Yhteinen viesti Puolasta: seksuaalioikeuksia on puolustettava

piirroskuva,jossa nainen pitää käsirautoja, jotka ovat naispuoleisen symbolin muotoinen

Terveisiä Puolasta, jossa huomenna tulee kuluneeksi vuosi siitä, kun maa aloitti seksuaalioikeuksien heikentämisen aborttioikeuden poistamisella. Viimeisen vuoden aikana aktivistit ovat kokoontuneet kaduille puolustamaan oikeutta aborttiin, naisten oikeuksia, seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia, puolustamaan demokratiaa ja vapautta.

European Parliamentary Forum for Sexual and Reproductive Rights järjestämään konferenssiin on kokoontunut kansanedustajia, järjestötoimijoita ja aktivisteja ympäri Eurooppaa tukemaan ja edistämään jokaisen oikeutta päättää omasta kehostaan. Tunnelma salissa on voimaannuttava. Kukaan salissa oleva ei suostu olemaan vaiti oikeuksien hiljentämisen edessä. Seksuaalioikeudet, mukaan lukien oikeus aborttiin on ihmisoikeus. Se on vapautta. Naisten oikeuksien tukemista ja tasa-arvon edistämistä. Se on sosiaalinen oikeus. Aborttioikeus on vapauden, demokratian ja naisten oikeuksien puolustamista.

Samaan aikaan huomaan silmieni kostuvan puheenvuoroja kuunnellessa. Monet aktivistit Puolassa ovat kohdanneet väkivaltaa ja pelkoa puolustaessaan omia oikeuksiaan ja toisten oikeuksia. Monet naiset joutuvat hakemaan aborttia toisesta maasta, mutta mitä jos siihen ei ole varaa? Aktivistit ovat menettäneet työnsä ja joutuvat pelkäämään henkensä edestä puolustaessaan oikeuksia, joiden tulisi olla jokaisen ihmisoikeus.

Päällimmäisinä ajatuksinani ovat viha ja suru. Miksi joillakin ihmisillä on oikeus päättää toisen ihmisen kehosta? Miksi naisen keho on ollut poliittinen pelinappula jo vuosikymmenet ja tämä jatkuu edelleen? Miksi miehet tekevät edelleen päätöksiä naisen kehosta sen sijaan, että he ottaisivat vastuuta ja osallistuisivat keskusteluihin, jotka puolustavat yksilön seksuaalioikeuksia?

Turvallinen ja laillinen abortti ei lisää aborttien määrää. Euroopan unioni on julistanut abortin ihmisoikeudeksi. Lisäksi kaikessa yksinkertaisuudessaan jokaisen tulisi saada itse päättää omasta kehostaan. Meillä on paljon kansainvälisiä sopimuksia, tilastoja ja argumentteja sen puolesta, miksi abortin tulisi olla laillinen, turvallinen ja jokaisen oikeus. Siksi päällimmäisenä kysymyksenä onkin, miksi aborttioikeudesta joudutaan edelleen keskustelemaan?

 

Gina Myllymäki
Kehityspolitiikan asiantuntija
Väestöliitto

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.