Maahantulijat keskuudessamme

”Älä katso taaksesi, Irene”, sanoi äiti ja käänsi kaksitoistavuotiaan tytön pään eteenpäin. Takana oleva kotikaupunki paloi, kun sodan ensimmäiset pommit olivat pudonneet sinne. Kun rauha myöhemmin tuli, koti jäi rajan taakse. Elämä tuli rakentaa alusta uudessa ympäristössä.

Tämä Irene täyttää pian 95 vuotta. Sota-ajasta huolimatta hän on saanut elää monipuolisen, rikkaan elämän myötä- ja vastamäkineen. Pitkän ikänsä ja onnelliseksi kokemansa elämän salaisuudeksi hän sanoo sen, että on aina katsonut eteenpäin. Perheen selviämistä auttoi se, että sota kohtasi koko väestöä ja kaikki kärsivät sen seurauksista monin tavoin. Sota ei ollut yksilöiden tai perheiden syytä. Myös jälleenrakennus oli yhteistä. Niiden, jotka joutuivat jättämään kotiseutunsa, oli sopeuduttava uuteen ympäristöön. Vaikka kieli oli tuttu, murre voi olla eri. Irenekin muutti uudessa koulussaan puhuessaan mien ja sien minuksi ja sinuksi.

Me Suomessa asuvat olemme viime aikoina vastaanottaneet maahan tulijoita, pakolaisia Ukrainasta. Auttamisen halu on ollut suurta niin viranomaisten, yritysten ja järjestöjen kuin yksityisten ihmisten parissa. Väestöliitossa avasimme Walk-in-palvelun, johon maahantulijat voivat tulla paikan päälle tai soittaa ja hakea apua uuden tilanteen käsittelyyn ja siinä jaksamiseen. Työmme kohteena on erityisesti perheet ja pienten lasten vanhemmat. Toiminta kokoaa monia kumppaneita järjestösektorilta ja tarjoavat kannattelevaa psykososiaalista tukea. Yhteistyöverkoston muodostuminen ja tukea tarvitsevien tavoittaminen on järkytyksen ja murheen keskellä ollut hieno kokemus. 

Samalla jatkamme kaikkea perustyötämme: vahvistamme hyvinvointia, turvallisia ihmissuhteita ja ihmisoikeuksia muuttuvassa maailmassa. Tarjoamme nuorille ja aikuisille maksutonta neuvontaa ja tukea. Haluamme, että Suomi on hyvä kotimaa kaikille täällä asuville. Teemme syntyvyys- ja väestöntutkimusta ja edistämme perheystävällisyyttä sekä seksuaali- ja ihmisoikeuksien toteutumista Suomessa ja kansainvälisesti.

Jo aiemmin maahan muuttaneille tarjoamme koulutusta vastaavan työpaikan löytämiseksi Womento-mentorointia ja teemme yrityksille tunnetuksi tänne jo muuttaneiden kansainvälisten osaajien ammattitaitoa. Tarjoamme myös aineistoja suomalaisen yhteiskunnan arvoista ja normeista esimerkiksi seksuaalioikeuksien alueella.

Toiminnan kautta haluamme Väestöliitossa katsoa eteenpäin: rakentaa tulevaisuuden toivoa niin tänne tuleville kuin vahvistaa sitä täällä jo asuvien keskuudessa. Olennaista työssämme on ihmisten yhdenvertaisuus. Jokainen on kohdattava arvokkaasti ja kaikkia kohdeltava tasapuolisesti taustasta ja ominaisuuksista riippumatta. Unelmamme on, että työmme osaltaan tukee Suomeen sodan tai vainon jaloista muuttaneita pääsemään uuden elämänvaiheen alkuun niin, että he voisivat vuosien ja vuosikymmenten jälkeen kokea eläneensä monivaiheisen, mutta lopulta onnellisen elämän. 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.