Osallisena uudessa kotimaassa

Vanhempi antaa lapselleen poskipusun. Lapsi nauraa iloisesti ja katsoo kameraan. Lapsella ruudullinen sininen paika ja hiukset töyhtöponnarilla päälaella.

Rutiinit ovat arjen perusta. Kun ihminen muuttaa maasta toiseen, joko pitkän harkinnan päätöksenä tai vaikka pakomatkan päätteeksi – mukanaan vain päällä olevat vaatteet ja sylissä ne perheenjäsenet, jotka on saanut mukaansa – hän aloittaa arjen rutiinien rakentamisen ihan alusta.

Oleskelu- ja työlupaprosessien jälkeen on edessä päivittäisten rutiinien rakentaminen uudessa asuinmaassa. Aikuisten elämässä työllä on aivan keskeinen merkitys. Suomessa lasten arjen rutiinit rakentuvat pitkälti varhaiskasvatuksen sekä koulujen säännöllisten ja ennustettavien aikataulujen kautta. Aikuiset puolestaan tarvitsevat töitä sekä itsensä ja perheen elattamiseksi että rakentaakseen merkityksellisyyttä, ennakoitavuutta ja turvallisuuden tunnetta elämäänsä.

Suomeen muuttaneiden eri alojen ammattilaisten työelämäosallisuudessa onkin kysymys laajemmista asioista kuin yksittäisten henkilöiden työllistymisestä. Yksilön sekä hänen perheensä kannalta kyse on paitsi toimeentulosta myös koko arjen perustasta.

Kyse on myös osallisuudesta. Osallisuus yhteiskunnassa ja työelämässä tarkoittaa mukana olemista. Mukana töissä, mukana päivähoidossa, mukana koulussa. Osana työyhteisöä, osana naapurustoa ja osana yhteiskuntaa. Kun ihminen kokee olevansa kotona Suomessa, hän on myös mukana rakentamassa ja vahvistamassa yhteistä hyvinvointiamme.

Ukrainasta Suomeen turvaan tulleiden ihmisten joukossa on suuri määrä eri alojen osaajia. Heillä on halu päästä töihin mahdollisimman pian ja rakentaa uuteen arkeensa rutiineja, joihin voi nojata ainakin hetken ajan, kunnes pitkäjänteisempi suunnittelu on taas mahdollista. Tulevaisuudessa osa heistä jää pysyvästi uuteen kotimaahansa. Sekä työpaikan saaminen että laajemman yhteiskunnallisen osallisuuden toteutuminen vaikuttavat näiden päätösten tekoon. Voimme kaikki osaltamme vaikuttaa siihen, että Suomeen muuttavat ihmiset tuntevat olonsa kotoisaksi Suomessa, nyt ja tulevaisuudessa.

Väestöliitto tukee maahan muuttaneiden työelämäosallisuutta.

Väestöliiton tukipiste tarjoaa keskusteluapua Ukrainan sodasta paenneille ja heidän läheisilleen.

 

Pilvi Aro-Marques
Kirjoittaja työskentelee monikulttuurisuuden ja työelämäosallisuuden asiantuntijatehtävissä Väestöliitossa.

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.