaisvaltaisella seksuaalikasvatuksella voidaan edistää osallistumismahdollisuuksien jakautumista tasaisemmin.

Vaikka seksuaalikasvatus on jokaisen oikeus, jonka myös kansainväliset ihmisoikeusstandardit turvaavat, ei sen toteutuminen ole itsestäänselvyys. Viime vuosina kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen vastustaminen on muun seksuaalioikeuksien vastustamisen ohella lisääntynyt ympäri maailmaa. Anti-gender-liikehdintä ja muu seksuaalioikeuksia vastustava toiminta on otettava suureksi huoleksi myös 2250-työssä, jonka tavoitteiden saavuttamisen kannalta kokonaisvaltainen seksuaalikasvatus on ensiarvoisen tärkeää. Kaikille nuorille tulee turvata oikeus osallistua vakaan tulevaisuuden rakentamiseen eikä se onnistu ilman, että seksuaalioikeudet toteutuvat.

Iida Nousiainen
Kirjoittaja työskentelee Väestöliiton kansainvälisen kehityksen yksikössä korkeakouluharjoittelijana.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.