Nautinto: yksityisestä valtavirraksi

KuvituskuvaKun puhutaan seksuaalisuudesta, mitä sinulle tulee mieleen sanasta nautinto? Ajatukset taitavat viedä jonnekin tajunnanräjäyttäviin sfääreihin, tai ”fyysiseen ja/tai psyykkiseen tyytyväisyyteen ja nautintoon, joka koetaan joko yksin tai jaettuna seksuaalisena kokemuksena”, kuten olemme seksuaalista nautintoa määritelleet. Eikö niin, että seksuaalisuudesta nauttiminen yhdistyy mielessäsi seksuaaliseen nautintoon, johonkin ihanaan fyysiseen tuntemukseen, joka on hyvin yksityinen ja henkilökohtainen?

Näin mekin Väestöliiton kansainvälisen kehityksen tiimissä ajattelimme, että ajattelisit. Me olemme aika lailla hätkähtämättömiä keskustelijoita kaikesta seksuaalisuuteen liittyvästä, eikä ole teemaa, josta vaikenisimme tai häpeäisimme puhua. Siitä huolimatta koimme, että emme mitenkään saa nautinnon ja seksuaalisuudesta nauttimisen näkökulmia ujutettua luontevasti kaikkeen työhömme. Tämä siitä huolimatta, että oikeus nauttia seksuaalisuudesta ja oikeus seksuaaliseen nautintoon on kutakuinkin ensimmäisiä seksuaalioikeuksia, joiden puolesta puhumme.

Seksuaalioikeuksien kentällä vallitsi vuosikausia ongelmakeskeinen ja -lähtöinen ajattelutapa, jossa voimavara-ajattelulle, ilolle tai nautinnolle ei tuntunut riittävän happea. Tämänkin painolastina meistä tuntui, että nautinnosta puhuminen tuntuu ylimääräiseltä, ettei se kuuluisi perusoikeuksiin ja jopa mitätöisi keskustelua, jota käymme esimerkiksi humanitaarisen avun ja kehitysyhteistyön kentällä – kuin kuuluisasta Maslowin tarvehierarkiasta, jossa nautinto tulisi tarpeiden tyydyttämisjärjestyksessä vasta sitten kun ihan kaikki muu tärkeämpi on hoidettu pois alta.

Mikä tässä oikein tökki? Tiesimme kuitenkin, että nautinnosta puhuminen on äärimmäisen tärkeää, jotta ihmisten hyvinvointia, turvallisuutta ja onnellisuutta voidaan edistää. Tiesimme, että nautinto on osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Tiesimme, että nautinto on ihmisoikeuksien ja kestävän kehityksen kovassa ytimessä. Miksi meistä tuntui, ettemme voisi kuitenkaan luontevasti nostaa nautinnon näkökulmia puheenvuoroissamme vaikkapa komissaareille, ministereille tai virkamiehille? Miksi on vaikeaa puhua nautinnosta ilman että kaikille pulpahtaa mielikuvia seksuaalisesta nautinnosta, seksistä, yksityisestä ja intiimistä?

Pidimmekin pienen nautintotyöpajan, jossa pohdimme nautinnon käsitteen näkökulmia ja sisältöjä. Tuntui äärimmäisen tärkeältä, että selkiytämme meille itsellemme mitä tarkoitamme nautinnolla ja miten haluamme, että siitä puhutaan. Ja tässäpä kiteytettynä huikeiden keskustelujemme ydintavoite: pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että nautinnosta puhuminen on valtavirtaa. Siinä missä nykyään ymmärretään hyvin, että seksuaalisuus on muutakin kuin seksiä, toivomme, että tulevaisuudessa nautinnosta puhutaan laajempana asiana kuin seksuaalisena nautintona. Näemme, että seksuaalinen nautinto on vain yksi säie valtavan laajassa nautinnon käsitteessä.

Heti helpotti! Meille selkiytyivät ne monet teemat, joissa seksuaalisuudesta nauttiminen tulee näkyväksi, kuten itsemääräämisoikeus, rajat, kehotunnetyytyväisyys, luottamus tai asenteet. Nautinnon käsitteen pyörittely ja määrittely on kerta kaikkiaan nautinnollista! Hahmottelumme jatkuu, ja seuraavassa blogissa avaamme työmme tulokset.    

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.