Nuoret toivovat tietoa ja tukea seksuaaliseen häirintään liittyvissä kysymyksissä 

“Olen itse kokenut seksuaalista häirintää . En saanut mitään keskustelu apua! Sitä pitäisi järjestää enemmän.” – Nuori, Mun valinta -kyselyn tuloksissa 

Seksuaalinen häirintä on valitettava osa monen nuoren elämää. Kouluterveyskyselyn (2021) mukaan jopa puolet 8.–9.-luokkalaisista sekä toisella asteella opiskelevista tytöistä on kokenut seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Pienituloisuus, nuori ikä, naissukupuoli, vammaisuus, sateenkaarevuus sekä etniseen, kulttuuriseen tai kielelliseen vähemmistöön kuuluminen lisäävät riskiä joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Väestöliiton Mun valinta -kampanjassa pureudumme tänä vuonna seksuaalisen häirinnän teemoihin. Omien ja toisten rajojen tunnistaminen sekä niistä kommunikoiminen ovat keskeisiä seksuaalikasvatuksen painopisteitä, joita harjoitellaan pienestä pitäen.  

Kysyimme nuorilta Mun valinta  –kampanjaa varten, mistä seksuaalisen häirinnän ja seksuaaliväkivallan teemoista he kaipaavat lisää tietoa, jotta osaisimme paremmin huomioida nuorten toiveet kampanjan suunnittelussa. Kyselyyn vastasi 367 13–19-vuotiasta nuorta, joista valtaosa oli yläkouluikäisiä. 

Seksuaaliseen häirintään liittyvät kysymykset kiinnostavat nuoria selvästi, ja aikuisten tukea aiheen käsittelyyn toivotaan. Ensi viikolla starttaava kampanjamme tarjoaa viikon ajan tietoa aiheeseen liittyen niin somessa kuin nettisivuillakin. Tieto on suunnattu suoraan nuorille, mutta ammattilaiset voivat hyödyntää materiaalipakettia omassa työssään myös kampanjan jälkeen. Seksuaalisesta häirinnästä puhuminen ja siihen puuttuminen on lopulta aikuisten vastuulla. 

Tutustu Mun valinta -kampanjaan täällä.

Kyselyymme vastanneista nuorista 59 prosenttia toivoi kampanjassa puhuttavan kehoon koskemisesta ilman lupaa, nimittelystä (homottelu, huorittelu) sekä ihonväriin, etniseen tai kulttuuriseen taustaan liittyvistä erityiskysymyksistä suhteessa seksuaaliseen häirintään. Jopa 63 prosenttia vastaajista toivoo tietoa erityisesti lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Yli puolet vastaajista toivoi tietoa sukupuoleen kohdistuvasta vihapuheesta, seksuaalisesta häirinnästä somessa tai keskustelupalstoilla ja vapaa-ajanviettopaikoilla sekä seksuaaliväkivallasta yleisesti. 

Kun kysyimme nuorilta, missä asioissa nuoret toivovat tukea ja tietoa aikuisilta, nousi toisen rajojen tunnistaminen ja kunnioittaminen erityisellä tavalla esiin; jopa 64 prosenttia toivoo tukea tähän.

Yksi nuori kirjoittaa aiheesta avoimessa vastauksessa näin: “Miksi opetetaan, että miten et tule seksuaalisesti häirityksi eikä älä seksuaalisesti häiritse?” Nuoren kysymys herättää pohtimaan, painotetaanko seksuaalikasvatuksessa edelleen liikaa suojautumisen keinoja, jolloin vastuu jää häirinnän kohteelle tekijän sijaan.

Seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisyssä on nostettava esille keinoja tukea mahdollista tekijää niin, että muita loukkaavat teot jäävät tekemättä. Tämä tarkoittaa vuorovaikutustaitojen oppimista, mitä myös Mun valinta -kampanja painottaa. Toisen rajojen tunnistamisen ja kunnioittamisen lisäksi 56 prosenttia toivoi tukea omien rajojen tunnistamiseen sekä rajoista kommunikoimiseen intiimeissä suhteissa. 

Seuraa Mun valinta -kampanjaa somessa:
Nuorten Väestöliiton instagramissa @nuortenvaestoliitto
Väestöliiton tiktokissa @vaestoliitto


Viivi Sihvonen
nuorten seksuaalisen hyvinvoinnin asiantuntija

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.