Erovanhemman joulun muistilista 

Kaksi nuorta lasta leipovat pipareita.
Kuvaaja cottonbro palvelusta Pexels

On jouluihmisiä ja sitten meitä muita. Itse aloin innostua jouluista vasta saatuani lapsia. Loimme perheenä omia jouluperinteitä ja niistä tärkeimmäksi muodostui joulupäivät yöpuvuissa yhdessä pelaten ja leikkien.  

Erottuani lasteni isästä yritin muutaman kerran paeta joulua ulkomaille. Joulu teki niin kipeästi näkyväksi sen, etteivät lasteni joulut (tai omani!) tulisikaan näyttämään siltä, kuin olisin toivonut. Jouluna omia haastavia tunteita kuten syyllisyyttä, kateellisuutta ja itsesääliä oli paljon vaikeampi paeta kuin arkena. Mutta lapseni halusivat edelleen koristella pipareita ja kirjoittaa lahjatoivelistoja, he halusivat kuusen ja joulun yhteiset leikit. Heidän valitsemansa tapa suhtautua jouluun tuntui viisaammalta itsellenikin.  

Oikeastaan otsikko onkin huijaus! Ei nimittäin ole olemassa mitään erityistä muistilistaa, joka valmistaisi jouluun eron jälkeen. Tärkeintä ovat aivan samat asiat kuin aiemminkin. Joulu kaikenlaisissa lapsiperheissä vaatii useimmiten monenlaisia kompromisseja, lasten parhaan miettimistä ja venymistä.  

Kun kysyy ihmisiltä, mitä he muistavat lapsuuden jouluista, useammat vastaavat tunnelman – hyvän ja huonon. Omaa hyvinvointiaan hoitava, turvallinen ja läsnä oleva aikuinen tekee lapsen joulusta parhaan. Vanhempana onkin pysähdyttävä sen äärelle, kuinka voisin tuoda lapsille hyvien muistojen joulutunnelman? 

Jos on itse vielä eron jäljiltä rikki ja voi huonosti, on tärkeää keskittää voimiaan. Erojoulun tuomat uudet järjestelyt, vähäisemmät voimavarat ja taloustilannekin ovat osoittautunut monelle mahdollisuudeksi miettiä aivan uudelleen, millaisen joulun todella itse haluaa. Itseltään ja lapsilta kannattaa kysyä, mikä joulussa on parasta? Mitä siitä voi säilyttää myös eron jälkeen? Voiko se tapahtua myös toisena päivänä, jos ollaan erossa juuri pyhinä? Lapset usein yllättävät joustavuudellaan, aikuisilla on tunnetusti hankalampaa. 

Jos lapset ovat jouluna toisen vanhemman luona, heille on tosi tärkeää tietää, että yksin joulua viettävä vanhempi pärjää kyllä. Siksi on hyvä kertoa heille mitä aikoo tehdä. Voi kertoa myös sen, että tulee ikävä, mutta niin kivaa nähdä sitten myöhemmin!  

Vaikka ajattelisit viettäväsi joulua yksin, suosittelisin tekemään myös varasuunnitelman. Joskus vaikeat tunteet voivat yllättää ja silloin on parempi olla seurassa. Aika moni voi eron jälkeen kokea syvää kuulumattomuutta ja yksinäisyyttä. Voisiko joulua viettää jonkun toisen kanssa, joka on samassa tilanteessa tai tarvitsisi seuraa jouluna? 
 
Joulua päin kulkeminen ja siihen liittyvien tunteiden tarkastelu on parempi vaihtoehto kuin niiden välttely tai pakoilu. Joulu tulee joka tapauksessa, juuri tähän elämäntilanteeseen missä nyt ollaan. Oman lapsen joulumuistoista voi muodostua toisenlaisia kuin olit joskus ajatellut, mutta hyviä ne voivat olla silti. Asioilla voi kestää aikaa asettua, mutta tästäkin joulusta voi jäädä rakkaita ja tärkeitä muistoja.

Minna Jaakkola
Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija, Väestöliitto

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.