Tunteiden kirjo − osa vanhemmuutta

Äiti istuu hieman uupuneena lastenhuoneen lattialla ja pieni lapsi seisoo taustalla.

Mikään muu kokemus elämässäni ei ole herättänyt niin voimakkaita ja moninaisia tunteita kuin vanhemmuus. Pienten lasten perheiden kanssa työskennellessäni olen huomannut, että en suinkaan ole yksin oman kokemukseni kanssa. Vanhemmuus ihastuttaa ja vihastuttaa niin vanhemman arjessa, keskustelupalstoilla, somessa, työpaikoilla, perhe -ja ystäväpiireissä kuin muissakin yhteisöissä. 

Vanhemmuuteen saatetaan liittää toiveita ja odotuksia onnellisuudesta, yhteenkuuluvuudesta, rennosta/seesteisestä kodin ilmapiiristä, iloisista leikkihetkistä, vauvan tuoksun nautiskelusta sekä tyynestä vanhemmasta, joka vie rauhallisesti maaliin tilanteen kuin tilanteen. Näitäkin asioita ja tunteita vanhemmuuteen tietysti mahtuu, mutta siihen nivoutuu myös laaja kirjo muita tunnetiloja. 

Vanhemmuus sisältääkin myös haastavia tunnekokemuksia, jotka voivat yllättää voimakkuudellaan.  Esimerkiksi näin vanhemmat ovat kuvanneet tunteitaan: 

Olen huomannut, kuinka oma lapsi saa tuntemaan sekä pakahduttavaa rakkautta, että sellaista raivoa, jossa on täysi työ hillitä itsensä” 

“Vanhemmuus on tuonut mukanaan iloa, mutta myös itkua, väsymystä, yksinäisyyttä, syyllisyyttä ja itsesyytöksiä. Tunnetilojen määrä on yllättänyt suuresti.” 

“…lisäksi tunnen syyllisyyttä kokemistani vaikeista tunteista. Minunhan pitäisi olla onnellinen vanhempana.” 

Onkin tärkeää pohtia, onko pitänyt haastavia tunnekokemuksia vanhemmuudessa itseltään kiellettynä? Silloin vanhemman mielensisäinen puhe voi näyttäytyä esimerkiksi kokemuksena “en saisi tuntea tai ajatella näin”. Kieltäminen vahvistaa monta kertaa kyseisen tunteen kokemisen välttelyä ja siihen johtavia tilanteita. Usein tunteet, joita itseltämme pidämme kiellettyinä, voimistuvat ja näin ollen ne voivat heikentää henkistä hyvinvointia. 

Voidaan sanoa, että vanhemmuus on yksi sensitiivisimpiä elämän osa-alueita, joissa olemme herkkiä ja haavoittuvaisia. Vanhemmuuden roolista tulee osa minuutta, jolloin siihen kohdistuvat paineet sekä mahdollinen kritiikki osuvat suoraan ytimeen, omaan itseen. Koetut häpeän ja syyllisyyden tunteet vanhemmuudessa ovat tämän vuoksi usein voimakkaita. 

Onkin tärkeää olla tietoinen siitä, että kaikenlaiset ajatukset ja tunteet ovat sallittuja ja ne ovat osa vanhemmuutta ja vanhemmuuteen kasvamista. Kaikki tunteiden ohjaamat teot sen sijaan eivät ole sallittuja. Tähän vanhemmat usein tarvitsevatkin tunnesäätelyn taitoja. Tunnesäätelyn harjoittelussa ei myöskään voi tulla täysin valmiiksi, vaan erilaiset elämäntilanteet ja muutokset haastavat kykyjämme säädellä tunteitamme läpi elämän.  

Erilaisten tunteiden kokeminen ja hyväksyminen lisää vanhemman kykyä selvitä haastavistakin tilanteista ja auttaa jaksamaan arjessa. Tunnetaitojen harjoittelu lisää ihmisen kykyä ottaa omat tunteet osaksi itseään. Itseään rakastava kohtelu vaikeidenkin tunteiden edessä auttaa selviämään vanhemmuuden kiperimmistäkin kohdista.  

Kaikille tunteille on tärkeää antaa tilaa tulla ja mennä. Voidaan ajatella, että tunteet ovat kuin aallot merellä, välillä on tyyntä ja välillä myrskyää. Tärkeää on uskaltaa kohdata aallot kaikkine vaihteluineen. Kenenkään ei siis ole mahdollista leijua positiivisissa tunteissa kaiken aikaa, vaan on hyvä antaa lupa kaikenlaisille tunteille. Voi ikään kuin todeta “nyt on näin”. 

Tunteista vaikeneminen harvoin lisää ihmisen hyvinvointia. Vaikeaksi koettuja tunteita onkin hyvä harjoitella tunnistamaan ja sanoittamaan. Niistä on hyvä puhua jonkun turvalliseksi koetun henkilön kanssa, kuten kumppanin, neuvolan työntekijän, terapeutin tai oman perheen kanssa. Ihmistä ei ole luotu pärjäämään yksin. Apua saa ja kannattaa hakea. 

Joskus tunteista puhuminen voi tuntua ylivoimaisen vaikealta, tuolloin voi kokeilla myös muita tapoja purkaa tunnetta – voi kirjoittaa, maalata, laulaa, juosta, nyrkkeillä, käydä salilla tai vaikka hakata halkoja. Sen jälkeen, kun keho on levollisempi, voi puhuminenkin onnistua helpommin. On tärkeää pitää huolta omasta fyysisestä hyvinvoinnista, kuten nukkumisesta, ravitsemuksesta ja liikunnasta, jotta jaksaa ottaa vastaan kaikenlaiset arjessa nousevat tunteet vastaan. 

Apua ja tukea vanhemmuuden haastaviin tunteisiin myös Väestöliitosta. Perhepulma palvelumme Hyvä kysymys -sivustolla ovat tukenasi. Käy tutustumassa myös oma-apukurssiimme Vanhemmuus täynnä tunteita, josta voit saada työkaluja ja ajatuksia vanhemmuuden haastavien tunteiden kanssa selviämiseen.  

Yksi kommentti artikkeliin ”Tunteiden kirjo − osa vanhemmuutta

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.