Hyppy oman mukavuusalueen ulkopuolelle

Recognizing International Talent -merkki ja taustalla joku työskentelee läppärillä.

 

Recognizing International Talent -toiminnassa rakennetaan yhteistyössä yritysten kanssa konkreettisia työkaluja tunnistamaan kansainvälistä osaamista rekrytoinnissa sekä edistämään diversiteettiä ja inkluusiota työyhteisön sisällä. Toiminnassa on toteutettu erilaisia tapahtumia, joissa on tuotu yhteen työnantajia ja kansainvälisiä osaajia keskustelemaan yhdessä, miten ulkomaista osaamista voidaan tunnistaa paremmin työelämässä.

Samansisältöisiä tapahtumia toteutettiin sekä suomeksi että englanniksi. Kielivalinnoilla huomioitiin kansainvälisten osaajien sekä yritysten kansanvälisten työntekijöiden parempaa mahdollisuutta osallistua keskusteluun. Suomessa toimivia työnantajia myös kannustettiin osallistumaan englanninkielisiin tilaisuuksiin.

Kieli sitoutuu vahvasti omaan ammatti-identiteettiin

Mikäli työnantajat osallistuvat pääosin suomenkielisiin tilaisuuksiin ja muunkieliset osallistujat englanninkielisiin tilaisuuksiin, mahdollisuus työnantajien ja kansainvälisten osaajien kohtaamiseen kaventuu.

Ammatti-identiteetti on käsitys omasta työkokemuksesta, osaamisesta ja kyvystä viestiä näistä muille. Kieliympäristön muuttuessa yllättäen kaventuu taito viestiä osaamisalueestaan sujuvasti ja uskottavasti. Kokemus oman ammatti-identiteetin vahvuudesta tulee haastetuksi muunkielisen sanaston kaventuessa. Eli, sama ilmiö mikä tapahtuu myös muuttaessa toiseen maahan ja erikieliseen työympäristöön.

Väestörakenteen monimuotoistuessa myös työyhteisöjen diversiteetti ja monikielisyys kasvavat. Jokaisen työntekijän tulisi tuntea kuuluvansa täysivaltaiseksi työyhteisön jäseneksi. Se edellyttää kuitenkin, että rohkaistumme menemään oman mukavuusalueemme ulkopuolelle – ainakin joskus.  

Hyppy epämukavuusalueelle tarkoittaa uskallusta ja avoimuutta tulla toisiaan vastaan. Tällä luodaan yhdenvertaisia ja psykologisesti turvallisia työympäristöjä.

Paremman työelämän kehittäjät,

Inka Saarela ja Gunta Ahlfors

Blogi on osa Tunnista kansainvälinen osaaja -hanketta, joka rahoitetaan ESR:n ja STEA:n varoilla. Väestöliitto täyttää tänä vuonna 80 vuotta ja koulutettujen maahan muuttaneiden työelämäosallisuus on ollut osa Väestöliiton toimintaa jo 10 vuotta.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.