Seksuaalikasvatus mahdollistaa kestävän tulevaisuuden

ihminen selin katselee kahteen suuntaan osoittaivia nuolia

Luen koulutiensä aloittaneelle lapselleni tulevaisuudentutkija Otto Tähkäpään kirjoittamaa ja Ilpo Rybatskin kuvittamaa Telin tutkimusmatka tulevaisuuksiin -kirjaa. Kirjassa Teli-niminen hahmo lähtee tutkimusmatkalle tulevaisuuteen henkiin heränneen Delfoi-nallensa kanssa. Kirjan avulla tutustutaan tulevaisuuden tutkimukseen hauskalla tavalla. Delfoi-nallen selittäessä Telille, miten tulevaisuus on aina avoinna eri vaihtoehdoille, huomaan miettiväni kestävää kehitystä. Delfoi sanoo: ”Kun on vaihtoehtoja, voi tehdä valintoja.” Siihen Teli ihmettelee, miten voi tehdä valintoja, jos ei tunne vaihtoehtoja?

Tähän yksinkertaiseen ajatukseen kulminoituu yllättäen kestävän kehityksen ja seksuaalikasvatuksen yhteys. Seksuaalikasvatuksen tarkoituksena on opettaa vaihtoehdoista ja valinnoista, joita jokaisella on oikeus tehdä liittyen omaan seksuaalisuuteensa, kehoonsa ja ihmissuhteisiinsa. Kestävä kehitys puolestaan on näiden valintojen tekemistä. Jotta osaa tehdä itselleen ja ympäristölleen oikeita valintoja tarvitaan tietoa. Seksuaalikasvatuksen avulla voi tehdä sosiaalisesti kestäviä ratkaisuja. Koulutus, sen laatu, määrä ja sisältö on siis kaiken kestävän kehityksen edellytys.

Jokaisen yksilön ja yhteiskunnan kannalta on aivan keskeistä päästä kouluun. Kouluun pääsemisessä on kuitenkin monissa maissa kohtuuttomia esteitä.  Karkeasti noin kolmasosa tyttöjen koulunkäynnin keskeytymisestä johtuu lapsiavioliitosta ja/tai ei-toivottuja raskaudesta. Keskeytyminen voi johtua myös koulun huonoista vessoista ja puuttuvista kuukautistarvikkeista: kouluun ei voi mennä, kun kuukautiset alkavat. Koulunkäynnin esteet osuvat liian usein niihin, jotka voivat tulla raskaaksi ja joilla on kuukautiset, jolloin myös tasa-arvo heikkenee.

Nämä kaikki syyt ovat täysin turhia koulunkäynnin esteitä ja niiden vähentämiseen on ratkaisu. Ratkaisu on lapsissa ja nuorissa itsessään. Toki lapsiavioliittojen- ja raskauksien taustalla on moniperustaiset syyt, jotka kumpuavat köyhyydestä, mutta lapsille ja nuorille ei myöskään ole annettu riittävästi tietoa, jotta heillä olisi ollut mahdollisuus valita toisenlainen tulevaisuus. Valintoja ei voi tehdä, jos ei tunne vaihtoehtoja. Seksuaalikasvatuksessa voidaan opettaa suojelemaan itseään ja toisia seksitaudeilta ja suunnittelemattomilta raskauksilta, opettaa kuukautisterveyttä ja vähentää seksuaaliväkivaltaa. Nuorille suunnatut seksuaaliterveyspalvelut, maksuton ehkäisy ja kuukautisvälineet mahdollistavat valintojen toteuttamisen. Seksuaalioikeuksiin satsaaminen vähentää näin myös sukupuolten välistä epätasa-arvoa.

Tiedon avulla voi varautua todennäköisiin tapahtumiin ja toisaalta suunnitella toivottavia tulevaisuuksia. On järkevää auttaa kaikkia maailman lapsia ja nuoria oikean tiedon äärelle ja varmistaa, että kaikki saavat kokonaisvaltaista seksuaalikasvatusta. Siksi kehitysyhteistyössä pitää panostaa seksuaalioikeuksien edistämiseen ja erityisesti seksuaalikasvatuksen lisäämiseen. Kirjassa Teli saa mahdollisuuden tutustua vaihtoehtoisiin tulevaisuuksiin ja tehdä omia valintoja. Oma koululaiseni saa täällä Suomessa monipuolista tietoa vaihtoehdoistaan, minkä perusteella tekee aikanaan valintansa. Sen pitäisi olla jokaiselle mahdollista.

Riikka Kaukoranta
Vaikuttamistoiminnan asiantuntija
Kansainvälinen kehitys

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.