Hei mummo, mitä kuuluu sinne teille?

lasten ja vanhusten käsiä päällekäin

Korona-aikana isovanhempien ja lapsiperheiden väliset suhteet ovat olleet muutoksessa. Turvallisuuden vuoksi lähitapaamisista on tingitty ja yhteyttä on pidetty pitkälti etäyhteyksien avulla. Yhteydenotot ovat voineet harventua verrattuna aikaan ennen koronaa.

”Perjantaipuhelu” on ollut minun ja tyttärieni tapa ylläpitää suhdetta isovanhempiin, jotka asuvat toisella puolella Suomea. Olemme kaikki ikävöineet toisiamme. Lähitapaamisia on pystytty järjestämään vain muutamia kertoja tänä aikana. Olen havainnut, että korona-ajan myötä olen itse passivoitunut huomattavasti tapaamisten järjestämisessä sekä yhteyksien ylläpidossa. Uskon, että moni tunnistaa tämän myös itsessään.

Nyt rajoitusten höllentyessä isovanhempien ja perheiden suhteet tarvitsevatkin elvyttämistä. Tiedetään, että läsnäololla, kosketuksella ja katseella on positiivinen vaikutus ihmiskehoon ja mieleen. Se yhdistää, vahvistaa kiintymystä ja luo hyvää oloa. Ikäihmiset sekä pienten lasten perheet ovat olleet haavoittuvaisessa asemassa korona-aikana ja voimavarat ovat voineet olla vähissä. Nyt voimavaroja kuitenkin tarvitaan lähisuhteiden uudelleen herättelyyn, kun se alkaa olla jälleen mahdollista.

Kuinka lähteä elvyttämään isovanhempien ja perheiden suhteita pitkään jatkuneen eristyksen jälkeen? Kuinka yhtäkkiä tuntea olonsa turvalliseksi lähitapaamisissa, kun ne ovat näinkin pitkään olleet erityisesti ikäihmisten terveyttä ja hyvinvointia uhkaavia?

On tärkeää, että löytää omasta arjesta voimaa ja rohkaistuu tekemään aloitteen. Sillä ilman aloitetta mitään ei tapahdu. Soita ja sovi tapaaminen esimerkiksi illallisen, retken, tai vaikkapa talvirenkaiden vaihdon merkeissä.

Jos lähitapaamiseen siirtyminen tuntuu liian vaativalta, voi aloitteen tehdä muullakin tavalla. Lähetä kortti, kirje, valokuva tai soita. Yllätykset ovat mieluisia niin isovanhemmille kuin perheillekin. Ne piristävät arkea ja luovat yhteyttä uudelleen. Suhde vaatii tietysti molemmilta osapuolilta vastaantuloa, mutta jos toinen tarjoaa käden, voi toisen olla helpompi tarttua siihen.

Koronarajoitukset sekä rokotukset ovat myös voineet aiheuttaa erimielisyyksiä isovanhempien ja perheiden suhteisiin. Etäkontakteissa on voinut tulla myös väärinymmärryksiä puolin ja toisin. Rakkaus, välittäminen sekä anteeksipyyntö ja anteeksianto ovat kantavia voimia suhteen uudelleen rakentamisessa. Olisiko aika tehdä aloite, ojentua toista kohti ja kertoa, kuinka paljon kaipaa toista?

Minun aloitteeni on matkustaa syyslomalla isovanhempien luo pitkästä aikaa ja järjestää heille illallinen tyttärieni kanssa. Mikä on sinun aloitteesi?

Johanna Sassali
Vanhemmuuden asiantuntija

Kirjoita kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.