Yhteisöllisyys ja arjen tuki yksinhuoltajien apuna

Korona-aika on kohdellut perheitä eri tavoin ja sen vaikutukset ovat olleet monimuotoiset luonnollisesti myös yhden vanhemman perheille. Yksin perheen arkea pyörittävillä vanhemmilla on kuitenkin jo aiemmin ollut työttömyyttä ja lapsiperheköyhyyttä enemmän kuin kahden vanhemman perheissä. Korona-aika onkin selvitysten mukaan kuormittanut monen yksinhuoltajan arkea entisestään ja aiheuttanut huolta selviytymisestä. Kuormituksen taustalla on ollut monesti se, että vanhempi ei ole saanut tarvitsemaansa apua.

Vanhempien kuormittuneisuus on näkynyt myös Yhden Vanhemman Perheiden Liiton ryhmissä, chateissa ja puhelinpalvelussa. Pandemia-aikaan kuulunut eristäytyminen on kiristänyt tunnelmaa kotona, ja vanhempi on jäänyt haastavien kasvatustilanteiden kanssa entistä enemmän yksin. Erityisesti perheissä, joissa lapsilla on erityisen tuen tarvetta, on oltu jaksamisen rajoilla varsinkin, jos perheiden tukipalvelut ovat pandemian vuoksi olleet tauolla. Samaan aikaan perheiden tuen tarpeen lisääntyessä tuki on vähentynyt tai loppunut.

Kuormittuneisuutta on lisännyt yksinäisyyden kokemukset, kun tartuntavaara on estänyt käymästä vaikkapa perhekerhoissa tai yhden vanhemman perheiden vertaistukiryhmissä. Henkilökohtaisten tukiverkostojen puute on jättänyt vanhemman hyvin yksin. Korona-aika on vaikeuttanut myös vanhempien eroja esimerkiksi tuomalla yhteistyövanhemmuuteen haasteita.

Toisaalta osa vanhemmista on löytänyt uusia tuen muotoja esimerkiksi verkosta. Chatteihin ja eroryhmiin on tullut osallistujia, jotka ovat kertoneet, että eivät ennen korona-aikaa olisi voineet kuvitellakaan osallistuvansa verkkoryhmään. Henkisen kynnyksen ylitettyään he ovat kuitenkin huomanneet, kuinka antoisaa ja omaan arkeen sopivaa verkko-osallistuminen onkin ollut. Verkkotuen lisääntyminen on hyödyttänyt myös niitä vanhempia, jotka syystä tai toisesta eivät pysty osallistumaan livekokoontumisiin. Osa osallistujista on lisäksi kertonut, että verkkotuen piiriin hakeuduttuaan on avoimempi hakemaan apua myös livenä.

Koronapandemia onkin nostanut esille entistä selvemmin ennaltaehkäisevän ja matalan kynnyksen tuen tarpeen myös jatkossa. Yksin arkea pyörittävälle vanhemmalle konkreettinen lastenhoito- ja muu apu, mahdollisuus hengähtää välillä hetki ja toisten perheiden tapaaminen on erityisen tärkeää. Perheet hyötyvät nyt erityisesti voimavaroja palauttavasta, juuri heille räätälöidystä avusta arkeen sekä osallisuuden kokemuksia antavasta vertaistoiminnasta.

Terhi Rapeli
Hankepäällikkö, Yhden Vanhemman Perheiden Liitto

Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ja Väestöliitto tekevät yhteistyötä vanhemmuuden vahvistamiseksi. Blogi on osa Perheet ja korona -blogikirjoitusten sarjaa, jossa Väestöliiton kumppanijärjestöt avaavat näkökulmia erilaisiin perhetilanteisiin ja perheiden hyvinvointiin koronapandemian aikana.

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.