Koska tarvitsemme toisiamme

Kuvassa Eija Koivuranta työpöytänsä ääressä.
Kuva: Markku Pajunen HS.

Kaksi vuotta pandemiaa on muuttanut meitä jokaista. Kahden vuoden ajan elämäämme ovat rajoittaneet erilaiset rajoitukset ja suojautumistoimet suhteessa toistemme kohtaamiseen. Olemme oppineet kohtaamaan toiset ihmiset kasvomaskien takaa. Suhteemme kaikkein lähimpiimme on voinut tiivistyä tai etääntyä – kriisiytyäkin. Pandemian jälkeen työ- ja oppilaitosyhteisöissä ja erilaisissa vapaa-ajan riennoissa siirrytään uusien kokemusten muovaamina uuteen normaaliin. Käsityksemme siitä, mikä elämässä on tärkeää ja arvokasta on muuttunut tai saanut uusia sävyjä.

Väestöliiton palveluista kootun tiedon ja koronatilanteen vaikutuksia kartoittaneiden selvitysten viesti on yhdensuuntainen. Monen hyvinvointi on pandemian aikana huonontunut. Kehittyvissä maissa on jouduttu kokemaan vakavia heikennyksiä ihmisoikeuksissa ja kestävässä kehityksessä. Pandemian vaikutusten ohella joudumme arvioimaan ympäristöämme ja tulevaisuuttamme myös ilmastokriisin ja luontokadon kautta. Turvallisuuspoliittinen tilanne on viilentynyt Euroopassa, ja kyselyjen perusteella sodan mahdollisuus ja vaikutukset Euroopassa huolestuttavat myös suomalaisia.

Vastauksena toimintaympäristön muutokseen olemme Väestöliitossa uudistaneet toimintamme tavoitteet ja kiteyttäneet arvopohjamme ja yhteiskuntavastuumme tuleviksi vuosiksi. Jatkamme rohkeasti ihmisoikeuksien perustalta perheiden, lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi. Toimimme moninaisuuden arvostamiseksi, syrjinnän poistamiseksi ja seksuaalioikeuksien toteuttamiseksi. Teemme tutkimusta ja vaikuttamistyötä kestävän väestönkehityksen rakentamiseksi. Tähän kuuluu kehollinen itsemääräämisoikeus ja toivotun lapsensaannin edistäminen. Tavoitteemme ovat samat Suomessa sekä kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä. Keinot ja toiminnan painotukset sovitamme toimintaympäristön mukaan.

Kotimaan palveluissa olemme kiteyttäneet tavoitteeksemme turvallisen läheisyyden ihmissuhteissa. Turvallinen läheisyys liittyy psyykkiseen ja sosiaaliseen hyväksyntään. Kun saa tunteen hyväksytyksi tulemisesta, pystyy luottamaan toiseen. Läheisyys voi olla fyysistä koskettamista tai emotionaalista ja sanallista läsnäoloa. Toimivat ihmissuhteet perustuvat turvalliselle läheisyydelle: kohtaamiselle, kuuntelemiselle ja kunnioitukselle. Palvelumme nuorille, pojille, lasten vanhemmille, isovanhemmille ja maahan muuttaneille tavoittelevat turvallisen läheisyyden saavuttamista ja vahvistamista, tukevat ja auttavat palveluun hakeutuvia. Hyvien ihmissuhteiden merkitys terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin tekijänä on lähivuosien keskeinen teemamme.

Järjestötoimijana haluamme uudistua eri toimijoita kokoavaksi, entistä vuorovaikutteisemmaksi Väestöliitto-yhteisöksi.  Kutsumme eri toimijoita osallistumaan yhteisöömme: käyttämään palveluja, perehtymään tutkimustuloksiin ja keskustelemaan niistä, seuraamaan ja muotoilemaan yhteiskunnallista vaikuttamistyötämme, rakentamaan kumppanuuksia tai tekemään lahjoituksen työhömme.

Kun elämä askarruttaa, käytössä on kaikille avoin, maksuton palvelualusta Hyväkysymys.fi. Sivustollamme www.vaestoliitto.fi tarjoamme tutkimustyömme tuloksia, hyvinvointialan ammattilaisille valmistelemiamme aineistoja, tietoa kehitysyhteistyöstämme ja kehityspolitiikan linjauksista sekä vaikuttamistyömme tavoitteista ja kannanotoista. Väestöliiton toimintaa voi seurata ja kommentoida itselle sopivan näkökulman mukaan kuudella somekanavalla.

Kutsumme yhteisöjä ja yksittäisiä ihmisiä liittymään yhteen tukea ja apua tarvitsevien puolelle varainhankintamme avulla.  Myös Väestöliitto-yhteisön rakentaminen lähtee yhteyden rakentamisesta keskinäisen arvostamisen pohjalle.  

Toimintamme kiteytyy ajatukseen: Väestöliitto – koska tarvitsemme toisiamme.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.