Hyvän mielen joululahja – kiitollisuus, rauhakiitollisuuden mielentila

Kuvassa näkyy lumisade ja puun oksia.

” Joulumaa on muutakin kuin tunturi ja lunta Joulumaa on ihmismielen rauhan valtakunta. Eikä sinne matka silloin kovin kauan kestä Joulumaa jos jokaiselta löytyy sydämestä…”

Aina joulun lähestyessä sisimmässäni tapahtuu jotain, mitä en ole aikaisemmin osannut pukea sanoiksi. Tuntuu, kuin aika hidastuisi hetkeksi. Elämme vuoden pimeintä aikaa ja silti mieleni on kirkas, seesteinen ja hieman liikuttunutkin. Sisimmässäni tunnen rauhaa, valoa ja lämpöä.

Pohdin, mitä tuo vuosittain kokemani tunne oikeastaan on ja nimesin sen syvältä kumpuavaksi kiitollisuudeksi. Kiitollisuuden tunne syntyy kaikesta siitä, mitä minulla jo on. Tuossa hetkessä en kaipaa itselleni mitään lisää, vaan kaikki on hyvin juuri sellaisenaan. Kiitollisuuden tunne saa olemaan juuri siinä hetkessä, nykyisyydessä. Aistit herkistyvät tuntemaan kaikkea ympäröivää.

Tätä blogia kirjoittaessani eläydyin tuohon tunteeseen ja katsoin ulos ikkunastani, kiinnitin huomiota leijaileviin lumihiutaleisiin, ikään kuin nekin hidastaisivat vauhtiaan kanssani. Aamuaurinko paistaa ohueen lumipeitteeseen. Jalkani tuntuvat lämpimiltä. Hiljaisuus on hetkellisesti läsnä lasteni ollessa vielä koulussa. Vain naapurin askeleet narskuvat pakkaslumessa, ääni kulkeutuu ikkunani lävitse. Tulisijasta hehkuu vielä lämpöä eilisen lämmityksen jäljiltä. Sydämeni lämpenee ja aika hidastuu. Kiitollisuus syntyy ihan itsessään, jos sen vain suostuu näkemään. Kiitollisuus ei maksa mitään, ei täytä kaappeja tai kuormita luontoa.

Kiitollisuutta voisi nimittää positiiviseksi mielen manipulaatioksi. Se suuntaa huomion nykyhetkeen, vie ajatukset pois kiireestä, pettymyksistä ja epäonnistumisista. Se vahvistaa omanarvon tunnetta. Kiitollisuudentunteet suojaavat myös vaikeiden elämänkokemusten keskellä. Se heikentää myös usein haastavaksi koettuja tunteita kuten vihaa, katkeruutta ja ahneutta. Kiitollisuus myös estää pitämästä hyviä asioita itsestään selvyytenä sekä vahvistaa ihmissuhteita.

Kiitollisuutta voi myös harjoitella. Tutkitusti kiitollisuusharjoituksista olevia hyötyjä ovat optimismin ja positiivisten tunteiden lisääntyminen, parempi unen laatu ja lisääntynyt toisten auttaminen.

Joulu on minulle ennen kaikkea kiitollisuuden juhla. Mistä sinä voit olla tänä jouluna kiitollinen? Voitko sallia itsesi tuntea kiitollisuutta ja antaa itsellesi hyvän mielen joululahjan?

Tutustu myös tekemäämme joulukalenteriin (pdf).

 

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.