Tukea sateenkaari-ihmisten oikeuksiin eteläisessä Afrikassa

Tiilimuuri, joka maalattu sataankaaren väreissä.

Mietin viimevuotisessa Pride-viikon blogissani sitä, miten paljon ja monenlaista työtä tarvitaan, jotta sateenkaari-ihmisten oikeudet toteutuvat. Olin silloin ja olen edelleen iloinen siitä, miten valtavasti asenneilmapiiri ja lainsäädäntö ovat Suomessa muuttuneet vuosikymmenten aikana, vaikka paljon on vielä tehtävää. Samalla toivoin, että omalla työllämme voimme sysätä samaa hyvää muutosta eteenpäin niissä maissa, joissa sateenkaari-ihmiset joutuvat elämään näkymättömissä tai hengenvaarassa.        

Silloin en vielä tiennytkään, että muutaman kuukauden päästä saisimme tietää pääsevämme ulkoministeriön kehitysyhteistyön ohjelmatukijärjestöksi ja saavamme tätä myötä myös rahoitusta pitkään toivomaamme sateenkaarityöhön. Hankejargonia: ohjelmatuella yhdistämme siis yksittäiset hankkeet yhden ison kokonaisuuden alle, eli voimme edistää seksuaalioikeuksia Suomessa ja globaalisti pitkäjänteisemmin ja johdonmukaisemmin kuin aiemmin.

Tämä ilouutinen toi mukanaan mahdollisuuden käynnistää aivan uusi kumppanuus. Aloitamme yhteistyön sambialaisen ja zimbabwelaisen sateenkaarioikeuksia edistävän järjestön sekä Afrikan mantereen sateenkaarijärjestöjen Etelä-Afrikassa majapaikkaansa pitävän kattojärjestön kanssa! Lisäksi ilonaiheena on se, että saamme tehdä tätä työtä yhdessä Seta ry:n kanssa.

Seuraavien neljän vuoden aikana teemme yhdessä töitä sen eteen, että uudet kumppanimme saavat lisää työkaluja omaan vaikuttamistyöhönsä. Ja tätä työtä tarvitaan – kumppanimme edistävät sateenkaari-ihmisten oikeuksia hyvin haastavissa ympäristöissä, sillä Sambiassa ja Zimbabwessa lainsäädäntö on erittäin syrjivä ja asenneilmapiiri monella tavalla vihamielinen. Esimerkiksi Sambiassa samaa sukupuolta olevien ihmisten seksuaalisesta suhteesta voi saada peräti kymmenen vuoden vankilatuomion, Zimbabwessa tosin vain (!) yhden vuoden. Lakien puolesta sateenkaari-ihmisten oikeudet on jo melko hyvin turvattu Etelä-Afrikassa, mutta kielteiset asenteet ja syrjintä on vielä yleistä.

On meillä työsarkaa, mutta paljon on myös toivoa, uskoa ja luottamusta siihen, että muutosta on mahdollista saada aikaan.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.