Emme saa antaa tilaa rasismille

Taulussa lukee Stop Racism.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on järkyttänyt ihmisiä ympäri maailmaa. Ihmiset ovat huolestuneita ja halu auttaa on kova. Koemme varmasti jokainen erilaisia voimakkaita tunteita, kuten vihaa, turhautumista ja pelkoa. Siksi on tärkeää, että olemme toistemme tukena. Tässä korostuu se, että me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Valitettavasti auttamisen lisäksi Venäjän hyökkäyssota on lisännyt rasismia ja näyttänyt kuinka eriarvoisesti ihmisiä kohdellaan. 

Olemme lukeneet uutisista tai jopa todistaneet tai kohdanneet itse rasismia, joka kohdistuu nyt venäläisiin tai venäjänkielisiin. Venäjän hyökkäystä Ukrainaan pitää vastustaa. Emme kuitenkaan saa kohdistaa kritiikkiämme venäläisiin tai venäjänkielisiin. On erotettava Venäjän kansalaiset ja venäjänkieliset Venäjän hallinnosta. Todelliset syypäät sotaan ovat Venäjän hallinnossa. Se, että syyllistämme Venäjän hallinnon hyökkäyksestä venäläisiä tai venäjänkielisiä ei auta hädänalaisia ihmisiä.

Jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdatuksi hädän hetkellä

Venäjän hyökättyä Ukrainaan yli kolme miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Monet maat ovat avosylin toivottaneet Ukrainasta paenneet pakolaiset tervetulleiksi. Kuitenkaan kaikki pakolaiset eivät ole yhtä tervetulleita. Puolan rajalla valkoisten ukrainalaisten on sallittu kulkevan rajan yli, kun taas Ukrainasta pakenevia ruskeita ihmisiä on käännytetty rajalla tai estetty nousemasta busseihin ja juniin.

Maailmassa on tällä hetkellä arviolta 84 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Ihmisen kotipaikka, kulttuuri, ihonväri tai muu ominaisuus ei saa estää hätää kokevien ihmisten kohtaamista ja auttamista. Tässä kohtaa on hyvä pysähtyä pohtimaan myös omia asenteita ja ennakkoluuloja. Olemme myös aikaisemmin olleet tilanteessa, jossa esimerkiksi Eurooppaan tuli paljon ihmisiä, jotka tarvitsivat apua. Silloin monet maat sulkivat rajojaan ja julkiseen keskusteluun nousi hyvin negatiivisiakin kommentteja pakolaisuuteen liittyen. Mikä nyt on toisin?

Ihmisoikeudet ovat jokaiselle ihmiselle kuuluvia oikeuksia. Niiden tarkoituksena on taata kaikille ihmisarvoinen elämä. Yhdenvertaisuus on ihmisoikeuksien keskiössä. Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta heidän taustastaan tai ominaisuuksistaan. On tärkeää, että autamme kaikkia hädänalaisia ihmisiä. Jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdatuksi hädän hetkellä.

Tarvitsemme toisiamme rasismin kitkemiseksi

Ei anneta rasismille tilaa. Ollaan yhdessä rintamassa ajamassa oikeudenmukaisuutta. Autetaan ja tuetaan, koska me ihmiset tarvitsemme toisiamme.

Gina Myllymäki
asiantuntija, seksuaalioikeudet

Sanna Kotiranta
globaalikasvatuksen asiantuntija

Kirjoittajat ovat Väestöliiton antirasismityöryhmän jäseniä

Yksi kommentti artikkeliin ”Emme saa antaa tilaa rasismille

  1. Nämä rasisminvastaiseksi itseään kutsuvat ”antirasismi” liikkeet saattavat pelata suoraan Venäjän etujen mukaisesti. Jos koko ajan julistetaan kuinka Suomi on rasistinen maa niin Venäjä voi käyttää tätä hyväksi oikeuttaessaan hyökkäyksen myös Suomeen. Perustelihan Venäjä hyökkäystään Ukrainaankin sillä että Ukrainassa sorretaan venäläisiä, joten Venäjä voisi nyt sitten hyödyntää ”antirasismia” ja ”russofobiaa” Suomen kohdalla.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.