Sota sodan sisällä 

valkoinen käsi ukarainan lipun päällä

Väestöliitto katsoo maailmaa seksuaalioikeuksien näkökulmasta. Tämä tarkoittaa sitä, että edistämme jokaisen ihmisen oikeutta esimerkiksi keholliseen itsemääräämisoikeuteen, tietoon, terveydenhoitoon ja oman identiteetin mukaiseen elämään ilman syrjintää tai väkivaltaa. Jos seksuaalioikeudet eivät yksilön kohdalla toteudu, aiheuttaa se usein mittaamatonta inhimillistä kärsimystä. 

Yhä lisääntyvien kriisien myötä olemme nähneet, miten konfliktit, kriisi ja sodat vaikuttavat seksuaalioikeuksiin. Seksuaalioikeuksien toteutuminen ei ole irrallinen asia Ukrainan kriisissäkään, päinvastoin.  UNFPA:n mukaan jo nyt ainakin 100 naista on synnyttänyt pommisuojissa ja metroasemilla ja jos sotatila jatkuu, noin 80 000 synnyttää seuraavan kolmen kuukauden aikana vaarallisissa olosuhteissa, monet ilman mitään äitiysterveyspalveluja. Tämä on hengenvaarallista sekä äidille että lapselle. 

Suuri ongelma on myös sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta – pandemia ja sota tämän kaiken keskellä. 

Sukupuolistunut- ja seksuaaliväkivalta ovat olleet Ukrainassa ongelma jo ennen sotaa. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kärsivät ennakkoluuloista ja syrjinnästä. Kehitystä parempaan on kuitenkin tapahtunut: lähisuhde- ja seksuaaliväkivaltaa koskevat lait on modernisoitu viime vuosina suojelemaan paremmin niitä kokeneita ja nykyinen hallinto presidentti Volodymyr Zelenskin johdolla oli luvannut edistää  vähemmistöjen oikeuksia kaikin mahdollisin tavoin.  

Ukrainan ja Venäjän välinen kriisi alkoi 2014, jolloin Venäjä miehitti Krimin niemimaan ja aseellinen konflikti Ukrainan itäosissa käynnistyi.

Tiedämme, että jokaisen kriisin, oli se millainen tahansa, aikana sukupuolistunut väkivalta lisääntyy.  

Vuodesta 2014 asti lähisuhdeväkivalta on lisääntynyt koko Ukrainan alueella, mutta konfliktista pahiten kärsivissä kaupungeissa väkivaltaa on esiintynyt todella paljon. Amnestyn edustaja raportoikin, että kaiken kaikkiaan vuoden 2014 jälkeen naiset eivät ole olleet Ukrainassa turvassa missään.  

Lisäksi YK:n erityistarkkailijan raportin mukaan konfliktin kaikki osapuolet ovat syyllistyneet seksuaaliväkivaltaan – joka on kohdistunut naisiin ja myös miehiin, ja joissakin tapauksissa seksuaalivähemmistöihin kuuluviin nimen omaa heidän identiteettinsä takia.   

YK:n seksuaali- ja lisääntymisterveysjärjestö UNFPA:n Ukrainan edustaja kertoi olevansa erittäin huolissaan sukupuolistuneen ja seksuaaliväkivallan lisääntymisestä nyt täysmittaisen sodan syttymisen jälkeen. UNFPA pitää yllä useita turvakoteja, ja niiden ovet ovat auki myös sodan riehuessa, aina kun vaan pommituksilta turvallisesti voivat. UNFPA ja paikalliset järjestöt ovat tehneet työtä monin tavoin myös väkivallan ennaltaehkäisyn parissa. Sota on kuitenkin tehnyt tilanteesta sekavan. Yhteiskunnan rakenteiden ja sukupuolistereotypioiden muuttamisen sijaan nyt puhutaan selviämisestä, hengissä pysymisestä, ja samalla sukupuolistunut ja seksuaaliväkivalta jatkuvat.  
 

Me Väestöliitossa seuraamme tilannetta kansainvälisten verkostojemme kanssa. Teemme yhteistyötä UNFPA:n kanssa ja odotamme lisätietoja ukrainalaiselta sisarjärjestöltämme tilanteen kehittymisestä.  

Toivomme, että saamme heihin vielä yhteyden, että pommitukset ja sota päättyvät mahdollisimman pian. Samalla tulemme tekemään kaikkemme oikeudenmukaisen maailman eteen. Maailman, jossa jokainen on turvassa. Jokaisella on ihmisarvo. Jokaisen seksuaalioikeudet toteutuvat. 

Lue lisää seksuaalioikeuksista humanitaarisissa kriiseissä oppaastamme (englanniksi).

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.