Läheisyys vähentynyt, yksinäisyys lisääntynyt

Mies ja nainen makaavat sängyssä selät vastakkain, iilmeistä päätellen tilanne on vaikea.
Meillä on usein mielessämme jokin unelma siitä, miten elämä sujuu lapsen kanssa. Todellisuus voi kuitenkin olla isossa ristiriidassa tuon haavekuvan kanssa. Pandemia-aikana ainakin kaikki ne vanhemmat, jotka olivat kuvitelleet aikatauluttavansa vauva-arjen erilaisiin harrastuksiin ja vertaisaktiviteetteihin, joutuivat sopeutumaan aivan toisenlaiseen viikko-ohjelmaan ja vähentyneeseen tukeen sekä lähipiirin, että monesti myös palvelujen osalta. Myös taloudelliset haasteet ovat voineet yllättää. 

Useat kyselyt ja tutkimukset viittaatkin yksinäisyyden kokemuksen vahvaan kasvuun, niin myös yhteistyössä Katajan ja ETKL:n kanssa toteutettu kysely. Pienen lapsen parisuhteessa oleva vanhempi on kyselyn mukaan usein yksinäinen. Yli puolet vanhemmista on myös harkinnut eroa lasten ollessa pieniä.

Kysyimme, miten lapsen syntymä on vaikuttanut parisuhteeseen. Haasteista kertovissa vastauksissa reilusti kaksi kolmasosaa sanoi, että seksi ja läheisyys ovat vähentyneet ja puolet vastaajista oli kokenut yksinäisyyttä parisuhteessa. Riitojenkin kerrottiin lisääntyneen yli 40 prosentissa suhteista.   

Seksin ja läheisyyden niputtaminen samaan vastausväittämään ei toki kerro paljoakaan. Tietenkin vauva muuttaa ajankäyttöä ja keholla ja mielellä kestää sopeutua uusiin rooleihin. On kuitenkin todennäköistä, että yksinäisyyden kokemus ja läheisyyden puute ovat vahvasti yhteydessä toisiinsa. Yksinäisyys ja kosketuksen kaipaus voivat näyttäytyä erityisen kipeänä silloin, kun kumppani jakaa sängyn ja arjen, mutta on etäällä henkisesti ja myös kosketuksesta, jotenkin tavoittamattomissa. Kosketuksen puute luonnollisesti lisää yksinäisyyden kokemusta.  

Kysyttäessä erosta, vajaa puolet ilmoitti seksin ja läheisyyden puutteen olleen eroon johtava syy. Kommunikaatiovaikeudet ja tunneyhteyden puute saivat vielä enemmän mainintoja. Nämäkin usein kietoutuvat yhteen: kun pystytään puhumaan yhdessä siitä (tai vaikka vähän nauramaan!), miksi seksiä tai läheisyyttä ei juuri nyt ole, vahvistuu yhteenkuuluvuudentunne ja yhteinen ymmärrys, missä parina tänään mennään. Rehellinen puhe asiasta voi lisätä myös ymmärrystä siitä, millaista kosketusta, läheisyyttä tai huomiota suhteen osapuolet tällä hetkellä tarvitsisivat. 

Kyselyyn vastanneista tyytymättömämpiä parisuhteeseen oltiin silloin, kun ajankäyttö tai arjen vastuiden epätasaisuus aiheuttavat ongelmia. Myös romantiikan puuttuminen, sitoutumattomuus ja puhumattomuus nousivat vastauksissa vahvasti esiin. Monelle pienten lasten vanhemmille nämä haasteet ja yksinäisyys ovat siis tuttuja, vaikka esimerkiksi sosiaalista mediaa seuraamalla voisi ajatella toisin.  

Tasapainoilu sen suhteen, mikä hyvää tekevä asia on tällä hetkellä meille mahdollista, näyttääkin siis olevan pienten lasten vanhempien parisuhdetyytyväisyyden salaisuus. Oma kokonaisvaltainen hyvinvointi, myös seksuaalinen, lisää jaksamista vanhempana ja kumppanina. Lukuisat tutkimukset osoittavat kosketuksella olevan perustavanlaatuista hyötyä sekä yhteyden vaalimisessa että terveyden kannalta. Onneksi yhteyttä ylläpitävää läheisyyttä kumppaniin voi etsiä ja löytää uudelleen! Tärkeää on toisaalta myös terve erillisyys – eli oman tilan, ajan, ystävyyssuhteiden ja hyvinvoinnin vaaliminen.

Jos suhteen yhteys ei lähde palautumaan, ulkopuolista tukea kannattaa hakea. Me Väestöliitossa ja monissa muissa järjestöissä haluamme tehdä osamme, jotta parisuhdepalvelut olisivat helposti saavutettavia kaikille. Meidän palvelumme pienten lasten vanhemmille löydät tästä.

Minna Jaakkola
Pari- ja perhesuhteiden asiantuntija

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.