Sodan kokeneiden sukupolvien kokemukset palaavat elävinä mieleen

Volodymyr Zelenskyy.
Kuva: Volodymyr Zelenskyn twittertili.

Olen kiitollinen, että äitini ei enää näe näitä aikoja. Hän nukkui pois vuotta ennen Ukrainan sotaa. Rajalevottomuudet, sota ja evakko olivat jo liian tuttuja pikkulotalle, joka oli yhdeksänvuotias, kun talvisota syttyi. Hänen äitinsä, minun isoäitini, juoksi pakoon Mainilan tykinlaukauksia aivan rajan pinnassa. Näinä aikoina, uutiskuvia katsellessa, hänen harvat lausahduksensa sodasta palaavat mieleen. Muistan äidin ukkosen pelon ja kauhistuneet, valkoiseksi valahtaneet kasvot, kun veljeni armeijakaveri tuli kylään sotilasvaatteissaan. Mikä ilmoitus, mikä viesti hänelle tuli sillä hetkellä mieleen?

Äidin mielestä rajoja ei pitäisi olla. Maailmassa pitäisi olla vain naapuruuksia, heimoja jotka tulevat toistensa kanssa toimeen. Voidaanko sellaista maailmaa koskaan saavuttaa?

Ukrainan sotaa on kuvattu tiktok-sodaksi. Informaatio liikkuu ja muokkaa mielialoja nopeammin ja voimakkaammin kuin mikään kyhätty propaganda koskaan. Silti he, jotka eivät ole vapaiden tiedotusvälineiden ulottuvilla, tai jotka on uhkailtu toistamaan valhetta, eivät pääse kokemaan kansojen yhtenäisyyttä rauhan puolesta. ”Siellä on menossa pelastusoperaatio” sanoi muuan hiihtäjä Salpausselän kisoissa.   Vapaa tiedonkulku on ylellisyys, jota on saatavilla liian harvoille. Tiktok-sota ei saavuta kaikkia.

Ukrainan presidentti Zelensky tuottaa sisältöä tiktokkiin ja muille areenoille vihreässä t-paidassa, hupparissa, sotilasasussa.  Hän kuvaa videoita ja ottaa selfieitä kertoakseen kansalle, että periksi ei anneta. Jokainen nuori aikuinen voi inspiroitua, samastua, vetää henkeä ja seisoa suorempana. Zelensky ei tarvitse kyytiä turvaan, vaan lisää ammuksia.  Nuori perheenisä puolustaa vapautta ja länsimaisia arvoja kansalaistensa rinnalla. Vapautta, jonka arvon tajuaa vasta kun se on uhattuna. Me voimme vain kumartaa päämme ja arvostaa.

Monia ahdistaa se, että emme voi auttaa paikan päällä. Mielenosoitus antaa tukea, mutta nyt tarvitaan konkreettista apua! Osallistuminen keräyksiin ja auttajatahojen työn seuraaminen auttaa uhreja ja auttaa saamaan osallistumisen kokemuksen. Tiktok tuottaa kauhistuttavia näkyjä, mutta myös toivoa. 

Yksi kommentti artikkeliin ”Sodan kokeneiden sukupolvien kokemukset palaavat elävinä mieleen

  1. Kiitos tästä kirjoituksesta! Kuinka ’muka unohdetut’ kertomukset sodista, turvattomuudesta, vihasta ja selviytymisestä yhtäkkiä valtasivat mielen.
    Meitä on kolme sukupolvea tukemassa toisiamme. Jaamme tunteitamme, käsityksiämme ja kantojamme. Me selviämme ja autamme ’ihan vieraitakin’ selviämään.

    Tykkää

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.