Me rakennamme maailman, jossa seksuaalioikeudet toteutuvat

Oikeus nauttia seksuaalisuudesta ja oikeus yhdenvertaisuuteen Oikeus turvalliseen aborttiin Oikeus kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen Oikeus ehkäisyyn Oikeusvaikuttaa puun yläosassa. Rungossa ASIANTUNTEMUS SUUREN YLEISÖN TUKI VAIKUTTAMINEN KEHITYSYHTEISTYÖHANKKEET juuressa ASIANTUNTEMUS SUUREN YLEISÖN TUKI VAIKUTTAMINEN KEHITYSYHTEISTYÖHANKKEET YK:n kestävän kehityksen tavoitteet Ihmisoikeusperustaisuus Kokonaisvaltainen käsitys seksuaalisuudesta Elämänkaariajattelu Intersektionaalisuus

Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan jokaisen määräysvaltaa omasta kehosta, intiimeistä ihmissuhteista, lapsiluvusta, oikeudesta tietoon ja elämään ilman väkivaltaa ja pakottamista. Näistä muodostuu ihmisarvoinen ja nautinnollinen elämä. Seksuaalioikeudet takaavat ihmisille yhdenvertaisen oikeuden elää omassa identiteetissään. Seksuaalisuus vaikuttaa laajasti hyvinvointiin eikä sillä koskaan tarkoiteta pelkästään seksiä.  Seksuaalisuus näkyy ja vaikuttaa lukuisissa eri ulottuvuuksissa ihmisten elämään ja olemiseen.

Väestöliiton Kehityspoliittinen ohjelma keskittyy näiden oikeuksien edistämiseen ja turvaamiseen – jokaisen kohdalla. Erityistä huomiota kiinnitämme niihin ihmisryhmiin, joiden oikeuksien toteutumisessa on valtavia haasteita – kuten vammaisten, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen, hiv-positiivisten ja kaiken ikäisten naisten sekä tyttöjen oikeuksien edistämiseen.

Väestöliiton kehityspolitiikan painopisteet ovat vuosina 2021–2024:

  • Oikeus nauttia seksuaalisuudesta ja oikeus yhdenvertaisuuteen
  • Oikeus turvalliseen aborttiin ja sen jälkihoitoon
  • Oikeus kokonaisvaltaiseen seksuaalikasvatukseen
  • Oikeus ehkäisyyn
  • Oikeus vaikuttaa

Kehityspoliittiseen ohjelmaan on valittu temaattisiksi painopisteiksi oikeudet, jotka jäävät usein huomioimatta tai ovat kaikkein haavoittuvaisimpia.

Seksuaaliterveyteen ja -oikeuksiin liittyvät kysymykset ovat ajankohtaisempia kuin koskaan

Seksuaalioikeudet tarvitsevat tällä hetkellä kaiken mahdollisen tuen. Joka puolella maailmaa, myös EU:ssa, seksuaalioikeuksia vastustavat liikkeet ovat vahvistuneet ja järjestäytyneet yhä tiiviimmin. Liikkeet eivät pelkästään vastusta seksuaalioikeuksia vaan tavoitteena on laajemmin muuttaa nykyistä yhteiskuntajärjestystä. Näin ollen liikehdintä linkittyy vahvasti ihmisoikeuksien, naisten ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien, demokratian, kansalaisyhteiskunnan ja multilateralismin vastustamiseen. 

Vahvasta vastustuksesta huolimatta seksuaali- ja lisääntymisterveys ja lisääntymisoikeudet tunnustetaan muun muassa YK:n kestävän kehityksen tavoitteissa (Agenda 2030) yhtenä ratkaisevana tekijänä kestävän kehityksen mahdollistumiseksi. Huomioitavaa on kuitenkin se, että tavoitteissa ei mainita seksuaalioikeuksia, koska maat eivät päässeet yksimielisyyteen esimerkiksi aborttioikeudesta ja ehkäisystä.

Vuonna 2020 alkanut koronapandemia on vahingollinen myös seksuaalioikeuksien suhteen. Koronapandemia on vaikuttanut erityisesti niihin maihin, joiden terveyssektori ei ole ollut ennen pandemiaakaan vahva, ja nyt tilanne on vaikeutunut entisestään.

Me Väestöliitossa jatkamme työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Uskomme, että maailma, jossa seksuaalioikeudet toteutuvat, on myös maailma, jossa monet muut ihmisoikeuskysymykset ja kestävään kehitykseen liittyvät haasteet ratkeavat.

 

Tutustu tarkemmin Väestöliiton kehityspoliittiseen ohjelmaan tästä linkistä.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.