Hiv on seksuaalioikeuskysymys 

kaksi ihmistä seisoo ja #faktathivistä

Tänään 1. joulukuuta vietetään Maailman aids-päivää. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta hivistä ja aidsista. Tämän vuoden Maailman aids-päivä on erityinen kahdesta syystä. Ensinnäkin tänä vuonna tulee kuluneeksi 40 vuotta ensimmäisen hiv-tartunnan toteamisesta. Toiseksi 25 vuotta sitten kehitettiin toimiva yhdistelmälääkitys, jonka ansiosta hiv-infektiota voidaan nykyään pitää kroonisena sairautena, jonka kanssa voi elää täysipainoista elämää.  

Hiv on maailmanlaajuinen terveyshaaste ja vaikuttaa miljoonien ihmisten elämään, erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleviin. UNAIDS arvioi, että viimeisen 40 vuoden aikana maailmanlaajuisesti on todettu 75,7 miljoonaa hiv-tartuntaa ja 32,7 miljoonaa ihmistä on kuollut aidsiin. Ainoastaan vuonna 2020 todettiin 3,5 miljoonaa uutta hiv tartuntaa ja 820 aidsiin linkittyvää kuolemaa.1 Koronapandemia on vaikeuttanut entisestään hivin ennaltaehkäisyä, testausta ja hoitoa. UNAIDS ja WHO arvioivat, että kuuden kuukauden viivästys lääketarvikkeiden toimituksessa johtaa jopa 500 000 uuteen aidsiin liittyvään kuolemaan ainoastaan Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa vuoteen 2021 loppuun mennessä.  

Hiv vaikuttaa etenkin kaikista haavoittuvimmassa asemassa oleviin ihmisiin 

Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat nuoret naiset ja tytöt, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt, seksityöntekijät, pakolaiset ja suonensisäisiä huumeita käyttävät. Arviolta kaikista uusista hiv-tartunnoista 62 prosenttia todetaan näihin ryhmiin kuuluvilla ihmisillä maailmanlaajuisesti. Tästä huolimatta nämä ihmisryhmät kokevat jatkuvia haasteita saada tarvitsemiaan seksuaaliterveyspalveluita.  

Tähän vaikuttaa lainsäädäntö, stigma, sukupuolten eriarvoisuus, seksuaali- ja sukupuolittunutväkivalta sekä taloudelliset esteet. Esimerkiksi Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa naisilla ja tytöillä on edelleen suurempi hiv-tartunnan riski, ja sukupuolten eriarvoisuus ja sukupuolistunut väkivalta ovat tämän riskin keskiössä. Nuorten tyttöjen ja nuorten naisten osuus kaikista uusista hiv-tartunnoista on 25 prosenttia. Naispuolisilla seksityöntekijöillä on 30-kertainen todennäköisyys saada hiv-tartunta valtaväestöön verrattuna. Lisäksi edelleenkin monet maat kriminalisoivat esimerkiksi seksuaalisen kanssakäymisen samaa sukupuolta olevan kanssa, millä on vaikutusta siihen, kenellä on oikeus saada hoitoa ja kuka uskaltaa hakea apua.  

Yhdenvertaiset seksuaaliterveyspalvelut ovat jokaisen oikeus  

YK:n jäsenvaltiot sopivat kestävän kehityksen tavoitteista vuonna 2015. Yksi YK:n kestävän kehityksen, Agenda 2030, tavoitteista on lopettaa aidsin leviäminen vuoteen 2030 mennessä. Jotta YK:n kestävän kehityksen tavoitteessa onnistutaan ja kaikilla on mahdollisuus saada tarvitsemiaan palveluita ja hoitoa tarvitaan sekä lainsäädännöllisiä muutoksia että asennemuutoksia. Haasteena on etenkin poistaa stigma ja syrjintä, mikä kohdistuu seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Lisäksi köyhyys, sukupuolten epätasa-arvo ja seksuaaliväkivalta hidastavat tavoitteiden saavuttamista. Tarvitaan koulutusta ja kampanjoita, jotka edistävät ihmisten tietoisuutta ja poistavat hiviin liittyvää stigmaa.  

Yksi keino asenteiden muutoksessa on terveydenhuollon ammattilaisten kouluttaminen sekä kokonaisvaltaisen seksuaalikasvatuksen tarjoaminen. Kokonaisvaltaisessa seksuaalikasvatuksessa on tärkeää antaa ikätasoista tietoa yksilön oikeuksista suojautua ja tulla suojelluksi seksuaaliväkivallalta, seksitaudeilta, mukaan lukien hiv ja aids, tarjota laaja-alaista tietoa seksuaalisuudesta ja oikeudesta olla osa yhteiskuntaa omana itsenään Lisäksi seksuaaliterveyspalveluita tulee saada matalalla kynnyksellä. Niiden on oltava lähellä, esteettömiä, ilmaisia ja henkilökunnan tulee tuntea eri kohderyhmien tarpeet ja ymmärtää, miten heitä tulee kohdata ja kohdella. Lisäksi kaikkien terveyspalveluiden tulee olla luottamuksellisia. Jokaisella tulee olla mahdollisuus saada tarvitsemiaan seksuaaliterveyspalveluita, ne ovat jokaisen seksuaalioikeus.  

Väestöliitto on mukana Maailman aids päivän toimikunnasssa yhdessä HivPointin, Positiiviset ry:n, Suomen Punaisen Ristin, Pro-tukipisteen kanssa. Lue lisää ja ota faktat hivistä haltuun https://www.maailmanaidspaiva.com/.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.