Seksuaalikasvatuksella kohti oikeudenmukaista ja kestävää maailmaa  

Kestävän kehityksen näkökulmasta seksuaalikasvatuksen voidaan sanoa olevan risteys, jossa koulutus ja terveys kohtaavat. Se on elintärkeässä roolissa edistettäessä terveyttä, sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta, jotka ovat keskeisiä kestävän kehityksen tavoitteita. Seksuaalikasvatuksella on siis merkittäviä vaikutuksia sekä ihmisten henkilökohtaiseen elämään että yhteiskuntien kestävään kehitykseen.  

Siksi meidän jokaisen on saatava laadukasta ja kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta eli tietoa seksuaalisuudesta sekä siihen liittyvistä seksuaalioikeuksista ja vastuullisuudesta. Seksuaalikasvatusta tarvitaan läpi elämänkaaren, jotta meillä on tietoa ja taitoa lisätä hyvinvointiamme ja nauttia omasta seksuaalisuudestamme eri elämänvaiheissa. Seksuaalikasvatuksella on myös osansa yhteiskuntien kehittämisessä.  

Seksuaalikasvatus on näyttäytynyt ihmisille eri nimillä vuosien varrella ja sen sisältö ja laatu on myös saattanut vaihdella. On myös mahdollista, ettei sitä ole koskaan edes saanut. Seksuaalikasvatuksen puute tai sen huono laatu rikkoo jokaisen oikeutta saada tietoa seksuaalisuudesta. Se vaikuttaa negatiivisesti ihmisen omaan elämään sekä laajemmin koko yhteiskunnan tilaan. Ilman seksuaalikasvatusta tunnetaidot ja omien ja toisten rajojen kunnioittaminen voi olla haastavaa. Siksi seksuaalikasvatusta tarvitaan ennaltaehkäisemään seksuaalisuuteen kohdistuvaa kiusaamista ja häirintää sekä seksuaaliväkivaltaa. Seksuaalikasvatuksen puute vaikuttaa mahdollisuuteen päättää omasta kehostaan ja elämästään. Se, ettei voi päättää omasta elämästään ja tulevaisuudestaan vie mahdollisuuden myös osallistua yhteiskunnan kehittämiseen. 

Ilman seksuaalikasvatusta monilla ei ole tietoa esimerkiksi seksitautien ja suunnittelemattomien raskauksien ehkäisystä. Sen vuoksi esimerkiksi joka vuosi kehittyvissä maissa on vähintään 10 miljoonaa suunnittelematonta teiniraskautta. Niistä noin puolet päättyvät aborttiin ja useimmiten vaaralliseen aborttiin. Vaaralliset abortit voivat aiheuttaa vammautumisia ja jopa kuolemia. Niiden teinien osalta, joiden raskaus päättyy synnytykseen, koulupudokkuuden todennäköisyys kasvaa ja sitä myötä mahdollisuudet työpaikkaan ja yhteiskuntaan osallistumiseen pienenevät.  

Näin ollen seksuaalikasvatuksella tuetaan ihmisiä saamaan tarvittavat tiedot seksuaalisuudestaan sekä saamaan positiivisia kokemuksia itsestään ja ihmissuhteistaan. Se myös mahdollistaa sen, että ihmiset voivat tehdä tietoisia päätöksiä omasta kehostaan sekä omasta elämästään. Se on yksi seksuaalikasvatuksen merkittävistä vaikutuksista.  

Seksuaalikasvatuksella lisätään ihmisten voimavaroja suojella itseään ja toisia ja taidot sekä tahto kehittää yhteiskuntaansa kasvavat. Seksuaalikasvatuksen avulla jokainen voi itse päättää omasta roolistaan yhteiskunnassa, joka taas vaikuttaa sosiaaliseen ja taloudelliseen kestävään kehitykseen. Kestävän kehityksen edistämiseen tarvitaan kaikkia.  

Ulkoministeriön rahoittaman ohjelmatuen yhtenä osana on kehitysviestintä ja globaalikasvatus. Työmme tavoitteena on lisätä nuorten ja Marttojen seuraajien tietämystä seksuaalikasvatuksesta ja sen vaikutuksesta kestävään kehitykseen. Meidän yhtenä kumppaninamme on Marttaliitto, joiden kanssa toteutamme yhdessä muun muassa Facebook-liven ja materiaalipaketin seksuaalioikeuksista. Tulossa on myös sosiaalisen median kampanja ja Tiktok-videoita seksuaalikasvatuksesta kehityskysymyksenä. Seuraa työtämme Väestöliiton ja Marttaliiton sosiaalisen median kanavissa.  

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.